Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čo priniesť na vianočnú besiedku? Upečte toto roztomilé sobie pečivo a budete za hviezdu. Tu je recept

Čo priniesť na vianočnú besiedku? Upečte toto roztomilé sobie pečivo a budete za hviezdu. Tu je recept
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo priniesť na vianočnú besiedku? Upečte toto roztomilé sobie pečivo a budete za hviezdu. Tu je recept Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Stádo roztomilých sobov má úspech na každej vianočnej akcii, kde sa hemžia deti. A zvládnu ho aj tí, ktorí si v zdobení vianočného pečiva príliš neveria. Tu je návod, ako na to.

  • Vytvorte roztomilé sobie pečivo, ktoré je jednoduché a obľúbené u detí.
    Základom sú kruhové sušienky z krehkého alebo lineckého cesta, zdobené čokoládou a červenými lentilkami.
    Postup zahŕňa prípravu cesta, pečenie, chladenie a dekoráciu čokoládovými nosmi, očami a parohmi.

Soby síce nepatria medzi tradičné slovenské vianočné symboly, ale treba povedať, že sa u nás zabývali – v podobe rôznych sošiek, ozdôb alebo svietiacich dekorácií sa s nimi stretávame v obchodoch aj domácnostiach. Obľúbení sú najmä u detí, ktoré ich majú spojené s vianočnými rozprávkovými príbehmi, a toto pečivo im zaručene urobí radosť.

Sobie pečivo môžete pripraviť aj v zlepovanom variante ako linecké. Je to trochu pracnejšie, ale výsledok stojí za to.

Pozrite sa na video s podrobným návodom:

Základné cesto

Základom sobieho pečiva je klasické krehké, prípadne linecké cesto. Môžete ho použiť v základnej podobe, alebo dochutiť škoricou, perníkovým korením, citrónovou kôrou, prípadne časť múky nahradiť mletými orechmi alebo celozrnným variantom.

Z cesta sa následne vykrajujú kolieska, ktoré sa po upečení zdobia. Celý tento proces ide zvládnuť za 1-2 hodiny, počítajte ale s tým, že cesto potrebuje čas na odpočinok v chladničke, a to aspoň 60 minút, najlepšie cez noc. Kolieska si môžete samozrejme aj upiecť dopredu a nazdobiť neskôr.

Lentilky a čokoláda

Okrem cesta budete potrebovať už len dve ingrediencie – lentilky (či iné farebné cukríky) a rozpustenú čokoládu na kreslenie očí a parohov. Cukríkov kúpte väčšie balenie – potrebovať budete len červené a v jednej krabičke by ich bolo málo.

Čokoláda postačí bežná na varenie. Pokiaľ máte skúsenosť s čokoládovou polevou, s ktorou sa dobre pracuje, pokojne použite tú. Na zdobenie budete potrebovať cukrárske vrecko, v núdzi si vystačíte so špajľou, ktorú namočíte do polevy a oči aj parohy nakreslíte ako ceruzkou.

Vianočné sobie sušienky

Čas prípravy: 60 minút + čas na odležanie cesta
Ingrediencie:
210 g hladkej múky
140 g masla
60 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 žĺtok
80 g čokolády na varenie
červené lentilky (alebo iné cukríky)

Príprava:
1) Maslo vyberte z chladničky a nechajte hodinu pri izbovej teplote.
2) V miske zmiešajte múku, práškový aj vanilkový cukor, zmäknuté maslo. Pridajte žĺtok a vypracujte kompaktné cesto.
3) Cesto zabaľte do fólie a uložte do chladničky aspoň na hodinu, ideálne cez noc.
4) Rúru predhrejte na 180 ºC.
5) Vychladené cesto nechajte chvíľu povoliť a na ľahko pomúčenej podložke rozvaľkajte na plát hrubý 3-5 mm.
6) Z cesta vykrajujte kolieska a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
7) Pečte zhruba 10 minút – akonáhle začnú okraje ľahko hnednúť, vyberte plech z rúry.
8) Sušienky nechajte vychladnúť, rozpustite čokoládu a pripravte si lentilky.
9) Na spodnú časť kolieska (nie na stred) urobte čokoládou väčšiu bodku a prilepte na ňu červený cukrík ako nos. Rovnako ozdobte aj ďalšie kúsky.
10) Nad červeným nosom vytvorte pomocou zdobiaceho vrecka dve bodky ako oči. Nad nimi do strán nakreslite parohy – jednu dlhú čiaru a po stranách kratšie (ako na obrázku vyššie).
11) Čokoládu nechajte stuhnúť a sobie cukroví je hotové.

Zdroj: kitchenmason.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.