
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Čo robiť so zvyšnou strúhankou? 8 chutných a nečakaných možností
Čo robiť so zvyšnou strúhankou? 8 chutných a nečakaných možností

Po obaľovaní rezňov, syra či zeleniny často zostane na tanieri kôpka strúhanky, ktorá väčšinou putuje do koša.
Bola by to však škoda – práve zvyšná strúhanka sa dá zužitkovať na veľa spôsobov a dokáže dodať jedlám nový rozmer, chrumkavosť a vôňu.
Domáca strúhanka ako základ
Najčastejšie vzniká nastrúhaním usušeného pečiva – rožkov, žemlí či chleba. Zvyčajne ju používame na obaľovanie, no rovnako dobre funguje aj ako spojivo do mäsových alebo zeleninových fašírok. Hodí sa na vysypanie plechu pred pečením a v sladkej verzii aj do drobenky či zapekaných dezertov.
Problém nastáva až vtedy, keď nám po obaľovaní ostane zvyšok zmiešaný s vajíčkom a kúskami mäsa. Ten sa už neodporúča vracať späť do nádoby, lebo by sa v ňom mohli množiť baktérie. Ak máte sliepky, radi si poradia. A pre tých, čo sliepky nemajú, tu je osem tipov, ako strúhanku využiť priamo v kuchyni:
1. Placky z panvice
Rozšľahajte vajíčko, pridajte zvyšnú strúhanku, kúsky syra, zeleninu alebo šunku a dochuťte bylinkami. Vznikne vám hustejšie cesto, z ktorého na oleji usmažíte jednoduché, no výborné placky.
2. Domáce knedličky do polievky
Zo strúhanky pripravíte ľahké cesto na malé knedličky. Môžete skúsiť klasickú strúhankovú verziu, bramborovú alebo pridať kuskus a čerstvú pažítku.
3. Rezance na sladko či na slano
Uvarené cestoviny posypte strúhankou opraženou na masle, pridajte soľ a trocha rozpusteného masla navrch. Rýchle a lacné jedlo, ktoré chutí skvelo. Môžete ho ozvláštniť hubami alebo pripraviť sladký variant s medom.
4. Karfiol a iná zelenina
Namiesto klasického vyprážania v trojobale skúste jednoduchší postup – ružičky uvareného karfiolu posypte opraženou strúhankou a podávajte s prílohou. Rovnako sa dá pripraviť aj stopkový zeler, fenikel, ružičkový kel či fazuľové lusky.
5. Do fašírok a sekanej
Pri príprave mäsových alebo zeleninových zmesí sa strúhanka postará o to, aby držali tvar a po upečení boli na povrchu chrumkavé.
6. Sladká posýpka na koláč
Ak ide o strúhanku zo sladkého pečiva, dá sa premeniť na jednoduchú drobenku. Stačí ju zmiešať s kryštálovým cukrom a maslom a posypať ňou koláč pred pečením.
7. Chrumkavý záver zapekaných jedál
Zapekané cestoviny, zemiaky či iné jedlá posypte strúhankou – vytvorí sa zlatistá vrstva. Ešte lepší výsledok dosiahnete, ak ju zmiešate s bylinkami a syrom alebo krátko opražíte na masle. Hodí sa aj ako posýpka na ovocné knedlíky, šišky či taštičky s lekvárom.
8. Zemiaky s kôrkou
Pred pečením posypte mesiačiky zemiakov strúhankou. Po vytiahnutí z rúry budete mať dokonale prepečenú, chrumkavú krustu.