Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Chilli con carne – bezmäsitá pochúťka plná chuti

Chilli con carne – bezmäsitá pochúťka plná chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chilli con carne – bezmäsitá pochúťka plná chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si myslíte, že chilli sa nezaobíde bez mäsa, tento recept vás presvedčí o opaku! Táto bohatá, aromatická verzia je skvelou alternatívou pre všetkých, ktorí hľadajú ľahšie a zdravšie jedlo. Čo ju robí výnimočnou? Tajná prísada – horká čokoláda, ktorá pridá hĺbku a intenzitu chuti.

Ingrediencie na 6 porcií

Hlavné suroviny:

  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 stredná mrkva
  • 1/4 bulvového zeleru
  • 1/2 červenej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 konzerva červených fazúľ
  • 1 konzerva bielych fazúľ
  • 4 lyžice sterilizovanej kukurice
  • 2 malé kúsky horkej čokolády
  • 1/2 lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia

Zmes korenín:

  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička rímskeho kmínu
  • 1/2 lyžičky sušeného koriandra
  • 1/4 lyžičky chilli prášku
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 bobkový list

Postup prípravy

1. Príprava základnej zeleniny

Cibuľu nakrájajte na jemné kúsky, mrkvu a zeler na malé kocky, papriku na prúžky. V hlbokej panvici zahrejte olej, pridajte cibuľu a restujte, kým nezíska zlatohnedú farbu. Pridajte ostatnú zeleninu, osoľte a na miernom ohni krátko restujte, kým sa nezačne rozvoniavať.

Tip: Pridanie kúsku zeleru k paradajkovým jedlám zvýrazní ich chuť. Tento trik pochádza z maďarskej kuchyne a funguje skvele aj pri paradajkovej polievke.

2. Ochutenie a dusenie

Do panvice pridajte prelisovaný cesnak a paradajkový pretlak, premiešajte. Prisypte pripravenú zmes korenín a krátko orestujte, aby sa ich aróma naplno rozvinula. Pridajte konzervované paradajky aj s tekutinou, prilejte trochu vody z prázdnych konzerv a dôkladne premiešajte. Pridajte bobkový list a škoricu, znížte teplotu a nechajte pod pokrievkou dusiť aspoň 20 minút.

Tip: Koreniny si pripravte vopred do malej nádoby, aby ste ich mohli rýchlo nasypať do jedla a zabránili ich pripáleniu.

3. Dokončenie pokrmu

Keď je omáčka dostatočne prevarená, sceďte fazule a kukuricu, opláchnite ich pod tečúcou vodou a pridajte do panvice. Premiešajte a na miernom ohni ešte chvíľu povarte. Na záver pridajte kúsky horkej čokolády a nechajte ich rozpustiť pre dokonalú harmóniu chutí.

Tip: Ak používate kvalitnú čokoládu, pridávajte ju postupne a ochutnávajte, aby ste dosiahli vyváženú chuť bez prehnanej sladkosti.

Ako podávať?

Tento lahodný pokrm si môžete vychutnať viacerými spôsobmi:

  • s dusenou ryžou guľatou Mánya a lyžicou kyslej smotany
  • zabalený v tortille
  • zapekaný so syrom a chrumkavými tortillovými lupienkami

Pre extra sviežosť odporúčame podávať s plátkom limetky a lístkami čerstvého koriandra. Prajeme dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.