
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Chrumkavé hubové oškvarky: Jednoduchá lesná pochúťka na jeseň
Chrumkavé hubové oškvarky: Jednoduchá lesná pochúťka na jeseň

Huby sú zvláštne organizmy – nenájdeme ich len v hustom lese, ale aj na lúkach či v záhradách. Srdcom každej huby je podhubie, no to, čo nás láka zbierať, sú plodnice.
Pre hubárov predstavujú dostupný a lacný zdroj jedla, ktorý má navyše výbornú chuť.
Počas sezóny, od prvých letných dní až do neskorej jesene, si mnohí nosíme z lesa plné košíky. Z úlovku pripravujeme polievky, omáčky, zapekané jedlá alebo tradičné vyprážané rezne. Niekedy je však úroda taká bohatá, že už nevieme, čo nové vymyslieť, kým huby usušíme či zavárame. Vtedy príde vhod jednoduchý recept na hubové oškvarky, ktoré dokážu prekvapiť svojou chuťou aj tých, ktorí huby bežne veľmi nevyhľadávajú.
Recept krok za krokom
Na oškvarky sa hodia predovšetkým tvrdšie a kompaktné huby – ideálne sú dubáky, bedle, kozáky, rýdziky
- Huby očistíme a nakrájame na kúsky podobnej veľkosti. Netreba sa trápiť dokonalým tvarom – pri hubách je to aj tak skôr nemožné.
- Do hlbšej panvice alebo woku nalejeme olej a necháme ho poriadne rozhorúčiť.
- Kúsky húb nasypeme do misy a posypeme hladkou múkou. Na rovnomerné obalenie je šikovné sitko alebo dávkovač na cukor.
- Huby jemne potriasame, aby sa múka rozdelila. Tento krok zopakujeme ešte niekoľkokrát, kým sú všetky kúsky obalené.
- Obalené huby vložíme do horúceho oleja a smažíme do chrumkava, pričom ich pravidelne otáčame alebo prehadzujeme v panvici.
Ako dosiahnuť dokonalú chuť
Pred vložením na panvicu huby nesolíme – inak by pustili vodu a namiesto smaženia by sa dusili. Správny čas na dochutenie prichádza až vtedy, keď majú krásnu zlatistú až načervenalú farbu. Vtedy ich môžeme posypať čiernym korením, drvenou rascou či obľúbeným grilovacím korením. Nakoniec ich ľahko osolíme a ešte krátko pretrasieme v panvici.
Hubové oškvarky chutia najlepšie hneď po vysmažení, keď sú ešte krehké a chrumkavé. Ak trochu zmäknú, netreba zúfať – výborne doplnia hrianky, sendviče alebo poslúžia ako vložka do hustej hubovej polievky.
Táto sezónna pochúťka sa skvelo hodí aj ako malé občerstvenie k poháru piva alebo ako originálna obloha k pečivu.