Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo jesť počas horúčav? Týchto 5 potravín vám pomôže osviežiť sa a zároveň prospieť zdraviu

Čo jesť počas horúčav? Týchto 5 potravín vám pomôže osviežiť sa a zároveň prospieť zdraviu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo jesť počas horúčav? Týchto 5 potravín vám pomôže osviežiť sa a zároveň prospieť zdraviu Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace prinášajú nielen slnečné dni, ale aj únavu z tepla a zvýšenú potrebu hydratácie. Ak sa vám už voda zdá monotónna a zároveň túžite telu dodať niečo výživné, siahnite po potravinách, ktoré dokážu schladiť organizmus, upraviť vnútornú rovnováhu a dokonca podporiť aj štíhlu líniu. Tu je päť skvelých možností, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička.

1. Osviežujúci melón – prírodný zdroj vody aj antioxidantov

Melón je v lete obľúbený nielen pre svoju sladkú chuť, ale predovšetkým vďaka vysokému podielu vody – tvorí ho až z 90 %. Popri tom ponúka telu aj dôležité vitamíny A, C a B6, ako aj lykopén – silný antioxidant, ktorý sa spája s ochranou pred rakovinou a kardiovaskulárnymi problémami. Okrem osvieženia dodá telu aj elektrolyty, predovšetkým draslík a sodík, ktoré sa pri potení rýchlo strácajú. Vďaka tomu prispieva k správnej hydratácii a pomáha udržať stabilné vnútorné prostredie.

2. Chrumkavá uhorka – hydratácia, ktorá aj čistí

Uhorka patrí medzi najvodnatejšie plody – jej obsah vody dosahuje až 95 %. To však nie je jej jediná prednosť. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, síru, minerály ako draslík, fosfor, vápnik a najmä bór, ktorý hrá dôležitú rolu pri udržiavaní zdravých kostí a kĺbov. Priaznivo pôsobí na činnosť pečene, aj keď pri problémoch so žlčníkom môže byť menej vhodná. Jej šupka je bohatá na kremík, ktorý podporuje pružnosť pokožky, pomáha stiahnuť póry a zároveň pleť hydratuje – ideálna vo chvíľach, keď to preženiete so slnkom. Navyše pomáha osviežiť dych a podporuje normálny tlak.

3. Mäta – bylinka, čo chladí a uľavuje

Mäta sa nespája len s letnými nápojmi, ale aj s reálnym chladivým účinkom. Obsahuje mentol, ktorý aktivuje receptory v pokožke, čím vyvoláva pocit osvieženia. Okrem toho mentol uvoľňuje napätie v hladkom svalstve, znižuje podráždenie pokožky a tlmí bolesť. Podporuje trávenie, bráni nadúvaniu a stimuluje funkcie pečene i žlčníka. Ak vás v horúčave trápi bolesť hlavy, šálka mätového čaju alebo mätový nápoj môže byť jednoduchým riešením. Mäta sa však uplatní aj v kuchyni – dodá svieži nádych šalátom aj dezertom.

4. Hlávkový šalát – ľahký, výživný a upokojujúci

Tento zelený listový zázrak obsahuje približne 94 % vody a zároveň ukrýva široké spektrum živín. Vo vnútri jeho krehkých listov nájdeme vitamíny skupiny B (vrátane B1, B2 a B6), vitamíny C, E, karotenoidy, niacín, kyselinu listovú aj biotín. Z minerálov stojí za zmienku vápnik, železo, horčík, draslík, selén či zinok. Okrem výživovej hodnoty ponúka aj prirodzený sedatívny účinok – obsahuje látky, ktoré pôsobia upokojujúco, podporujú spánok, no nezpôsobujú závislosť. Šalát s ľahkou citrónovou zálievkou dokáže výborne osviežiť a zároveň naladiť na pohodové letné tempo.

5. Avokádo – výživa pre pokožku i telo

Na rozdiel od predchádzajúcich potravín má avokádo nízky obsah vody, no o to viac vyniká výživovým zložením. Obsahuje približne dvadsať rôznych vitamínov a minerálov, je kaloricky striedme a v letnom období má ešte jednu výhodu – jeho zložky pomáhajú pokožke odolávať UV žiareniu. Dlhodobejšie zaradenie avokáda do stravy môže prispieť k pružnejšej pleti a lepšiemu celkovému zdraviu. Navyše sa dá jednoducho pridať do šalátov, toastov či smoothies.

Záver
Ak si chcete v lete uľaviť od horúčavy a zároveň telu dodať potrebné živiny, stavte na potraviny, ktoré vás nielen schladia, ale aj vyživia. Pravidelná konzumácia týchto piatich potravín pomáha udržiavať optimálnu hydratáciu, chráni organizmus a spríjemňuje dni, keď teplota stúpa nad 30 °C.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.