Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Citrusová marmeláda – skúste si uvariť vlastnú

Citrusová marmeláda - skúste si uvariť vlastnú
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Citrusová marmeláda - skúste si uvariť vlastnú Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Citrusovú marmeládu si môžeme pripraviť z ľubovoľného druhu citrusov. Môžeme ich aj kombinovať. Klasikou je marmeláda zo sevillských pomarančov, obľúbená predovšetkým v Británii. Pôvod pomarančovej marmelády je väčšinou spájaný so Škótskom 17. storočia.

Sevillské pomaranče – klasika citrusových marmelád

Sevillské pomaranče sa nazývajú aj horké pomaranče. Sú to plody kríženca mandarínky a pomela (Citrus x aurantium), sú aromatické, silne horké a marmeláda z nich je pomaly varená, tmavozlatá a často dochutená nejakým druhom alkoholu.

Zohnať sevillské pomaranče v Českej republike je dosť ťažké. Avšak aj marmeláda z iných druhov jedlých citrusov je vynikajúca a chemicky neošetrené pomaranče či citróny sa u nás zoženú pomerne ľahko. Uvádzam preto recept na marmeládu z klasických pomarančov či iných bežne dostupných citrusových plodov.

Názov marmeláda pochádza z portugalského názvu pre kdouli – marmelo. V Británii sa sladké ovocné rozvary najskôr vyrábali s prídavkom citrusových plodov. Postupne citrusy úplne vytlačili dule a názov marmeláda zostal citrusovým zavareninám.

Citrusy obsahujú vysoké množstvo pektínu, preto nie je potrebné pridávať želírovací prípravok. Ostatne, väčšina predávaných želírujúcich prípravkov sa dokonca vyrába z citrusovej kôry. Pokiaľ ale máte radi naozaj veľmi tuhú marmeládu, môžete trochu želírujúceho prípravku pridať.

Domáca marmeláda z citrusov

chemicky neošetrené citrusy (pomaranče, citróny, mandarínky) 1 kg
cukor 1 kg
soľ štipka

Citrusy starostlivo umyjeme. Odrežeme špičky so zvyškom stopky. Každý prepichneme dvakrát vidličkou alebo tenkým nožom a naukladáme ich do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, a varíme 1 – 1,5 hodiny, až zmäknú.

Mäkké vyberieme (vodu z varenia nevylievame), prepolíme a vyškriabeme dužinu, ktorú ihneď preložíme do pasírovača alebo cedníka. Kôru odložíme zvlášť.

Dužinu prepasírujeme. Kôru nakrájame na veľmi jemné rezančeky. Zmiešame kôru a prepasírovanú šťavu a odvážime. Dolejeme toľko vody z varenia citrusov, aby výsledná hmotnosť bola 1 kg. Pridáme soľ, dáme na sporák a za občasného miešania varíme 45 minút. Potom prisypeme cukor, privedieme do varu a varíme tak dlho, až marmeláda dobre želíruje (malo by to trvať zhruba 10 minút). Nalejeme do čistých pohárov, zaviečkujeme vyvarenými suchými viečkami, otočíme na 5 minút viečkom dole a potom späť do normálnej polohy.

Zdroj: www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.