- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Červená repa v kuchyni: polievky, nátierky aj ľahké dobroty
Červená repa v kuchyni: polievky, nátierky aj ľahké dobroty
Na červenú repu sa často pozeráme ako na nenápadnú koreňovú zeleninu, ktorá toho veľa neponúka.
V skutočnosti je však až prekvapivo všestranná a dokáže oživiť jedálny lístok lepšie, než by ste čakali. Okrem toho je plná vitamínov a látok prospešných pre naše zdravie. Vybrali sme recepty, ktoré si dlhodobo získavajú najväčšiu pozornosť našich čitateľov.
Repa sa dá využiť takmer na nekonečno spôsobov – funguje v slaných jedlách, zaujme aj v dezertoch a viete ju pripravovať surovú, varenú či pečenú. Skvelá je aj naložená v sladkokyslom náleve, ktorý zvýrazní jej prirodzenú chuť.
Polievky z červenej repy
Teplá polievka dokáže zasýtiť aj povzbudiť, a tá repová je navyše bohatá na minerály a vlákninu. K najznámejším patrí boršč – sýta, charakteristicky sfarbená polievka, ktorá sa tradične dochucuje kyslou smotanou.
Tradičný ruský boršč
Boršč je polievka, ktorá má v rôznych kútoch Európy množstvo podôb. Každá verzia chutí trochu inak, no základ – hovädzie mäso, kapusta a červená repa – zostáva rovnaký. Ruská varianta sa varí z hovädziny na kosti a tento podrobný postup umožní pripraviť si ju aj úplným začiatočníkom.
Ingrediencie na 6 porcií
- 200 g kapusty
- 200 g zemiakov
- 500 g hovädzieho mäsa na kosti
- 300 g červenej repy
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 100 g cibule
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 100 g mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
Postup prípravy
1. Varíme hovädzí vývar
Do približne 2–2,5 litrového hrnca vložíme opláchnuté hovädzie mäso s kosťou a zalejeme ho studenou vodou. Po privedení k varu teplotu znížime a z hladiny dôkladne odoberieme penu. Osolíme a necháme ticho bublať približne 90 minút.
Asi štvrť hodiny pred koncom varenia vložíme bobkový list a celé čierne korenie.
2. Príprava mäsa
Keď je mäso uvarené, vyberieme ho, vývar precedíme a mäso rozoberieme na kúsky dlhé asi 2–3 cm. Môžeme ho aj nakrájať. Potom ho vrátime späť do hrnca.
3. Zemiaky a kapusta v polievke
Ošúpané zemiaky nakrájame na väčšie kocky a vložíme ich do vriaceho vývaru. Po opätovnom zovretí teplotu znížime a varíme približne 15 minút. Následne prisypeme nakrájanú kapustu a polievku necháme ďalej pomaly variť.
4. Zeleninový základ na panvici
Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu aj červenú repu nastrúhame. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a orestujeme cibuľu do zlatista. Potom pridáme mrkvu a krátko ju prepečieme. Nakoniec prisypeme repu a pokračujeme vo vyprážaní, aby zelenina pustila farbu aj chuť.
Z hrnca odoberieme približne dve naberačky vývaru, vlejeme ho do panvice, pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Zmes necháme dusiť, kým repa nezmäkne.
5. Spojenie polievky
Dusenej zelenine z panvice doprajeme presun späť do hrnca. Všetko spolu privedieme k varu, následne teplotu stiahneme a necháme ešte krátko prevariť – stačia dve minúty.
6. Dokončenie boršču
Do hotovej polievky pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Hrniec zakryjeme a odložíme bokom približne na 15 minút, aby sa chute prepojili.
Podávame
Boršč chutí výborne so lyžicou kyslej smotany a posypaný čerstvým kôprom či petržlenovou vňaťou.
Repa ako hlavné jedlo
Karbonátky z repy, moderné rastlinné burgre či rizoto tónované jej výraznou farbou – tieto pokrmy sú populárne najmä medzi milovníkmi modernej kuchyne. A neraz prekvapia aj tých, ktorí uprednostňujú mäso. Repa sa uplatní aj ako neobvyklá príloha, napríklad vo forme hranolčekov.
Nátierky z repy
Na rýchlu večeru či menšiu desiatu je nátierka ideálna. Repa do nej môže ísť surová, predvarená či upečená v alobale. Jej jemná, zemistá chuť dokáže z obyčajnej nátierky vytvoriť niečo, čo na čerstvom chlebe chutí tak dobre, že sa k tomu radi vrátite.
Marinovaná červená repa
Ak máte radi výraznejšie chute, marinovanie je skvelá voľba. Základ tvorí ocot, korenie a občas aj trocha medu. Niektoré marinády potrebujú čas, iné sú hotové za pár minút – záleží len na tom, čo preferujete.
