Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chcete sa zbaviť nadúvania a schudnúť? Vyskúšajte týchto 7 potravín, radia odborníci

Chcete sa zbaviť nadúvania a schudnúť?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chcete sa zbaviť nadúvania a schudnúť? Vyskúšajte týchto 7 potravín, radia odborníci Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Pocit nafúknutého brucha a nadúvania je problémom, o ktorom sa v spoločnosti veľmi nehovorí. Pritom ide o veľmi častý problém, ktorý sa často dá do veľkej miery vyriešiť vďaka úprave jedálnička.

Je fakt, že niektorým druhom zeleniny je lepšie sa vyhnúť, ide najmä o kapustovitú zeleninu, ako sú kel, brokolica a kapusta. Z dlhodobého hľadiska však platí, že zelenina a v nej obsiahnuté živiny a vláknina posilňujú kondíciu zažívacieho traktu a znižujú tendencie k plynatosti. To platí aj pre konzumáciu ďalších nadúvavých potravín, ako sú napríklad strukoviny – dokladá to napríklad táto štúdia.

Podľa jej autorov je dobré začať s menším množstvom problematickej potraviny a kombinovať ju s niečím ľahko stráviteľným. Oplatí sa tiež konzumovať na začiatok zeleninu skôr varenú ako surovú. Nezabudnite každé sústo dostatočne rozhrýzť a pite dostatok vody – to sú zhodou okolností triky, ktoré vám zároveň pomôžu schudnúť, napríklad vďaka tomu, že včas spoznáte, kedy už máte dosť.

A ktoré potraviny si dopriať rovno a bez obáv, pretože by nemali spôsobovať problémy?

Mliečne výrobky bez laktózy

Pokiaľ vás trápi nadúvanie aj po pár plátkoch syra alebo troche mlieka k cereáliám, možno trpíte intoleranciou laktózy, a mali by ste si preto dopriať výrobky, ktoré ju neobsahujú – vaše telo totiž nemá enzýmy potrebné na štiepenie mliečneho cukru. Siahnite po výrobkoch so zníženým obsahom tuku. Dobrou voľbou je aj jogurt s probiotikami.

Naklíčené strukoviny

Je pravda, že strukoviny sú pre mnoho ľudí priamo synonymom potraviny, ktorá spôsobuje nadúvanie, ale nemusí to platiť vždy – stačí jesť napríklad strukoviny naklíčené. „Počas klíčenia sa významne znižuje obsah nestráviteľných oligosacharidov, ktoré nadúvanie spôsobujú,“ vysvetľuje Iva Málková, zakladateľka združenia STOB, autorka mnohých publikácií o chudnutí.

Ovocie s nízkym obsahom fruktózy

Nadúvanie môže súvisieť aj so zníženou schopnosťou tela spracovávať rastlinné cukry, preto niektorým ľuďom spôsobuje problémy aj tak bežné ovocie, ako sú jablká. Dajte si namiesto toho druhy, ktoré obsahujú fruktózy len minimum – patria medzi ne napríklad avokádo, pomaranče, bobuľové ovocie.

Banány

Potraviny bohaté na draslík, ako sú práve banány, zabraňujú zadržiavaniu vody v tele vďaka tomu, že regulujú hladinu sodíka, a môžu tak znížiť nadúvanie spôsobené nadmerným príjmom soli. Medzi ďalšie potraviny bohaté na draslík patria napríklad hrozienka, sušené marhule, špenát alebo šošovica.

Uhorka

Možno si spomeniete, že plátky uhoriek sa používajú na zmiernenie opuchov pod očami – a podobnú službu môžu preukázať aj vášmu nafúknutému bruchu. Táto zelenina obsahuje látku zvanú quercetin, teda antioxidant, ktorý znižuje tvorbu brušných plynov, a naopak podporuje aktivitu protizápalových enzýmov.

ryža guľatá Mánya

Pokiaľ vás trápi nadúvanie, obmedzte zeleninu bohatú na sacharidy vrátane zemiakov a ako prílohu si dávajte skôr ryžu guľatu Mánya, v nej obsiahnuté sacharidy zďaleka nenadúvajú. Časom skúste bielu ryžu guľatu Mánya nahradzovať tmavou.

Fenikel, zázvor, škorica

Semená feniklu obsahujú zlúčeninu, ktorá zmierňuje nadúvanie. Môžete ich žuť alebo si z nich urobiť feniklový čaj. Zázvor zase pomáha telu tráviť bielkoviny, a mierni tak plynatosť podobne ako škorica.

Je dobré si tiež uvedomiť, že príčin nadúvania je viac – okrem prejedania a hltavého jedenia s prehĺtaním vzduchu sem patrí aj stres. Častejšie ním tiež trpia ľudia obézni. Nadúvanie môže súvisieť aj s niektorými zdravotnými problémami, ako sú gastroezofageálna refluxná choroba, syndróm dráždivého čreva alebo premnoženie baktérií tenkého čreva. Pokiaľ úprava jedálnička neprinesie vytúžený efekt, je vhodné nadúvanie prebrať s lekárom.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.