Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čerstvé bazalkové pesto z vlastnej kuchyne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý

Čerstvé bazalkové pesto z vlastnej kuchyne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čerstvé bazalkové pesto z vlastnej kuchyne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Pesto z bazalky nie je žiadna veda – a čo je najlepšie, to domáce chutí oveľa lepšie než to z obchodu. Jeho farba je žiarivo zelená, vôňa omamná a chuť neporovnateľne sviežejšia. Pripravíte ho doslova za pár minút, a ak si osvojíte niekoľko trikov, môžete si ho uchovať na neskôr.

Bazalka je najvoňavejšia v letných mesiacoch, kedy ju možno pestovať takmer kdekoľvek – v záhradke, na balkóne alebo jednoducho v črepníku na parapete. Ak sa vám jej urodí viac, bola by škoda ju nevyužiť. Jednou z možností, ako si jej chuť uchovať, je práve pesto – a to sa v kuchyni rozhodne nestratí.

Príprava bazalkového pesta krok za krokom

Na jeho výrobu nepotrebujete žiadne zložité pomôcky – postačí mixér a zopár ingrediencií.

  1. Najskôr si pripravte čerstvé bazalkové listy. Tie dajte do nádoby a pridajte pretlačený cesnak – množstvo si upravte podľa svojej chuti. Osoľte.

    Tip: Ak vám záleží na tom, aby si pesto zachovalo sýtu zelenú farbu aj po pár dňoch, skúste bazalku krátko spariť vo vriacej vode a potom rýchlo schladiť v ľade. Vďaka tomu zostane farba výrazná.

  2. Prilejte kvalitný olivový olej a všetko rozmixujte na pastu. Ak je zmes príliš hustá, pokojne pridajte ešte trochu oleja.

  3. K zmesi patria aj oriešky – ideálne sú píniové, no ak hľadáte dostupnejšiu alternatívu, môžete použiť napríklad kešu, mandle alebo slnečnicové semienka.

    Tip: Nemusíte ich rozmixovať úplne dohladka – mierne hrubšia štruktúra dodá pestu zaujímavý šmrnc.

  4. Hotové pesto preložte do sterilizovaného pohára. Povrch zalejte tenkou vrstvou oleja – tá zabráni prístupu vzduchu a predĺži čerstvosť. Uchovávajte v chladničke a pri každom použití skontrolujte, či je vrchná vrstva oleja doplnená.

  5. Ak plánujete pesto použiť hneď po príprave, pokojne doň pridajte aj trochu nastrúhaného parmezánu. No ak ho chcete uskladniť na dlhšie, syr radšej vynechajte – časom by mohol začať kvasiť a pokaziť chuť celého pesta.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.