- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Chren: Prírodný poklad pre vaše zdravie a kuchyňu
Chren: Prírodný poklad pre vaše zdravie a kuchyňu
Chren je vytrvalá bylina, ktorá sa môže v priaznivých podmienkach vyšplhať až do výšky jedného metra. Jeho koreň, dlhý až 60 cm, sa vyznačuje výraznou pálivou chuťou, ktorú oceníte nielen pri varení, ale aj pri využití jeho zdraviu prospešných vlastností. Táto rastlina má rada slnečné a vlhké miesta s dobre prekyprenou pôdou. Z chrenu sa zbierajú listy aj korene.
Pokiaľ ide o jeho využitie, chren je neoceniteľným pomocníkom nielen v liečiteľstve, ale aj v kuchyni. Najlepšie je konzumovať ho čerstvý, nastrúhaný, čo zaisťuje, že si uchová všetky cenné látky a vitamíny. Tento pálivý koreň je známy nielen pre svoje liečivé účinky, ale aj pre svoju schopnosť výrazne pozdvihnúť chuť mnohých jedál.
Tradične sa chren používa v slovenskej kuchyni pri zabíjačkách, kde je nepostrádateľný pri dochucovaní mäsa, údenín alebo klobás. Využiť ho môžete aj ako posyp na chlieb s maslom, vajcia na hniličku, či do zeleninových šalátov. Chren sa skvele hodí ku všetkým druhom mäsa a rybám, a tiež sa používa na prípravu rôznych omáčok, nátierok a náplní.
Ďalšou oblasťou, kde chren exceluje, je jeho využitie pri zaváraní. Používa sa napríklad pri nakladaní červenej repy, uhoriek alebo paprík, pretože má výborné konzervačné vlastnosti. Jeho mladé listy, jemne nakrájané, dodajú šalátom príjemnú pikantnosť a hodia sa tiež do kapusty alebo nátierok. Jeho široké spektrum použitia v kuchyni aj domácej výrobe je naozaj fascinujúce.
Chren je tiež bohatým zdrojom vitamínu C, karotenoidy, minerálov ako železo, horčík, draslík, vápnik a fosfor, a tiež antibakteriálnych látok. Obsahuje silice a glykozidy, ktoré prispievajú k jeho účinkom v tradičnej medicíne. V ľudovom liečiteľstve sa chren používa napríklad na zlepšenie pleti a na akné. Je to skutočne rastlina s mnohými pozitívnymi účinkami.
Recepty na využitie chrenu doma:
Chrenová omáčka s jogurtom a šľahačkou
Suroviny:
150 ml bieleho jogurtu
2 lyžice majonézy
4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
Soľ, cukor podľa chuti
Citrónová šťava
150 ml šľahačky
Mladá žerucha
Postup:
Koreň chrenu dôkladne umyte a nastrúhajte najemno. Zmiešajte jogurt s majonézou, pridajte nastrúhaný chren, trochu cukru, citrónovú šťavu a podľa chuti osoľte. Zmes dobre premiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Vychladenú smotanu vyšľahajte do polotuha a jemne ju zapracujte do omáčky. Na záver pridajte čerstvú žeruchu a podávajte ako prílohu k mäsu, rybám alebo zeleninovým pokrmom.
Pikantná červená repa s chrenom
Suroviny:
2 kg červenej repy
2,5 l vody
1 kyselina citrónová
7 lyžíc nastrúhaného chrenu
Ingrediencie na rôsol:
400 ml vínneho octu
500 ml vody
4 lyžice cukru
2 lyžičky soli
3 klinčeky
1 lyžička mletého korenia
2 lyžičky rasce
2 cibuľa
Postup:
Repu uvarte v mierne kyslej vode s kyselinou citrónovou asi 35 minút. Potom ju scedíme, olúpeme a nastrúhame. Zmiešajte s chrenom a dôkladne premiešajte. Do sterilizačných pohárov nalejte rôsol pripravený z octu, vody, cukru a korenia, a poháre sterilizujte pri 95 °C po dobu 40 až 50 minút.
Chren podľa babičky
Suroviny:
Slnečnicový olej
Soľ
Práškový cukor
1 čerstvý chren
2 lyžice octu
Hrnček horúceho vývaru
Postup:
Chren umyte a namočte na 24 hodín do studenej vody s octom. Potom nastrúhajte a pri strúhaní pravidelne premiešavajte. Chren sparte horúcim vývarom, dochuťte cukrom, octom, soľou a pridajte toľko oleja, aby zmes bola lesklá a vlhká. Premiestnite do pohárov a uzavrite. Tento chren je trvanlivý a vydrží veľmi dlho.
Chrenová omáčka k mäsu
Suroviny:
2 lyžice strúhaného chrenu
1 smotana
Hrnček mlieka
Hladká múka
Ocot
Soľ
Cukor
Postup:
Do osoleného vriaceho mlieka pridajte smotanu a rozmiešajte v nej hladkú múku. Omáčku povarte, a následne ju dochuťte octom, cukrom a soľou podľa chuti. Nakoniec primiešajte nastrúhaný chren a podávajte k varenému alebo údenému mäsu s knedľami.
Chren nie je iba skvelé dochucovadlo, ale aj cenný prírodný liek a pomocník v kuchyni. Jeho široké využitie a prospešné účinky by rozhodne nemali uniknúť vašej pozornosti.