Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Chcete upiecť koláč úplne bez múky? Máme skvelý a jednoduchý recept

Chcete upiecť koláč úplne bez múky?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chcete upiecť koláč úplne bez múky? Máme skvelý a jednoduchý recept Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Tento lahodný dezert je ideálny pre tých, ktorí majú alergiu na lepok, trpia celiakiou alebo dodržiavajú zásady nízkosacharidového stravovania. Chuť bude ale úplne každému.

Glutén alebo lepok je látka obsiahnutá v obilninách, ako je pšenica, raž, jačmeň, ovos alebo špalda. Vďaka nemu je cesto pružné a kompaktné, súčasne však môže citlivým osobám spôsobiť zdravotné ťažkosti. V takom prípade je nevyhnutné zaradiť do stravy produkty s jeho zníženým alebo nulovým obsahom. K prirodzene bezlepkovým múkam patrí napríklad pohánková, kukuričná, ryžová, šošovicová, cícerová alebo hrachová. Na prípravu sladkých dezertov sa výborne hodia orechové múky, ktoré sú prirodzene bezlepkové a obsahujú iba jemne namleté orechy ako mandle, lieskové oriešky, vlašské orechy, kokos alebo pistácie.

Hľadáte inšpiráciu na prípravu bezlepkových dezertov? V tomto videu nájdete 7 skvelých tipov:

Pomarančový koláč

Príprava: 20 minút + 45 minút pečenia + 30 minút chladenia

Ingrediencie:

6 vajec
150 g cukru na cesto
3 veľké chemicky neošetrené pomaranče
330 g mletých mandlí
75 g cukru na polevu
2 lyžice brandy (možno vynechať)
soľ

1) Predhrejte rúru na 175 ºC. Koláčovú formu vymažte maslom a vysypte časťou mletých mandlí.

2) Ostrúhajte kôru z dvoch pomarančov. Rozklepnite vajcia a opatrne oddeľte vajcia od bielkov. Žĺtky ušľahajte s cukrom, pridajte pomarančovú kôru, zvyšné mleté mandle a štipku soli.

3) Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi.

4) Cesto vlejte do koláčovej formy a pečte 45 minút.

5) Medzitým vytlačte šťavu z dvoch pomarančov. Tretí pomaranč nakrájajte na kolieska.

6) Pomarančovú šťavu vlejte do hrnca, pridajte 75 g cukru a nechajte na miernom plameni zvariť do zhustnutia. Potom pridajte brandy.

7) Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Na povrch naskladajte kolieska pomaranča a zalejte ich zvarenou pomarančovou šťavou. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.
Tip navyše

Zo základného cesta môžete pripraviť aj iné druhy dezertov – povrch koláča môžete iba posypať škoricovým cukrom, možno ho potrieť sladkým tvarohom a poklásť čerstvým ovocím alebo potrieť ovocnou zaváraninou a ozdobiť šľahačkou.

Zdroj: www.crumbtopbaking.comelanaspantry.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.