- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Bylinkové muffiny s kozím syrom
Bylinkové muffiny s kozím syrom
Oživte svoj jedálniček slaným zákuskom plným chuťou a vôňou. Bylinkové muffiny sú navyše vďaka koziemu syru príjemne vláčne a lahodné.
Ingrediencie pre:
5 muffinov
50 g čerstvého kozieho syra
1 hrsť čerstvých byliniek
2 vajcia
100 ml mlieka
1 jarná cibuľka
20 g sušených paradajok
1 strúčik cesnaku
130 g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
1 štipka soli
10 g masla na vymazanie
10 g hrubej múky na vysypanie
Kozí syr príliš nevyhľadávate, ale na slané muffiny ste dostali chuť? Potom ho možno nahradiť čerstvým smotanovým syrom typu Lučina. Na dodanie vlákniny a minerálnych látok je zas možné svetlú múku vymeniť za celozrnnú špaldovú. Z byliniek sa hodí bazalka, oregano, tymián, estragón, pažítka, petržlen… Skrátka pridajte tie, ktoré máte radi.
Postup
01.
Bylinky nakrájajte najemno. Môžete skúsiť bazalku, oregano, tymian, estragón, petržlenovú vňať… Jarnú cibuľku nakrájajte na jemné plátky, sušené paradajky nasekajte nadrobno.
02.
Kozí syr vložte do väčšej misky a roztlačte vidličkou. Pridajte najskôr jedno vajce a prešľahajte, aby sa syr rozdrvil na malinké kúsky. Potom dajte druhé vajce a mlieko a prešľahajte vidličkou alebo metlou. Nakoniec primiešajte bylinky, cibuľku, paradajky a pretlačený cesnak a dobre zamiešajte.
03.
Do misy vsypte múku, kypriaci prášok a štipku soli a vareškou miešajte, kým sa ingrediencie dôkladne neprepoja.
04.
Cesto nalejte do formičiek alebo plechu na muffiny – ten je potrebné vopred vymazať maslom a vysypať hrubou múkou. Pečte pri 200 °C 25–30 minút dozlatista.
Krémový kozí syr sa nehodí len na chlieb a do muffinov. Vylepšite s ním napríklad jarnú frittatu alebo halušky s červenou repou či carpaccio z červenej repy.
Zdroj: www.prozeny.cz