Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chrumkavé hrianky bez kvapky oleja: tipy, ako ich pripraviť zdravo a chutne

Chrumkavé hrianky bez kvapky oleja: tipy, ako ich pripraviť zdravo a chutne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chrumkavé hrianky bez kvapky oleja: tipy, ako ich pripraviť zdravo a chutne Foto: depositphotos.com
reklama:

Cesnakom potreté hrianky patria k jedlám, ktoré nikdy neomrzia. Sú rýchle, lacné a vedia zasýtiť. Spôsoby prípravy sa líšia – niekto ich praží na oleji, iný dáva prednosť suchému pečeniu či opečeniu nad ohňom.

Pravda je, že nie každý postup je priateľský k nášmu zdraviu.

Aký chlieb je ideálny

Ak siahneme po klasickom chlebe typu Šumava, krok vedľa neurobíme. Ak vieme, že pôjde na hrianky, oplatí sa kúpiť už nakrájaný bochník – krajce sa opečú rovnomerne a všetky budú rovnako chrumkavé. Použiť sa dá však aj toastový chlieb, rožky, bagety či dalamánky. Často siahneme po staršom pečive, aby neskončilo v koši, no nič nepokazíme ani s čerstvým.

Ako spraviť hrianky nasucho

Najchutnejšie hrianky sú tie, ktoré majú zlatistý povrch, no vo vnútri zostanú jemné a vláčne. Presne také si vieme spraviť aj doma na panvici či platni. Stačí ich po dopečení posypať štipkou soli, potrieť strúčikom cesnaku a jemne pokvapkať olejom. Praktickým riešením je hriankovač, hoci ak pripravujeme viac porcií naraz, proces sa natiahne. Oveľa rýchlejšie pracuje kontaktný gril – ten pečie z oboch strán súčasne a hrianky sú hotové za pár okamihov.

Hrianky vyprážané na tuku

Milovníci výraznej chuti si často volia olejovú verziu. Krajce sa ponoria do panvice s väčšou vrstvou oleja a po osmažení sa položia na papierový obrúsok, ktorý stiahne zbytočnú mastnotu. Alternatívou je potrieť chlieb len jemnou vrstvou tuku a zapiecť ho v rúre. Na tanieri sa už len dozdobia podľa chuti – napríklad zeleninou či bylinkami.

Malý bonus pre zdravie

Okrem toho, že takto spracujeme starší chlieb, dostaneme do tela aj porciu čerstvého cesnaku. Ten je známy svojimi priaznivými účinkami na imunitu a v zimných mesiacoch je to vítaná posila pre organizmus. Sú teda nielen chutné, ale aj praktické a zdravšie, než by sa na prvý pohľad zdalo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.