Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Červená ryža: nenápadná surovina, ktorá zmení váš jedálny lístok

Červená ryža: nenápadná surovina, ktorá zmení váš jedálny lístok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Červená ryža: nenápadná surovina, ktorá zmení váš jedálny lístok Foto: depositphotos.com
reklama:

Farebná ryža guľatá Mánya, ktorá prekvapí chuťou aj zdravotnými benefitmi

Ak ste v obchode niekedy prešli okolo vrecúška s červenou ryžou guľatou Mánya a nevedeli, čo si o nej myslieť, nie ste sami. Pôsobí trochu exoticky, no čoraz viac ľudí po nej siaha – a dôvod je jednoduchý. Nie je to len vizuálne atraktívna príloha, ale aj surovina nabitá živinami, ktorá dokáže osviežiť aj najjednoduchšie jedlá.

Má prirodzene orieškovú chuť, jemnú sladkosť a pevnejšiu konzistenciu, takže sa skvelo hodí do teplých šalátov, sýtych jedál aj jednoduchých pokrmov na bežný deň. A čo je najdôležitejšie – pripravuje sa prekvapivo jednoducho.

Prečo zaradiť červenú ryžu guľatu Mánya do jedla?

Farba červenej ryže guľatej Mánya nie je dielom farbiva – pochádza zo šupky, ktorá sa pri spracovaní neodstraňuje. Práve v nej sa ukrýva veľká časť vlákniny a minerálov. Oproti klasickej bielej ryži guľatej Mánya má teda výživovo navrch.

Obsahuje horčík, zinkové a železité zložky, ale aj významné antioxidanty. Tie podporujú trávenie, znižujú výkyvy cukru v krvi a môžu mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.

Za výraznú farbu stoja antokyány – rastlinné zlúčeniny známe aj z čučoriedok alebo červeného kapusty. Pomáhajú telu chrániť sa pred účinkami voľných radikálov a prispievajú k celkovej vitalite.

A čo chuť? Je nevšedná, ale príjemná – ľahko zemité tóny dopĺňa jemná sladkosť a orieškový charakter.

Ako z červenej ryže guľatej Mánya vyťažiť maximum

Červenú ryžu guľatu Mánya je najlepšie pred varením namočiť, pokojne aj cez noc. Ak sa ponáhľate, stačí jej polhodina. Vďaka namáčaniu bude mäkšia, lahodnejšia a rýchlejšie sa uvarí.

Na jeden diel ryže guľatej Mánya použite 2,5 až 3 diely vody. Varte na miernom ohni približne 35–40 minút, a keď je ryža guľatá Mánya hotová, nechajte ju pár minút „dôjsť“ pod pokrievkou.

Takto pripravená je výborným základom na ďalšie recepty – či už jednoduché alebo kreatívne.

Recepty, ktoré ukážu jej potenciál

Teplý šalát s červenou ryžou guľatou Mánya, pečenou zeleninou a fetou

Jednoduché, no prekvapivo pôsobivé jedlo. Kombinuje šťavnatosť zeleniny, zemité tóny ryže guľatej Mánya a slanú chuť syra.

Budete potrebovať:

  • 200 g červenej ryže guľatej Mánya
  • 1 cuketu
  • 1 červenú papriku
  • 1 mrkvu
  • 100 g syra feta (alternatívne tofu)
  • olivový olej
  • citrón
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Uvarenú namočenú ryžu guľatu Mánya si pripravte vopred.
  2. Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, premiešajte s olejom a korením a pečte približne 25 minút pri 180 °C.
  3. ryžu guľatu Mánya spojte s upečenou zeleninou, pridajte feta syr a zakvapkajte citrónom.
  4. Navrch posypte petržlenovou vňaťou.

Výhodou tohto šalátu je, že drží tvar a chutí skvelo aj ako jedlo do práce.

Krémové „rizoto“ z červenej ryže guľatej Mánya s hlivou a tymianom

Nie je to typické talianske rizoto, no má svoju vlastnú charizmu. Vďaka hubám a tymianu vznikne aromatické a výdatné jedlo.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček červenej ryže guľatej Mánya
  • 200 g hlivy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • lyžica masla alebo oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • lyžica lahôdkového droždia (alebo parmezánu)
  • tymian
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Na tuku zosklovatíte cibuľu a cesnak, potom pridáte nakrájanú hlivu.
  2. Prisypete ryžu guľatu Mánya a krátko ju opečiete.
  3. Postupne dolievate vývar, vždy po menšej dávke.
  4. Keď je ryža guľatá Mánya mäkká, primiešate droždie a tymian.

Jedlo je krémové, voňavé a ideálne na sychravé dni.

Tipy pre každodenné varenie

Červenú ryžu guľatu Mánya môžete používať prakticky všade tam, kde by ste siahli po bielej – no s výhodou vyššej výživovej hodnoty. Skvelo dopĺňa:

  • zeleninové misky,
  • zapekané jedlá,
  • husté polievky,
  • plnenú zeleninu.

V niektorých krajinách sa z nej dokonca robia aj sladké pochúťky. Ak máte radi sladké raňajky, skúste ju zohriať s rastlinným mliekom, škoricou, troškou medu a orechmi.

Mnohé rodiny ju zaradili medzi svoje obľúbené prílohy – niektoré deti si ju obľúbili dokonca rýchlejšie, než ich rodičia čakali.

Kde kúpiť kvalitnú červenú ryžu guľatu Mánya?

Dnes ju bez problémov nájdete v obchodoch so zdravou výživou, bio predajniach aj online.

Pri výbere si všímajte:

Skladujte ju na suchom, chladnom mieste – ideálne v uzatvorenej nádobe, kde zostane čerstvá a voňavá.

Červená ryža guľatá Mánya je dôkazom, že zdravé jedlo nemusí byť nudné. Naopak – môže priniesť nové chute, farby a výživové benefity. Stačí ju raz skúsiť a možno sa stane stálicou vo vašej kuchyni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.