- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Čerstvé vs. konzervované paradajky: prekvapenie, ktoré neočakávate
Čerstvé vs. konzervované paradajky: prekvapenie, ktoré neočakávate
Mnohí z nás automaticky siahnu po čerstvých paradajkách, pretože ich považujeme za samozrejme zdravšiu možnosť.
Keď sa však porovná ich výživové vlastnosti s paradajkami z konzervy, výsledok je prekvapujúci: niektoré živiny sú v spracovaných paradajkách dokonca zastúpené vo vyššom množstve. Ako je možné, že paradajky, ktoré prešli tepelným spracovaním, môžu niekedy prekonať tie surové?
Odpoveď nie je jednoznačná, pretože obe formy prechádzajú celkom odlišným „životným príbehom“, ktorý zásadne ovplyvní ich zloženie a využitie v kuchyni.
Jedno ovocie, dve cesty: čerstvosť verzus spracovanie
Čerstvé paradajky
Aby prežili prepravu, trhajú sa väčšinou ešte pred plným dozretím. Dozrievanie tak pokračuje počas skladovania, čo sa premieta aj do arómy a obsahu niektorých živín. Ich kvalita sa dokáže postupne meniť každý deň – a nie vždy smerom k lepšiemu.
Konzervované paradajky
Tie prechádzajú úplne iným procesom. Zbierajú sa v momente, keď sú prirodzene najzrelšie a plné chuti. Krátko po zbere sa tepelne upravia a uzavrú, čo prakticky „zablokuje“ úbytok živín a uchová ich kvalitu dlhé mesiace.
Práve tieto rozdiely vysvetľujú, prečo obidve formy síce pochádzajú z toho istého plodu, no z výživového hľadiska môžu pôsobiť tak odlišne.
Čerstvé paradajky: vitamín C a osviežujúca textúra
Surové paradajky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha chrániť bunky a posilňuje imunitný systém. Keďže sa nezohrievajú, tento vitamín zostáva takmer úplne neporušený.
Okrem vitamínu C obsahujú aj folát, draslík a rôzne prírodné farbivá prospešné pre organizmus. Treba však počítať s tým, že čím dlhšie stoja na kuchynskej linke alebo v chladničke, tým viac sa postupne stráca ich chuť, vôňa aj časť vitamínov.
Najlepšie vyniknú v jedlách, kde chcete cítiť ich prirodzenú šťavnatosť – napríklad v šalátoch či studených jedlách.
Konzervované paradajky: prekvapivo bohatý zdroj lykopénu
Jedným z najväčších plusov konzervovaných paradajok je ich obsah lykopénu – antioxidantu, ktorý sa spája so zdravím srdca a protizápalovým pôsobením. Počas tepelnej úpravy sa bunkové štruktúry paradajok narušia a lykopén sa pre telo stáva dostupnejší. Paradoxne tak môže byť prospešnejší ako ten z čerstvých paradajok.
Aj keď sa pri zahrievaní znižuje množstvo vitamínu C, ostatné minerály ostávajú stabilné. A keďže do konzervy sa dostanú len úplne dozreté paradajky, ich výživová hodnota je v čase spracovania na maxime.
Pri výbere konzervovaných paradajok sa oplatí pozrieť na etiketu – tie najlepšie neobsahujú pridaný cukor, soľ ani zbytočné prísady.
Ktoré paradajky sú teda zdravšie?
Keby platilo, že jedna z možností je jednoznačne lepšia, diskusia by bola jednoduchá. Realita je však iná.
Každá forma vyniká niečím iným:
- Čerstvé paradajky majú viac vitamínu C.
- Konzervované paradajky majú viac dostupného lykopénu.
Namiesto súťaženia sa skôr dopĺňajú. Čerstvé sa výborne hodia tam, kde chcete sviežu chuť a štruktúru; konzervované zas oceníte pri varení, kde by čerstvé aj tak stratili časť svojich predností.
Najlepšia voľba teda nie je „buď – alebo“, ale využívať oba typy podľa toho, čo práve pripravujete.
