
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Chceš si upiecť domáce rožky? Keď skúsiš tento recept, už si ich viac nebudeš kupovať!
Chceš si upiecť domáce rožky? Keď skúsiš tento recept, už si ich viac nebudeš kupovať!

Neveríš kupovaným rožkom a viac si potrpíš na domácu výrobu? Tak potom tu nie je žiaden dôvod, prečo by si nemal vyskúšať tento jednoduchý recept na výborné domáce rožky.
Na domáce rožky budeš potrebovať:
- 1 kg hladkej múky (ak chceš zdravšiu verziu, použi celozrnnú alebo špaldovú múku)
- 2 kocky čerstvého droždia
- 250 ml oleja
- 600 ml mlieka
- 2 PL soli
- 1 PL cukru
- rasca alebo sezam, podľa chuti

Ako na to?
Do vlažného mlieka (200 ml) daj cukor a droždie a rozmiešaj, nechaj podkysnúť. Medzitým si v miske rozmiešaj múku a pridaj zvyšné mlieko, olej a soľ. Pridaj kvások a vymies cesto, ktoré necháš vykysnúť na teplom mieste.
Keď cesto vykysne, odtrhni z neho malé kúsky – z kila múky by ti malo vyjsť okolo 35 kusov rožkov, takže na prvý raz odporúčame spraviť polovičnú dávku. Kúsky cesta v rukách vytvaruj do guľôčok a nechaj podkysnúť.

Potom každú guľôčku rozvaľkaj a stoč do tvaru rožka. Polož na plech vystlaný papierom na pečenie a zvrchu natri olej. Nechaj opäť pár minút podkysnúť a potom vlož do rúry predhriatej na 220 stupňov. Peč približne 10 minút. Po vytiahnutí z rúry prikry rožky vlhkou utierkou.