Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bravčová verzia sviečkovej: jednoduchšia, lacnejšia a pritom famózna

Bravčová verzia sviečkovej: jednoduchšia, lacnejšia a pritom famózna
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bravčová verzia sviečkovej: jednoduchšia, lacnejšia a pritom famózna Foto: depositphotos.com
reklama:

Na sviečkovú si väčšina z nás spomenie v súvislosti s hovädzím mäsom, dlhým pečením a sviatočným stolom. Nie je však pravidlom, že musíme vždy siahať po hovädzine. Ak zvolíme bravčové mäso, dostaneme plnohodnotné jedlo, ktoré je rýchlejšie hotové, nezaťaží peňaženku a chuťovo dokáže veľmi príjemne prekvapiť.

Najlepšou voľbou je bravčové plece – obsahuje dostatok tuku a väziva, vďaka čomu zvládne dlhšie pečenie bez toho, aby sa vysušila. Mäso zostane šťavnaté a krásne sa spojí s vôňou koreňovej zeleniny. Výsledkom je jedlo, ktoré bez problémov obstojí aj na nedeľnom či sviatočnom stole.

Čomu sa vyhnúť pri varení sviečkovej z bravčového

Aj keď sa recept zdá na prvý pohľad náročný, najväčšie problémy spôsobujú drobnosti. Toto sú chyby, ktoré robia výsledok nevydareným:

  • Mäso bez šťavy – pri dlhom pečení musí byť prikryté, inak sa vysuší. Pomáha aj pravidelné podlievanie vývarom. Pre chrumkavú kôrku ho odkryte až tesne pred koncom pečenia.
  • Pripálený karamel – zelenina sa pri restovaní zasypáva cukrom, ktorý sa necháva roztopiť. Ak ho však necháte prihorieť, omáčka získa trpkú chuť. Cukor preto karamelizujte radšej dlhšie, ale na miernom ohni.
  • Nevyvážená chuť – omáčka zo zeleniny a smotany býva sladkastá, preto ju treba zjemniť kyslastou zložkou. Ocot alebo citrón pridávajte postupne, vždy premiešajte a ochutnajte.
  • Viditeľné korenie – guľôčky čierneho či nového korenia alebo bobkový list v omáčke pôsobia rušivo. Preto korenie vložte do pláteného vrecúška – dodá chuť, ale nebude prekážať.
  • Múčna pachuť – zásmažka sa musí variť aspoň 15 minút, inak v omáčke cítiť surovú múku. Po pridaní ju hneď dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.

Recept: sviečková z bravčového pre 6 ľudí

Suroviny:

  • 800 g bravčového pleca v celku
  • 70–100 g údenej slaniny
  • 400 g mrkvy
  • 200 g petržlenu
  • 200 g zeleru
  • 1–2 ČL kryštálového cukru
  • 2 PL octu
  • cca 500 ml hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 1 PL oleja
  • soľ
  • celé korenie: čierne (6–8 guľôčok), nové (6–8 guľôčok), 3–5 bobkových listov
  • 25 g hladkej múky
  • citrónová šťava podľa chuti
  • brusnicový džem alebo kompót

Postup:

  1. Mäso zbavte blán, umyte, osušte a prešpikujte slaninou. Jemne osoľte.
  2. Koreňovú zeleninu nakrájajte na kocky. Rúru rozohrejte na 180 °C.
  3. Na panvici rozpustite polovicu masla s olejom a mäso prudko opečte zo všetkých strán. Presuňte ho do pekáča.
  4. Do výpeku pridajte zeleninu, nechajte ju zosklovatieť a prisypte cukor. Počkajte, kým sa rozplynie a získa zlatý nádych. Zalejte octom a krátko povarte. Pridajte trochu vývaru a prelejte k mäsu.
  5. Korenie vložte do plátenného vrecúška a pridajte do pekáča. Zakryte a pečte približne 2 hodiny, podľa potreby podlievajte.
  6. Mäso vyberte a zabaľte do alobalu, aby nevychladlo.
  7. V hrnci pripravte zásmažku zo zvyšného masla a múky. Pridajte upečenú zeleninu so šťavou (vreckový balíček s korením vyberte) a všetko rozmixujte dohladka. Podľa potreby dolejete vývar. Varíme ešte aspoň 15 minút.
  8. Omáčku ochuťte soľou, citrónom a na záver zjemnite smotanou.
  9. Mäso nakrájajte na plátky, podávajte s knedľou, omáčkou a brusnicami.

Prečo skúsiť práve túto verziu?

Bravčová sviečková je dôkazom, že tradičné jedlo nemusí byť vždy pripravené rovnako. Tento recept je cenovo dostupný, časovo nenáročnejší a chuťovo uspokojí rovnako dobre ako klasická verzia z hovädzieho.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.