Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Celozrnné perníčky: Chutné a zdravšie sviatočné maškrty

Celozrnné perníčky: Chutné a zdravšie sviatočné maškrty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Celozrnné perníčky: Chutné a zdravšie sviatočné maškrty Foto: depositphotos.com
reklama:

Perníčky sú jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších sladkostí počas Vianoc, ale aj na Veľkú noc alebo iné výnimočné príležitosti. Spojenie medu a voňavého korenia v nás vždy vyvolá spomienky na detstvo a sviatočnú atmosféru strávenú v rodinnom kruhu.

Ak sa vám nepáči predstava veľkého množstva bielej múky v klasickom vianočnom pečive, máte šancu tento problém vyriešiť. Namiesto obyčajnej bielej múky môžete siahnuť po špaldovej múke, a to aj v prípade perníčkov, ktoré budú chutné, no zdravšie. Celozrnné perníčky z tejto múky si zachovajú plnú chuť, a pritom ponúknu aj výživnejšie zloženie.

Postup na prípravu celozrnných perníčkov

Na cesto budete potrebovať:

400 g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 75 g masla, 2 vajíčka (jedno na potretie), 140 g práškového cukru, 2 lyžice tekutého medu, 1 čajovú lyžičku jedlej sódy, 2 čajové lyžičky perníkového korenia, 1/2 čajovej lyžičky škorice a 2 čajové lyžičky kakaa.

  1. Začnite tým, že si do misky preosejete múku a cukor. Pridajte všetky sypké prísady a dôkladne ich premiešajte. Následne pridajte tekuté ingrediencie a začnite miesiť cesto. Dôležité je, aby bol med tekutý, ale nie horúci, pretože by zničil štruktúru cesta.
  2. Cesto zabaľte do potravinovej fólie, aby nevyschlo, a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň cez noc.
  3. Na jemne pomúčenom pracovnom stole vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 5 mm. Potom si vykrajujte rôzne tvary podľa vlastného výberu.
  4. Cesto s vykrojenými tvarmi uložte na plech, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Dbajte na dostatočné medzery medzi jednotlivými kúskami, pretože počas pečenia cesto trochu naberie na objeme.
  5. Plech s perníčkami vložte do vopred predhriatej rúry (180 °C) a pečte približne 15 minút. Čas pečenia závisí od hrúbky cesta a veľkosti tvarov, preto je dobré počas pečenia perníčky kontrolovať.
  6. Po upečení ich ihneď potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali pekný lesk a poleva sa na nich lepšie udržala.

Celozrnná múka nie je vhodná len na perníčky, ale dá sa využiť aj v ďalších receptoch. Skúste napríklad pripraviť celozrnný koláč s tvarohom, ovocím a posýpkou z ovsených vločiek. Tento koláč si môžete pripraviť kedykoľvek, no na oslavách určite urobí dojem.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.