Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Celozrnné perníčky: Chutné a zdravšie sviatočné maškrty

Celozrnné perníčky: Chutné a zdravšie sviatočné maškrty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Celozrnné perníčky: Chutné a zdravšie sviatočné maškrty Foto: depositphotos.com
reklama:

Perníčky sú jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších sladkostí počas Vianoc, ale aj na Veľkú noc alebo iné výnimočné príležitosti. Spojenie medu a voňavého korenia v nás vždy vyvolá spomienky na detstvo a sviatočnú atmosféru strávenú v rodinnom kruhu.

Ak sa vám nepáči predstava veľkého množstva bielej múky v klasickom vianočnom pečive, máte šancu tento problém vyriešiť. Namiesto obyčajnej bielej múky môžete siahnuť po špaldovej múke, a to aj v prípade perníčkov, ktoré budú chutné, no zdravšie. Celozrnné perníčky z tejto múky si zachovajú plnú chuť, a pritom ponúknu aj výživnejšie zloženie.

Postup na prípravu celozrnných perníčkov

Na cesto budete potrebovať:

400 g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 75 g masla, 2 vajíčka (jedno na potretie), 140 g práškového cukru, 2 lyžice tekutého medu, 1 čajovú lyžičku jedlej sódy, 2 čajové lyžičky perníkového korenia, 1/2 čajovej lyžičky škorice a 2 čajové lyžičky kakaa.

  1. Začnite tým, že si do misky preosejete múku a cukor. Pridajte všetky sypké prísady a dôkladne ich premiešajte. Následne pridajte tekuté ingrediencie a začnite miesiť cesto. Dôležité je, aby bol med tekutý, ale nie horúci, pretože by zničil štruktúru cesta.
  2. Cesto zabaľte do potravinovej fólie, aby nevyschlo, a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň cez noc.
  3. Na jemne pomúčenom pracovnom stole vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 5 mm. Potom si vykrajujte rôzne tvary podľa vlastného výberu.
  4. Cesto s vykrojenými tvarmi uložte na plech, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Dbajte na dostatočné medzery medzi jednotlivými kúskami, pretože počas pečenia cesto trochu naberie na objeme.
  5. Plech s perníčkami vložte do vopred predhriatej rúry (180 °C) a pečte približne 15 minút. Čas pečenia závisí od hrúbky cesta a veľkosti tvarov, preto je dobré počas pečenia perníčky kontrolovať.
  6. Po upečení ich ihneď potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali pekný lesk a poleva sa na nich lepšie udržala.

Celozrnná múka nie je vhodná len na perníčky, ale dá sa využiť aj v ďalších receptoch. Skúste napríklad pripraviť celozrnný koláč s tvarohom, ovocím a posýpkou z ovsených vločiek. Tento koláč si môžete pripraviť kedykoľvek, no na oslavách určite urobí dojem.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.