Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo jesť, aby vám nebola zima

Čo jesť, aby vám nebola zima
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo jesť, aby vám nebola zima Foto: www.freepik.com
reklama:

Aj keď ešte mrazy neudreli, niekomu stačí k prechladnutiu to, že idete do práce alebo na prechádzku so psíkom, bude vás zaujímať, že na pomoc vám môžu pomôcť niektoré potraviny.

Väčšina z nás vie, že v zimnom období nie je pre „zmrzlíkov“ dobré jesť citrusy a tropické ovocie, pretože tie už zo svojej povahy slúžia na ochladenie tela. Čo ale spôsobí opak a telo nám príjemne prehreje?

  • Potraviny s vysokým obsahom železa, napr. chudé mäso, plody mora, fazuľa a brokolica. Dostatok železa znižuje riziko anémie, ktorá sa prejavuje pocitom chladu.
    Celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny naše telo nevie rýchlo rozložiť, a pretože musí pracovať oveľa usilovnejšie, aby tento druh sacharidov spracovalo, môže sa zvýšiť aj naša telesná teplota.
    Rasca v našom tele generuje teplo a môže nás tak zahriať.
    Zázvor nielenže pomôže zvýšiť telesnú teplotu, ale navyše bojuje aj s najrôznejšími baktériami a vírusmi.

Keď budete potrebovať zahriať, teplá polievka vám vždy urobí dobrú službu. Veľmi známym zahrievačom skrehnutých rúk je tekvicová polievka so zázvorom alebo cesnačka. My ale prinášame tip na nie úplne známu polievku, ktorá mnohé zahrievacie potraviny spája.

Toskánska fazuľová polievka

2 lyžice olivového oleja
2 ks cibule menšie
2 ks mrkvy
soľ, korenie mleté, rasca drvená, tymian, rozmarín
4 strúčiky cesnaku
1 l vývaru
2 plechovky bielych fazule
4 ks paradajok
6 ks kelových listov
parmezán na ozdobu

V hrnci rozohrejte olivový olej, vložte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Osoľte, okoreňte a 5 minút restujte.
Pridajte nasekaný cesnak a rascu, podlievajte podľa potreby vývarom alebo vodou a pri nižšej teplote poduste asi 20 minút. Potom pridajte zliate fazuľa, pokrájané paradajky a kel, rozmarín a tymián. Zalejte zvyškom vývaru a varte ďalších 15 minút. Nakoniec polievku dochuťte balzamikovým octom a pri podávaní ozdobte parmezánom.

Zdroj: www.zdravijakovasen.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.