- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Citrusová marmeláda – skúste si uvariť vlastnú
Citrusová marmeláda – skúste si uvariť vlastnú
Citrusovú marmeládu si môžeme pripraviť z ľubovoľného druhu citrusov. Môžeme ich aj kombinovať. Klasikou je marmeláda zo sevillských pomarančov, obľúbená predovšetkým v Británii. Pôvod pomarančovej marmelády je väčšinou spájaný so Škótskom 17. storočia.
Sevillské pomaranče – klasika citrusových marmelád
Sevillské pomaranče sa nazývajú aj horké pomaranče. Sú to plody kríženca mandarínky a pomela (Citrus x aurantium), sú aromatické, silne horké a marmeláda z nich je pomaly varená, tmavozlatá a často dochutená nejakým druhom alkoholu.
Zohnať sevillské pomaranče v Českej republike je dosť ťažké. Avšak aj marmeláda z iných druhov jedlých citrusov je vynikajúca a chemicky neošetrené pomaranče či citróny sa u nás zoženú pomerne ľahko. Uvádzam preto recept na marmeládu z klasických pomarančov či iných bežne dostupných citrusových plodov.
Názov marmeláda pochádza z portugalského názvu pre kdouli – marmelo. V Británii sa sladké ovocné rozvary najskôr vyrábali s prídavkom citrusových plodov. Postupne citrusy úplne vytlačili dule a názov marmeláda zostal citrusovým zavareninám.
Citrusy obsahujú vysoké množstvo pektínu, preto nie je potrebné pridávať želírovací prípravok. Ostatne, väčšina predávaných želírujúcich prípravkov sa dokonca vyrába z citrusovej kôry. Pokiaľ ale máte radi naozaj veľmi tuhú marmeládu, môžete trochu želírujúceho prípravku pridať.
Domáca marmeláda z citrusov
chemicky neošetrené citrusy (pomaranče, citróny, mandarínky) 1 kg
cukor 1 kg
soľ štipka
Citrusy starostlivo umyjeme. Odrežeme špičky so zvyškom stopky. Každý prepichneme dvakrát vidličkou alebo tenkým nožom a naukladáme ich do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, a varíme 1 – 1,5 hodiny, až zmäknú.
Mäkké vyberieme (vodu z varenia nevylievame), prepolíme a vyškriabeme dužinu, ktorú ihneď preložíme do pasírovača alebo cedníka. Kôru odložíme zvlášť.
Dužinu prepasírujeme. Kôru nakrájame na veľmi jemné rezančeky. Zmiešame kôru a prepasírovanú šťavu a odvážime. Dolejeme toľko vody z varenia citrusov, aby výsledná hmotnosť bola 1 kg. Pridáme soľ, dáme na sporák a za občasného miešania varíme 45 minút. Potom prisypeme cukor, privedieme do varu a varíme tak dlho, až marmeláda dobre želíruje (malo by to trvať zhruba 10 minút). Nalejeme do čistých pohárov, zaviečkujeme vyvarenými suchými viečkami, otočíme na 5 minút viečkom dole a potom späť do normálnej polohy.
Zdroj: www.ireceptar.cz