Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čím nahradiť majonézu počas horúcich letných dní? Tieto alternatívy vás príjemne prekvapia

Majonézu možno nahradiť zdravšími alternatívami, napríklad gréckym jogurtom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Majonézu možno nahradiť zdravšími alternatívami, napríklad gréckym jogurtom Foto: depositphotos.com
reklama:

Počas horúceho leta sa mnohí z nás prirodzene snažia vyhýbať ťažkým a mastným jedlám. A hoci majonéza patrí medzi obľúbené prísady v kuchyni – či už v sendvičoch, šalátoch alebo ako základ omáčok – jej konzumácia počas tropických dní nemusí byť práve ideálna. Okrem vysokého obsahu tuku môže totiž pri nesprávnom skladovaní v teple predstavovať aj zdravotné riziko. Našťastie existuje niekoľko chutných a zdravších alternatív, ktoré vám túto tradičnú pochúťku dokážu spoľahlivo nahradiť.

Prečo si dať s majonézou v lete pauzu?

Majonéza je klasická studená omáčka, ktorej základom sú surové vaječné žĺtky, olej a zvyčajne aj horčica, ocot alebo citrónová šťava. Práve kombinácia vajec a tuku je zodpovedná za jej vysokú kalorickú hodnotu – jedna polievková lyžica môže obsahovať až 100 kalórií. Ak si ju pripravujete doma, často siahneme po repkovom oleji, ktorý je bežnou surovinou.

Je však dôležité poznamenať, že majonéza nie je automaticky nepriateľ zdravého stravovania. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce, mozog aj celkový vývoj organizmu. Dôležité je skôr množstvo, ktoré konzumujeme – všetko s mierou. No v letných horúčavách, keď sa teploty šplhajú nad 30 °C, odborníci odporúčajú obmedziť jej príjem najmä z hygienických dôvodov. Ak nie je správne skladovaná, môže byť náchylná na rýchle skazenie.

Ktoré náhrady majonézy sa hodia najviac?

Niektorí si bez majonézy nedokážu predstaviť hamburger, sendvič ani zemiakový šalát. Ale v skutočnosti existuje množstvo alternatív, ktoré vás chuťovo môžu milo prekvapiť, a niektoré z nich majú dokonca aj nižšiu kalorickú hodnotu či vyšší obsah živín.

1. Grécky jogurt – krémový základ pre šaláty

Ak hľadáte niečo ľahké a osviežujúce, siahnite po jogurte, ideálne po tom gréckeho typu. Je hustý, krémový a má príjemne kyslastú chuť. V kombinácii s čerstvými bylinkami – napríklad pažítkou, kôprom, petržlenovou vňaťou alebo bazalkou – vytvorí výborný základ do šalátov. Hodí sa nielen do zeleninových, ale aj do zemiakových šalátov. Pridaním cesnaku alebo trošky horčice môžete chuť ešte zvýrazniť.

2. Zakysaná smotana – jemnejšia a ľahšia

Ďalšou výbornou alternatívou je klasická zakysaná smotana. V porovnaní s majonézou má nižší obsah tuku a menej kalórií – v 100 gramoch nájdete približne 150 kcal, zatiaľ čo rovnaké množstvo majonézy má okolo 650 kcal. Aj keď chuťovo sa úplne nezhoduje s majonézou, jej jemnosť dodá jedlám nový rozmer. Skvelou kombináciou je zmiešanie zakysanej smotany s jogurtom, čím získate svieži a zdravší dip či omáčku.

3. Horčica – pikantná a menej kalorická voľba

Ak obľubujete výraznejšiu chuť, horčica môže byť zaujímavým riešením. Kaloricky je na tom výrazne lepšie a pritom vie pokrmu dodať šmrnc. Môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi – od klasickej plnotučnej cez kremžskú až po dijonskú alebo ochutené varianty s bylinkami, cesnakom či zeleným korením. Hoci nejde o krémovú náhradu v pravom zmysle slova, v niektorých prípadoch poslúži výborne.

4. Avokádo – zdravé tuky v lahodnej forme

Na prvý pohľad to môže znieť netradične, ale rozmixované zrelé avokádo dokáže majonézu výborne nahradiť. Má jemnú textúru a obsahuje zdravé nenasýtené tuky, ktoré podporujú správnu činnosť srdca a mozgu. Stačí ho rozpučiť vidličkou a dochutiť trochou soli, čiernym korením, kvapkou olivového oleja alebo citrónovej šťavy. Takáto „avopasta“ sa hodí na toasty, do sendvičov aj ako základ zeleninových wrapov.

5. Domáca ľahká majonéza – kompromis medzi chuťou a zdravím

Ak sa neviete vzdať originálnej chuti majonézy, no chcete ju aspoň trochu odľahčiť, môžete si pripraviť domácu verziu s nižším obsahom tuku. Trik spočíva v tom, že namiesto surového žĺtka použijete uvarený natvrdo. Vajíčko rozmixujte so smotanou alebo jogurtom, pridajte trošku dijonskej horčice, soľ, korenie a rozmixujte ponorným mixérom. Výsledkom bude hladká a chutná nátierka, ktorá sa veľmi podobá originálu, no je oveľa šetrnejšia k vašej postave aj tráveniu.

Záver: chutná náhrada existuje – stačí len trochu experimentovať

Aj keď je majonéza chuťovo neodolateľná, počas leta je dobré s ňou zaobchádzať opatrne. Či už sa rozhodnete pre jogurt, smotanu, avokádo alebo horčicu, máte možnosť objaviť nové chuťové kombinácie, ktoré vás možno prekvapia ešte viac ako samotná majonéza. Navyše tým urobíte niečo dobré pre svoje zdravie aj štíhlu líniu. Stačí vyskúšať a nájsť tú pravú alternatívu, ktorá bude vyhovovať vášmu jazyku aj tráveniu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.