Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Božské vanilkové rožky, ktoré sa nelámu: osvedčený recept od starých mám, na ktorý sa nedá zabudnúť

Vanilkové rožky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vanilkové rožky Foto: depositphotos.com
reklama:

Bez vône vanilky by Vianoce neboli skutočnými sviatkami. Keď sa z kuchyne začne šíriť sladká aróma čerstvo upečených rožkov, vtedy cítime, že sa blíži ten najkrajší čas roka. Každá rodina má svoj vlastný recept, no práve vanilkové rožky podľa starých mám patria medzi tie, ktoré prežili celé generácie – a stále sú neprekonateľné.

Vôňa detstva, ktorá sa nikdy nezabúda

Mnohí si spomíname, ako sme ako deti bežali k babičke, kde sa z rúry šírila nezameniteľná vôňa vanilky a orechov. Na stole už čakali krabice plné upečených dobrôt – linecké kolieska, medovníčky a, samozrejme, vanilkové rožky, ktoré boli vždy prvé, čo zmizlo. Ich jemnosť, krehkosť a lahodná chuť patria k symbolom tradičných Vianoc.

Trocha histórie: z Viedne až k nám

Len málokto vie, že pôvod vanilkových rožkov siaha do rakúskej metropoly – Viedne. Podľa starej legendy ich začali piecť v roku 1683, po víťaznej bitke pri Viedni, keď miestni pekári chceli osláviť porážku osmanskej armády. Rožky svojím tvarom mali pripomínať polmesiac z osmanskej zástavy, a tak sa stali sladkým symbolom víťazstva.
Odvtedy sa tento recept rozšíril po celej strednej Európe – a ani slovenské Vianoce si bez nich už nevieme predstaviť.

Jednoduchý recept, ktorý zvládne aj dieťa

Hoci recept na prvý pohľad vyzerá starosvetsky, v skutočnosti je jednoduchý a nenáročný. Dokonca ho zvládnu aj deti – a práve zapájanie tých najmenších do pečenia je krásnym vianočným rituálom. Malé ruky sú ideálne na tvarovanie rožkov a detská radosť dodá výsledku to pravé čaro.

Čo budete potrebovať na približne 200 kusov:

  • 750 g hladkej múky

  • 250 g práškového cukru

  • 250 g tuku alebo masla

  • 250 g bravčovej masti

  • 250 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)

  • nastrúhanú citrónovú kôru

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 vajce

Na obaľovanie si pripravte zmes práškového a vanilkového cukru.

Tajomstvo dokonale krehkých, no nelámajúcich sa rožkov

Najdôležitejšie je správne vypracovanie cesta. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Potom ho nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke – tento krok rozhoduje o tom, či budú rožky jemné a držať tvar.
Po odpočinku si na pomúčenej doske vytvorte tenké valčeky, nakrájajte ich na kúsky a z nich vytvarujte typické malé rožky.

Pečenie a konečná bodka

Rožky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich v stredne vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 až 10 minút. Sledujte ich – mali by byť svetlé, len jemne zlatisté.
Ešte teplé ich obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru. Práve tento krok vytvorí ich charakteristickú vôňu, ktorou prevoňajú celý dom.

Tip od babičky: nechajte ich „dozrieť“

Hoci čerstvé rožky sú lákavé, najlepšie chutia až po pár dňoch, keď sa chute prepoja a cesto zmäkne. Uložte ich do uzatvárateľnej plechovej krabice – vydržia v nej aj niekoľko týždňov. Niektoré gazdinky dokonca tvrdia, že po týždni sú ešte lepšie než čerstvo upečené.

Malý bonus na záver

Ak chcete svojim rožkom dodať originálny nádych, skúste časť orechov nahradiť mletými mandľami alebo lieskovcami. Do cesta môžete pridať aj štipku vanilkovej pasty či kvapku rumu – výsledok bude ešte voňavejší a jemnejší.

Nech už ich pripravujete tradične podľa starej mamy alebo v modernejšej verzii, jedno je isté: vôňa vanilkových rožkov je tou najkrajšou predzvesťou Vianoc.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.