Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Citrónová kôra skrýva množstvo cenných látok, ktoré môžete využiť na zlepšenie zdravia, krásy či údržbu domácnosti

Citrónová kôra skrýva množstvo cenných látok, ktoré môžete využiť na zlepšenie zdravia, krásy či údržbu domácnosti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Citrónová kôra skrýva množstvo cenných látok, ktoré môžete využiť na zlepšenie zdravia, krásy či údržbu domácnosti Foto: depositphotos.com
reklama:

Citrónová kôra je často považovaná za odpad, ale skutočne by ste ju nemali vyhadzovať. Táto časť citróna totiž skrýva množstvo cenných látok, ktoré môžete využiť na zlepšenie zdravia, krásy či údržbu domácnosti. Poďme sa pozrieť na to, akým spôsobom možno citrónovú kôru efektívne využiť.

Prečo citrónovú kôru uchovávať?

Nielen samotný citrón, ale aj jeho kôra je bohatá na živiny, ktoré sú pre telo prospešné. Kôra obsahuje až 10-krát viac vitamínov ako samotná šťava. Je plná vitamínu C, draslíka, vápnika a vlákniny, čo sú látky, ktoré podporujú správnu funkciu nášho organizmu. Okrem toho citrónová kôra obsahuje vonné esenciálne oleje, ktoré majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť uľaviť od bolesti kĺbov a nervov.

Pri použití citrónovej kôry si však dajte pozor na pôvod citrónov. Tieto plody bývajú často chemicky ošetrené, a preto je lepšie siahnuť po citróne z ekologického pestovania alebo si ho vypestovať doma. Pokiaľ používate komerčné citróny, vždy ich pred použitím dôkladne umyte.

Prírodný pomocník pri bolestiach kĺbov

Ak vás trápia bolesti kĺbov, citrónová kôra môže ponúknuť účinnú úľavu. K tomu si pripravte kôru z dvoch citrónov, ktorú nastrúhate alebo nakrájate na malé kúsky. Tieto kúsky vložte do pohára a zalejte kvalitným olivovým olejom. Pohár uzavrite a nechajte zmes stáť po dobu 14 dní. Po uplynutí tejto doby použite kúsok gázy, ktorý namočíte do oleja s výluhom z kôry, a priložte na boľavé miesto. Zabaľte ho do fólie alebo plastového vrecka a omotajte uterákom. Najlepšie je nechať tento obklad pôsobiť cez noc. Tento postup opakujte niekoľko dní, kým nepocítite úľavu.

Čaj z citrónovej kôry na posilnenie zdravia

Citrónovú kôru je možné využiť aj na prípravu osviežujúceho čaju. Na to potrebujete liter vriacej vody, citrónovú kôru, šťavu z jedného citróna a med. Do vody pridajte citrónovú kôru, ktorá môže byť čerstvá alebo sušená. Nechajte ju niekoľko minút povariť, potom pridajte citrónovú šťavu a med. Tento čaj má protizápalové účinky, posilňuje imunitný systém a pomáha zlepšiť trávenie, napríklad pri nadúvaní. Navyše účinne eliminuje zápach z úst a podporuje detoxikáciu.

Citrónová kôra ako peeling pre pleť

Citrónová kôra je tiež skvelým prostriedkom na zlepšenie vzhľadu pleti. Môžete si z nej ľahko pripraviť domáci peeling. Najprv kôru dôkladne usušte a následne ju rozomeľte na jemný prášok. K nemu pridajte trstinový cukor a trochu olivového oleja, kým nevznikne hustejšia pasta. Túto zmes jemne vmasírujte do pokožky, najmä na suché miesta, ako sú lakte alebo kolená. Nechajte ju pôsobiť asi 10–15 minút, potom opláchnite vlažnou vodou. Vaša pokožka bude jemná a príjemne svieža.

Využitie citrónovej kôry v kuchyni a domácnosti

Citrónovú kôru môžete využiť nielen pri pečení, ale aj v mnohých ďalších oblastiach. Skvelým nápadom je pridať kôru do olivového oleja. Na liter oleja pridajte 8 polievkových lyžíc sušenej citrónovej kôry, uzavrite a nechajte zmes stáť dva týždne. Potom ju sceďte a uchovávajte v chladničke. Tento olej je výborný na dochucovanie šalátov alebo iných pokrmov.

Citróny môžete tiež zamraziť. Mrazené citróny jednoducho nastrúhajte do nápojov, polievok alebo dezertov a užívajte si sviežu citrusovú chuť. Ak máte problém s tvrdnutím hnedého cukru, pridajte do nádoby kôru z citróna. Pomôže udržať cukor dostatočne vlhký a zabráni jeho stvrdnutiu.

Pokiaľ sa vám po krájaní cesnaku alebo cibule usadzujú na rukách nepríjemné pachy, skúste si ruky utrieť citrónovou kôrou. Táto jednoduchá metóda osvieži pokožku a eliminuje nežiaduce zápachy.

Citrónová kôra teda ponúka oveľa viac možností ako len doplnok pri pečení. Či už ju využijete na zdravie, krásu alebo v domácnosti, rozhodne si zaslúži byť súčasťou vašej každodennej rutiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.