Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chilli con carne – bezmäsitá pochúťka plná chuti

Chilli con carne – bezmäsitá pochúťka plná chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chilli con carne – bezmäsitá pochúťka plná chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si myslíte, že chilli sa nezaobíde bez mäsa, tento recept vás presvedčí o opaku! Táto bohatá, aromatická verzia je skvelou alternatívou pre všetkých, ktorí hľadajú ľahšie a zdravšie jedlo. Čo ju robí výnimočnou? Tajná prísada – horká čokoláda, ktorá pridá hĺbku a intenzitu chuti.

Ingrediencie na 6 porcií

Hlavné suroviny:

  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 stredná mrkva
  • 1/4 bulvového zeleru
  • 1/2 červenej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 konzerva červených fazúľ
  • 1 konzerva bielych fazúľ
  • 4 lyžice sterilizovanej kukurice
  • 2 malé kúsky horkej čokolády
  • 1/2 lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia

Zmes korenín:

  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička rímskeho kmínu
  • 1/2 lyžičky sušeného koriandra
  • 1/4 lyžičky chilli prášku
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 bobkový list

Postup prípravy

1. Príprava základnej zeleniny

Cibuľu nakrájajte na jemné kúsky, mrkvu a zeler na malé kocky, papriku na prúžky. V hlbokej panvici zahrejte olej, pridajte cibuľu a restujte, kým nezíska zlatohnedú farbu. Pridajte ostatnú zeleninu, osoľte a na miernom ohni krátko restujte, kým sa nezačne rozvoniavať.

Tip: Pridanie kúsku zeleru k paradajkovým jedlám zvýrazní ich chuť. Tento trik pochádza z maďarskej kuchyne a funguje skvele aj pri paradajkovej polievke.

2. Ochutenie a dusenie

Do panvice pridajte prelisovaný cesnak a paradajkový pretlak, premiešajte. Prisypte pripravenú zmes korenín a krátko orestujte, aby sa ich aróma naplno rozvinula. Pridajte konzervované paradajky aj s tekutinou, prilejte trochu vody z prázdnych konzerv a dôkladne premiešajte. Pridajte bobkový list a škoricu, znížte teplotu a nechajte pod pokrievkou dusiť aspoň 20 minút.

Tip: Koreniny si pripravte vopred do malej nádoby, aby ste ich mohli rýchlo nasypať do jedla a zabránili ich pripáleniu.

3. Dokončenie pokrmu

Keď je omáčka dostatočne prevarená, sceďte fazule a kukuricu, opláchnite ich pod tečúcou vodou a pridajte do panvice. Premiešajte a na miernom ohni ešte chvíľu povarte. Na záver pridajte kúsky horkej čokolády a nechajte ich rozpustiť pre dokonalú harmóniu chutí.

Tip: Ak používate kvalitnú čokoládu, pridávajte ju postupne a ochutnávajte, aby ste dosiahli vyváženú chuť bez prehnanej sladkosti.

Ako podávať?

Tento lahodný pokrm si môžete vychutnať viacerými spôsobmi:

  • s dusenou ryžou guľatou Mánya a lyžicou kyslej smotany
  • zabalený v tortille
  • zapekaný so syrom a chrumkavými tortillovými lupienkami

Pre extra sviežosť odporúčame podávať s plátkom limetky a lístkami čerstvého koriandra. Prajeme dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.