Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chytré tipy šéfkuchárov, ako uvariť žĺtok: žiarivo žltý, jemný a vždy akurát

Správne uvarený žiarivo žltý žĺtok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Správne uvarený žiarivo žltý žĺtok Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo ovládnuť „vajíčkovú alchýmiu“

Vajíčka nie sú iba ráno rýchlou záchranou. Rovnako dobre poslúžia na ľahkú desiatu, k šalátu na obed či k syrom a pečivu na večeru. Okrem všestrannosti vynikajú aj nutričným profilom: obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vápnik, vitamíny A, B6 a D, cholín a celú paletu stopových prvkov. Skrátka základná surovina, bez ktorej si kuchyňu vie predstaviť len málokto.

Hoci znie „uvariť vajce“ banálne, šéfkuchári vedia, že od dokonalej konzistencie žĺtka delí kuchára pár sekúnd a presný postup. Keď zvládnete nasledujúce kroky, dostanete výsledok, ktorý by ste čakali skôr v hotelovom brunchi než u seba doma.

Čo sa deje vo vnútri škrupiny

Bielok a žĺtok tuhnú pri odlišných teplotách. Bielkoviny v bielku začnú koagulovať už pri približne 60 °C, kým krémový žĺtok potrebuje aspoň 65 °C. Ak teda var trvá pridlho, žĺtok nielen stuhne, ale môže okolo okraja zosivieť či zozelenieť – dôsledok uvoľneného sírovodíka, ktorý reaguje so železom. Presne meraný čas je preto kľúčový.

Tri kroky proti prasklinám

  1. Nechajte vajcia odpočinúť – minimálne hodinu pred varením ich vyberte z chladničky, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Teplotný šok sa výrazne zníži.

  2. Ochráňte škrupinu soľou alebo octom – do vody pridajte lyžicu octu či štipku soli. Ak škrupina aj napriek tomu praskne, bielok sa okamžite zrazí a nevyleje.

  3. Začínajte v studenom hrnci – vajcia vkladajte do studenej alebo vlažnej vody a kastról zahrievajte pozvoľna. Prudké vloženie do vriacej vody zvyšuje riziko pukliny aj pri vajciach izbovej teploty.

Kuchynský budík – malý nástroj, veľký rozdiel

Stopky zapnite vo chvíli, keď voda začne intenzívne vrieť – nie skôr a nie neskôr. Od tejto chvíle platia jednoduché pravidlá:

  • Vajce namäkko potrebuje asi 2 až 3 minúty. Bielok je pevný, ale žĺtok zostáva teplý a výrazne tekutý.

  • Vajce nahniličko varte 4 až 7 minút. Výsledkom bude úplne tuhý bielok a žĺtok krémový, ale nie riedky.

  • Vajce natvrdo si pýta 10 až 15 minút. Var nepredlžujte; po pätnástich minútach sa na žĺtku objaví zelenkastý okraj a chuť bude múčnatá.

Ľadová sprcha – profesionálny trik

Keď stopky zapípajú, okamžite preložte vajcia do misy s ľadovou vodou. Šokové ochladenie zastaví ďalšie „dochodzovanie“, uchová žiarivo žltú farbu a výrazne uľahčí lúpanie. Začnite vždy na špici – tam sa nachádza vzduchová bublinka a škrupina povolí najrýchlejšie.

Jemné doladenie pre gurmánov

  • Čerstvosť vs. praktickosť
    Úplne čerstvé vajcia chutia najlepšie, no škrupina sa lúpe ťažšie. Ideálny kompromis je 3 až 7 dní od znesenia.

  • Nad­morská výška
    V horských oblastiach voda vrie pri nižšej teplote. Rátajte s predĺžením varu o 30 až 60 sekúnd.

  • Veľkosť vajec
    XL a XXL kúsky potrebujú približne minútu navyše oproti menším kusom.

  • Nálev plný chuti
    Ak škrupinu jemne naklepnite a vajcia na pár hodín ponoríte do slaného roztoku, bielok vstrebá chuť a po uvarení vás prekvapí príjemne výraznou slanosťou.

Päť bodov na záver

  1. Vajíčka temperujte na izbovú teplotu.

  2. Vkladajte ich do studenej vody a čas merajte až po zovretí.

  3. Rešpektujte minúty – 2 až 3 (namäkko), 4 až 7 (nahniličko), 10 až 15 (natvrdo).

  4. Po dovarení ich šokovo schlaďte v ľadovej vode.

  5. Lúpte od špice, kde je vzduchové vrecko.

Správne uvarený žĺtok nie je dielom náhody, ale pár precíznych krokov. Keď si ich osvojíte, budete mať vo vrecku malý kuchársky tromf: žiarivo žltý, krémový stred, ktorý povýši obyčajné vajce na gurmánsky zážitok – či ho rozkrojíte na chrumkavý toast, položíte do polievky alebo rozmixujete do hodvábnej domácej tatárky. Odteraz sa už k prevareným, sivohnedým žĺtkom nevrátite.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.