
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Chrumkavé cuketové rezne: lacné, jednoduché a neskutočne chutné
Chrumkavé cuketové rezne: lacné, jednoduché a neskutočne chutné

Ak patríte medzi milovníkov cukety a radi z nej skúšate rôzne jedlá, tento recept vás určite poteší. Ide o jednoduché cuketové rezne, ktoré sú hotové raz-dva a zachutia celej rodine – dokonca aj tým, ktorí si bežne bez mäsa nevedia predstaviť obed. Navyše, ich príprava vás nebude stáť takmer nič, keďže potrebujete len zopár lacných surovín.
Prečo práve cuketa?
Cuketa je veľmi univerzálna zelenina, ktorá má svoje korene v Taliansku. Slovo „cuketa“ (alebo „cukina“) pochádza z talianskeho zucchini a vznikla šľachtením. Jej prapredkovia boli spolu s kukuricou a fazuľami základom stravy pôvodných obyvateľov amerického kontinentu.
Na Slovensku si cuketa získala obľubu najmä od 80. rokov minulého storočia a dnes ju nájdeme takmer v každej záhrade. Okrem toho, že je chutná, má aj množstvo zdravotných benefitov – je nízkokalorická, obsahuje cenné vitamíny a pomáha pri chudnutí.
Recept na cuketové rezne
Budete potrebovať:
-
1 stredne veľkú cuketu
-
100 g tvrdého syra (ideálne gouda)
-
4 vajcia
-
1 ČL sušenej cibule
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
-
50 g hladkej múky
-
100 g strúhanky
Postup:
-
Tvrdý syr nastrúhajte najemno do misky.
-
Pridajte vajcia, soľ, korenie a sušenú cibuľu. Všetko premiešajte vidličkou, kým nevznikne hustejšia zmes.
-
Na samostatnom tanieri si zmiešajte múku so strúhankou.
-
Cuketu ošúpte a nakrájajte na približne 1 cm hrubé kolieska.
-
Každý plátok osoľte z oboch strán a nechajte aspoň hodinu odstáť, aby pustil prebytočnú vodu.
-
Po odstátí ich dôkladne osušte kuchynskou utierkou.
-
Každý plátok namočte do syrovej zmesi, potom obaľte v zmesi múky a strúhanky. Pre extra chrumkavosť proces obaľovania zopakujte dvakrát.
-
Smažte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
Takto pripravené cuketové rezne sú krásne chrumkavé navonok a jemné vo vnútri.
Čím ich podávať?
Tieto rezne sú skvelé aj samotné, no výborne sa hodia k rôznym prílohám. Môžete k nim podávať:
-
varené zemiaky s petržlenovou vňaťou
-
zemiakovú kašu
-
zemiakový šalát
Ak chcete jedlo odľahčiť, môžete ich doplniť čerstvým zeleninovým šalátom alebo jogurtovým dipom s bylinkami.
Zdravotné účinky cukety
Cuketa obsahuje provitamín A, ktorý prospieva zraku a pomáha predchádzať šeroslepote. Okrem toho má priaznivý vplyv na tráviaci trakt – pomáha hojeniu slizníc čriev, a to či už tenkého, alebo hrubého. Odporúča sa aj ľuďom s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou či inými tráviacimi ťažkosťami.
Diabetici ju ocenia vďaka nízkemu obsahu kalórií a schopnosti priaznivo ovplyvňovať hladinu cukru v krvi.
Pozor na horkú cuketu!
Ak má cuketa horkú chuť, nekonzumujte ju. Môže obsahovať jedovatý cucurbitacín, ktorý spôsobuje nevoľnosť a silné hnačky. Táto látka sa v plodoch tvorí najmä pri extrémnych horúčavách a suchu. Dôležité je vedieť, že tepelná úprava túto horkosť ani toxicitu neodstráni.
Cuketové rezne sú dôkazom, že aj bez mäsa si môžete pripraviť sýte, chrumkavé a chutné jedlo. A ak máte cuketu zo svojej záhrady, bude vás stáť len minimum peňazí – no výsledok bude stáť za to.