Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chrumkavé jablká v cestíčku: rýchla maškrta so škoricou a rumom

Chrumkavé jablká v cestíčku: rýchla maškrta so škoricou a rumom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chrumkavé jablká v cestíčku: rýchla maškrta so škoricou a rumom Foto: depositphotos.com
reklama:

Jeseň si mnohí spájajú s vôňou jabĺk. Ich sladká chuť v teple ešte viac vynikne a keď sa obalia do cestíčka a vysmažia, premenia sa na dezert, ktorý vonia domovom a detstvom. Chrumkavý obal a vo vnútri šťavnaté jablko – jednoduchý nápad, ktorý sa pripraví za pár minút a poteší každého.

Jablká – ovocie tisícich podôb

Kým niekedy ich chrumkáme len tak čerstvé, inokedy ich pečieme v koláčoch, štrúdlach či perníkoch. Využívajú sa na kompóty, šťavy, pyré, sušia sa alebo sa dokonca podávajú k mäsu. Skrátka – jablko je surovina, ktorú v kuchyni nikdy netreba predstavovať.

Ak však hľadáte niečo menej tradičné, skúste ich ponoriť do cestíčka a vypražiť. Vznikne lahodná kombinácia horúceho krehkého cesta a šťavnatého ovocia. Navyše príprava nie je vôbec náročná a všetky potrebné suroviny nájdete bežne doma.

Ako ich pripraviť

Najprv je dôležité jablká nakrájať na kolieska s hrúbkou približne pol centimetra a odstrániť jadrovník. Ak sú plátky príliš tenké, rozpadnú sa, a ak zas hrubé, nestihnú zmäknúť.

Obalené v cestíčku sa vyprážajú v dostatočne rozohriatom oleji z oboch strán. Cesto môže byť klasické ako na lievance, ale ak doň pridáte trochu piva, výsledok bude ešte chrumkavejší. Chuť zvýrazní škorica či štipka vanilky.

Ako ich podávať?

  • Najjednoduchšie je posypať ich škoricovým alebo práškovým cukrom.

  • Ak chcete niečo slávnostnejšie, skúste poliať medom, javorovým sirupom alebo čokoládovou polevou.

  • Výborne chutia aj s vanilkovou omáčkou, kopčekom zmrzliny, šľahačkou či kyslou smotanou.

Tento rýchly dezert je ideálny ako sladká bodka po obede, popoludňajšie potešenie k čaju alebo efektná dobrota pre hostí.

Recept pre 4 osoby

Cestíčko:

  • 1 vajce

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 lyžička mletej škorice (alebo trochu nastrúhanej citrónovej kôry)

  • 2 lyžice rumu

  • štipka soli

  • 1 pohár mlieka

  • približne 1 pohár polohrubej múky (prípadne viac podľa hustoty cesta)

  • 1 lyžička prášku do pečiva

Ďalšie suroviny:

  • asi 4 jablká

  • olej na vyprážanie

  • práškový alebo škoricový cukor na posypanie

Postup krok za krokom

  1. Vajce rozšľahajte s cukrom, soľou a rumom.

  2. V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a so škoricou alebo citrónovou kôrou.

  3. Všetko spojte s mliekom a vyšľahajte hladké, hustejšie cestíčko. Nechajte ho asi 10–15 minút odstáť.

  4. Jablká umyte, osušte, nakrájajte na kolieska (asi 5 mm) a odstráňte jadrovník.

  5. V hrnci rozohrejte aspoň 3 cm vrstvu oleja.

  6. Každý plátok obaľte v cestíčku a hneď vložte do oleja. Smažte dozlatista z oboch strán.

  7. Hotové kúsky nechajte odkvapkať na papierovej utierke a posypte cukrom.

Podávať môžete ešte teplé – či už len tak, alebo s krémom, zmrzlinou či kyslou smotanou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.