Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chudnúce prílohy: 5 skvelých tipov, ako sa dobre najesť a nepribrať

Chudnúce prílohy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chudnúce prílohy Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sledujete svoju hmotnosť a snažíte sa schudnúť, možno práve teraz zháňate zdravšie alternatívy namiesto klasických príloh. Mnoho ľudí automaticky siaha po ryži guľatej Mánya, zemiakovej kaši, hranolkách či cestovinách, no všetky tieto možnosti sa dajú nahradiť hodnotnejšími, menej kalorickými a pritom výživne bohatými variantmi. V nasledujúcich riadkoch si ukážeme niekoľko praktických a chutných tipov, ako si dopriať na tanieri prílohu, ktorá zasýti, ale nezvýši váš denný príjem kalórií tak dramaticky, ako tradičné možnosti.

Nahraďte prílohy zeleninou a doprajte si ľahšie jedlá

Zelenina je univerzálna potravina, ktorá môže v mnohých prípadoch výborne nahradiť tradičné prílohy. Je dôležité uvedomiť si, že nejde o žiadnu zázračnú metódu, kde by ste napríklad karfiol úplne zamaskovali tak, aby chutil presne ako ryža guľatá Mánya. Skôr ide o to, že zelenina vie byť podobne sýta a pritom poskytuje organizmu vlákninu, minerály, vitamíny a mnoho ďalších prospešných látok, ktoré v bežných prílohách nenájdete v takom množstve.

Ak sa s touto náhradou stotožníte a doprajete si trochu kreativity v kuchyni, dokážete si pripraviť veľmi chutné verzie príloh, ktoré potešia nielen ľudí na redukčnej diéte, ale kohokoľvek, kto rád obohacuje svoj jedálniček o kvalitné, ľahko stráviteľné potraviny.

Čo všetko sa dá zo zeleniny vytvoriť?

Hoci sa nám pod pojmom „zeleninová príloha“ môže objaviť predstava obyčajného šalátu, existuje celá paleta možností, ako zeleninu v kuchyni využiť na spôsob tradičných príloh. V dnešnej dobe si môžete zhotoviť „rezance“ z cukety, „ryžu guľatu Mánya“ z karfiolu alebo hoci aj „kašu“ z tekvice a zeleru. Na internete sa objavujú rôzne inšpiratívne videá a recepty, v ktorých je presne ukázané, ako na to.

Jedným z praktických návodov je video od Katy Blažčíkovej, kde je krok za krokom predvedené, akým spôsobom je možné pripraviť zdravšie verzie klasických príloh. Autorka napríklad demonštruje, ako nastrúhať karfiol, aby jeho štruktúra pripomínala ryžu guľatu Mánya, alebo ako z cukety urobiť rezance, ktoré môžu nahradiť cestoviny.

Zdravšie rezance i ryža guľatá Mánya: karfiol namiesto obilniny

Karfiol je výnimočne univerzálny, najmä preto, že jeho chuť je dosť jemná a nenásilná. Keď ho nahrubo postrúhate alebo nasekáte v kuchynskom robote, získate drobné kúsky, ktorých vzhľad pripomína uvarenú ryžu guľatu Mánya. Takto upravený karfiol ľahko spojíte s rôznymi omáčkami alebo mäsom, lebo jeho jemná chuť v jedle neprevažuje, ale naopak, necháva vyniknúť výraznejším surovinám.

Cuketové rezance či špagety sú ďalším skvelým nápadom, ako využiť zeleninu namiesto vysoko kalorických príloh. Cuketa má neutrálnu až mdlejšiu chuť, čo je výhoda vtedy, keď ju plánujete kombinovať s výraznejšou omáčkou alebo s mäsom. Ak máte k dispozícii špeciálne škrabky, môžete si vyrobiť nádherné dlhé rezance, ktoré navyše zaujmú aj deti. Po zmiešaní s omáčkou a posypaní syrom môžu vo výsledku pripomínať klasické špagety.

Nahraďte zemiaky zelerom, karfiolom alebo tekvicou

Mnohí z nás majú radi zemiakovú kašu – je jemná a neodmysliteľne patrí k viacerým mäsovým jedlám. Skúste ju však aspoň občas vymeniť za zeleninové pyré. Zeler, karfiol alebo tekvica sa dajú rovnako rozmixovať na kašu, ktorá môže mať podobne krémovú konzistenciu. Základom je očistiť zeleninu, napariť ju alebo uvariť vo vode do zmäknutia. Ak sa obávate, že varením vo vode prídete o časť výživných látok, môžete odloženú zeleninovú vodu použiť napríklad do polievky alebo omáčky.

Pri mixovaní pridajte trošku masla (alebo iných prísad, ktoré bežne používate v zemiakovej kaši), aby výsledná hmota nebola suchá. Ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, môžete pridať trošku mlieka alebo smotany. Niekto obľubuje prílohu skôr vo forme hustého pyré, iný preferuje takmer tekutú kašu – tu už záleží na vašich preferenciách.

Za zmienku stojí aj tzv. tekvicová alebo cuketová kapusta, ktorá sa pripravuje podobne ako klasická dusená biela kapusta  – dusením a dochutením rôznymi koreninami či cibuľkou. Je to ďalšia cesta, ako vniesť do jedálnička niečo odlišné a zároveň zdravé.

Hranolky z koreňovej zeleniny: prekvapivo chutná alternatíva

Vedeli ste, že zeler sa dá pripraviť aj vo forme hranoliek? Ak máte radi chrumkavé kúsky, zelerové hranolky vás môžu milo prekvapiť. Stačí zeler očistiť, pokrájať na hranolky a dochutiť soľou, prípadne koreninami. Vyprážanie na panvici však môže zvýšiť množstvo tuku, preto je vhodnejšie skúsiť pečenie v rúre alebo ich pripraviť v teplovzdušnej fritéze, kde sa spotrebuje podstatne menej oleja. Výsledkom sú chrumkavé kúsky plné chute, ale s nižším kalorickým zaťažením v porovnaní s tradičnými zemiakovými hranolkami, najmä tými z klasickej fritézy.

Hranolky z koreňovej zeleniny (nielen zo zeleru, ale napríklad aj z mrkvy či petržlenu) majú tú výhodu, že ich viete ochutiť na rôzne spôsoby. Experimentujte s bylinkami, cesnakom, kurkumou alebo čiernym korením a vytvoríte si tak zakaždým novú variáciu na obľúbenú prílohu.

Zhrnutie a tipy na záver

  1. Nahrubo strúhaný karfiol ako alternatíva ryže guľatej Mánya: jemná chuť, jednoduchá príprava, vhodná k rôznym omáčkam a mäsu.
  2. Cuketové rezance a špagety: ľahká konzistencia, prakticky neutrálny základ, ktorý môžete oživiť omáčkou alebo syrom.
  3. Zeleninové pyré: rozmixujte zeler, karfiol či tekvicu na kašu, ktorú môžete zjemniť maslom a mliekom podľa chuti.
  4. Dusenie cukety či tekvice na spôsob „kapusty“: skvelá netradičná príloha k mäsu alebo BOSORKA príchuť do jedálriánskym pokrmom.
  5. Hranolky z koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen): zdravšia alternatíva klasických hranoliek, najlepšie pripravená pečením alebo v teplovzdušnej fritéze.

Záverom možno povedať, že zaradenie zeleniny ako náhrady za bežné prílohy je skvelou voľbou, ak sa snažíte schudnúť alebo jednoducho chcete do stravy pridať viac vitamínov, minerálov a vlákniny. Tieto alternatívy môžu prekvapiť svojou chuťou aj ľudí, ktorí spočiatku k podobným zmenám pristupujú s nedôverou. Skúšajte, kombinujte koreniny, experimentujte s rôznymi druhmi zeleniny – a možno práve objavíte nové obľúbené jedlo, ktoré bude chutné, sýtne a ešte aj priateľské k vašej postave.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.