- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Chcete dokonalý segedínsky guláš? Dodržujte tieto tri pravidlá
Chcete dokonalý segedínsky guláš? Dodržujte tieto tri pravidlá
Vo svojej podstate nejde o guláš a ani s najväčšou pravdepodobnosťou nepochádza z maďarského mesta Szeged, ako sa traduje. Napriek tomu segedín milujeme. Ako ho doviesť k dokonalosti?
Poctivý segedín si žiada poctivé suroviny. Kvalitné bravčové, či už pliecko alebo krkovica, je teda základ. Druhou podmienkou vedúcou k dokonalosti je mäso najprv opiecť (nechať zatiahnuť), až potom dusiť. A ako znie tretí? Nezabudnite na smotanu. Tu sa ale názory líšia, niekto preferuje kyslú, iný radšej volí smotanu na šľahanie.
Suroviny:
800 g bravčovej plece bez kosti, 350 g kyslej kapusty, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice masti, 500 ml vody, 200 ml smotany na šľahanie, 3 bobkové listy, 6 guličiek nového korenia Vitana 1 lyžica sladkej papriky mletej Vitana, 1 lyžička rasce, 2 lyžice hladkej múky, soľ, čerstvo mleté korenie
Postup:
Cibuľa a strúčiky cesnaku olúpte a nakrájajte (cesnak utrite). Vo väčšom hrnci na masti sprudka opečte cibuľu, akonáhle začne zlátnuť, pridajte rozotrený cesnak a pražte ešte 1 minútu. Potom pridajte mäso nakrájané na kocky s veľkosťou asi 2 cm a opekajte ho, kým sa nezatiahne.
Prisypte mletú papriku a rascu, nechajte korenie rozvoňať, ale naozaj krátko. Rýchlo premiešajte a prilejte horúcu vodu tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte bobkové listy, nové korenie a guličky korenia, osoľte. Prikryte pokrievkou a duste takmer domäkka. Občas ho skontrolujte a premiešajte, prípadne podľa potreby dolejte vodu.
Medzitým zlejte kapustu, nálev si uchovajte. Kapustu prepláchnite studenou vodou, rukami vyžmýkajte prebytočnú tekutinu a pokrájajte ju. Pridajte ho do hrnca k mäsu a spoločne duste, táto posledná fáza trvá asi 15 až 30 minút, kým kapusta nezmäkne.
Na zjemnenie prilejte smotanu, v ktorej ste vopred dôkladne rozmiešali hladkú múku. Povarte ďalších 15 minút. Vylovte bobkové listy, guličky nového korenia a korenia. A dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne aj nálevom z kapusty. Podávajte s knedľou.
Zdroj: vseokoreni.cz, www.dumazahrada.cz