
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Chrumkavé jablká v cestíčku: rýchla maškrta so škoricou a rumom
Chrumkavé jablká v cestíčku: rýchla maškrta so škoricou a rumom

Jeseň si mnohí spájajú s vôňou jabĺk. Ich sladká chuť v teple ešte viac vynikne a keď sa obalia do cestíčka a vysmažia, premenia sa na dezert, ktorý vonia domovom a detstvom. Chrumkavý obal a vo vnútri šťavnaté jablko – jednoduchý nápad, ktorý sa pripraví za pár minút a poteší každého.
Jablká – ovocie tisícich podôb
Kým niekedy ich chrumkáme len tak čerstvé, inokedy ich pečieme v koláčoch, štrúdlach či perníkoch. Využívajú sa na kompóty, šťavy, pyré, sušia sa alebo sa dokonca podávajú k mäsu. Skrátka – jablko je surovina, ktorú v kuchyni nikdy netreba predstavovať.
Ak však hľadáte niečo menej tradičné, skúste ich ponoriť do cestíčka a vypražiť. Vznikne lahodná kombinácia horúceho krehkého cesta a šťavnatého ovocia. Navyše príprava nie je vôbec náročná a všetky potrebné suroviny nájdete bežne doma.
Ako ich pripraviť
Najprv je dôležité jablká nakrájať na kolieska s hrúbkou približne pol centimetra a odstrániť jadrovník. Ak sú plátky príliš tenké, rozpadnú sa, a ak zas hrubé, nestihnú zmäknúť.
Obalené v cestíčku sa vyprážajú v dostatočne rozohriatom oleji z oboch strán. Cesto môže byť klasické ako na lievance, ale ak doň pridáte trochu piva, výsledok bude ešte chrumkavejší. Chuť zvýrazní škorica či štipka vanilky.
Ako ich podávať?
-
Najjednoduchšie je posypať ich škoricovým alebo práškovým cukrom.
-
Ak chcete niečo slávnostnejšie, skúste poliať medom, javorovým sirupom alebo čokoládovou polevou.
-
Výborne chutia aj s vanilkovou omáčkou, kopčekom zmrzliny, šľahačkou či kyslou smotanou.
Tento rýchly dezert je ideálny ako sladká bodka po obede, popoludňajšie potešenie k čaju alebo efektná dobrota pre hostí.
Recept pre 4 osoby
Cestíčko:
-
1 vajce
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 lyžička mletej škorice (alebo trochu nastrúhanej citrónovej kôry)
-
2 lyžice rumu
-
štipka soli
-
1 pohár mlieka
-
približne 1 pohár polohrubej múky (prípadne viac podľa hustoty cesta)
-
1 lyžička prášku do pečiva
Ďalšie suroviny:
-
asi 4 jablká
-
olej na vyprážanie
-
práškový alebo škoricový cukor na posypanie
Postup krok za krokom
-
Vajce rozšľahajte s cukrom, soľou a rumom.
-
V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a so škoricou alebo citrónovou kôrou.
-
Všetko spojte s mliekom a vyšľahajte hladké, hustejšie cestíčko. Nechajte ho asi 10–15 minút odstáť.
-
Jablká umyte, osušte, nakrájajte na kolieska (asi 5 mm) a odstráňte jadrovník.
-
V hrnci rozohrejte aspoň 3 cm vrstvu oleja.
-
Každý plátok obaľte v cestíčku a hneď vložte do oleja. Smažte dozlatista z oboch strán.
-
Hotové kúsky nechajte odkvapkať na papierovej utierke a posypte cukrom.
Podávať môžete ešte teplé – či už len tak, alebo s krémom, zmrzlinou či kyslou smotanou.