
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Čerstvé bazalkové pesto z vlastnej kuchyne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý
Čerstvé bazalkové pesto z vlastnej kuchyne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý

Pesto z bazalky nie je žiadna veda – a čo je najlepšie, to domáce chutí oveľa lepšie než to z obchodu. Jeho farba je žiarivo zelená, vôňa omamná a chuť neporovnateľne sviežejšia. Pripravíte ho doslova za pár minút, a ak si osvojíte niekoľko trikov, môžete si ho uchovať na neskôr.
Bazalka je najvoňavejšia v letných mesiacoch, kedy ju možno pestovať takmer kdekoľvek – v záhradke, na balkóne alebo jednoducho v črepníku na parapete. Ak sa vám jej urodí viac, bola by škoda ju nevyužiť. Jednou z možností, ako si jej chuť uchovať, je práve pesto – a to sa v kuchyni rozhodne nestratí.
Príprava bazalkového pesta krok za krokom
Na jeho výrobu nepotrebujete žiadne zložité pomôcky – postačí mixér a zopár ingrediencií.
-
Najskôr si pripravte čerstvé bazalkové listy. Tie dajte do nádoby a pridajte pretlačený cesnak – množstvo si upravte podľa svojej chuti. Osoľte.
Tip: Ak vám záleží na tom, aby si pesto zachovalo sýtu zelenú farbu aj po pár dňoch, skúste bazalku krátko spariť vo vriacej vode a potom rýchlo schladiť v ľade. Vďaka tomu zostane farba výrazná.
-
Prilejte kvalitný olivový olej a všetko rozmixujte na pastu. Ak je zmes príliš hustá, pokojne pridajte ešte trochu oleja.
-
K zmesi patria aj oriešky – ideálne sú píniové, no ak hľadáte dostupnejšiu alternatívu, môžete použiť napríklad kešu, mandle alebo slnečnicové semienka.
Tip: Nemusíte ich rozmixovať úplne dohladka – mierne hrubšia štruktúra dodá pestu zaujímavý šmrnc.
-
Hotové pesto preložte do sterilizovaného pohára. Povrch zalejte tenkou vrstvou oleja – tá zabráni prístupu vzduchu a predĺži čerstvosť. Uchovávajte v chladničke a pri každom použití skontrolujte, či je vrchná vrstva oleja doplnená.
-
Ak plánujete pesto použiť hneď po príprave, pokojne doň pridajte aj trochu nastrúhaného parmezánu. No ak ho chcete uskladniť na dlhšie, syr radšej vynechajte – časom by mohol začať kvasiť a pokaziť chuť celého pesta.