Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Citrusová marmeláda – skúste si uvariť vlastnú

Citrusová marmeláda - skúste si uvariť vlastnú
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Citrusová marmeláda - skúste si uvariť vlastnú Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Citrusovú marmeládu si môžeme pripraviť z ľubovoľného druhu citrusov. Môžeme ich aj kombinovať. Klasikou je marmeláda zo sevillských pomarančov, obľúbená predovšetkým v Británii. Pôvod pomarančovej marmelády je väčšinou spájaný so Škótskom 17. storočia.

Sevillské pomaranče – klasika citrusových marmelád

Sevillské pomaranče sa nazývajú aj horké pomaranče. Sú to plody kríženca mandarínky a pomela (Citrus x aurantium), sú aromatické, silne horké a marmeláda z nich je pomaly varená, tmavozlatá a často dochutená nejakým druhom alkoholu.

Zohnať sevillské pomaranče v Českej republike je dosť ťažké. Avšak aj marmeláda z iných druhov jedlých citrusov je vynikajúca a chemicky neošetrené pomaranče či citróny sa u nás zoženú pomerne ľahko. Uvádzam preto recept na marmeládu z klasických pomarančov či iných bežne dostupných citrusových plodov.

Názov marmeláda pochádza z portugalského názvu pre kdouli – marmelo. V Británii sa sladké ovocné rozvary najskôr vyrábali s prídavkom citrusových plodov. Postupne citrusy úplne vytlačili dule a názov marmeláda zostal citrusovým zavareninám.

Citrusy obsahujú vysoké množstvo pektínu, preto nie je potrebné pridávať želírovací prípravok. Ostatne, väčšina predávaných želírujúcich prípravkov sa dokonca vyrába z citrusovej kôry. Pokiaľ ale máte radi naozaj veľmi tuhú marmeládu, môžete trochu želírujúceho prípravku pridať.

Domáca marmeláda z citrusov

chemicky neošetrené citrusy (pomaranče, citróny, mandarínky) 1 kg
cukor 1 kg
soľ štipka

Citrusy starostlivo umyjeme. Odrežeme špičky so zvyškom stopky. Každý prepichneme dvakrát vidličkou alebo tenkým nožom a naukladáme ich do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, a varíme 1 – 1,5 hodiny, až zmäknú.

Mäkké vyberieme (vodu z varenia nevylievame), prepolíme a vyškriabeme dužinu, ktorú ihneď preložíme do pasírovača alebo cedníka. Kôru odložíme zvlášť.

Dužinu prepasírujeme. Kôru nakrájame na veľmi jemné rezančeky. Zmiešame kôru a prepasírovanú šťavu a odvážime. Dolejeme toľko vody z varenia citrusov, aby výsledná hmotnosť bola 1 kg. Pridáme soľ, dáme na sporák a za občasného miešania varíme 45 minút. Potom prisypeme cukor, privedieme do varu a varíme tak dlho, až marmeláda dobre želíruje (malo by to trvať zhruba 10 minút). Nalejeme do čistých pohárov, zaviečkujeme vyvarenými suchými viečkami, otočíme na 5 minút viečkom dole a potom späť do normálnej polohy.

Zdroj: www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.