Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo robiť so zvyšnou vňaťou zo zeleniny? Vyskúšajte z nej pripraviť výborné pesto

Čo robiť so zvyšnou vňaťou zo zeleniny? Vyskúšajte z nej pripraviť výborné pesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo robiť so zvyšnou vňaťou zo zeleniny? Vyskúšajte z nej pripraviť výborné pesto Foto: depositphotos.com
reklama:

Zeleninová vňať väčšinou končí v koši alebo na komposte, hoci v sebe ukrýva viac vitamínov a minerálov, než by sa zdalo.

Ak ju nabudúce budete odrezávať, skúste sa na ňu pozrieť inak – dá sa z nej vykúzliť chutné a zdravé pesto, ktoré sa v kuchyni nestratí.

Nepremárnite poklad zo záhrady

Jeseň prináša bohatú úrodu koreňovej zeleniny – mrkvy, petržlenu či zeleru. Kým korene putujú do polievok alebo do zaváranín, vňať často končí bokom. A pritom práve v nej sa ukrýva množstvo prospešných látok a sviežej chuti. Ak ste zvyknutí pripravovať klasické bazalkové pesto, dajte šancu aj tejto menej tradičnej verzii – z vňatí.

Výsledok vás možno prekvapí – je výrazný, aromatický a plný života.

Ktorá vňať je na pesto najlepšia?

Použiť môžete v podstate akúkoľvek čerstvú vňať z koreňovej zeleniny. Dôležité je, aby bola zdravá, zelená a nezožltnutá. Najčastejšie sa využíva vňať z mrkvy, petržlenu alebo zeleru, no pokojne môžete experimentovať aj s inými druhmi.

Ako pripraviť domáce pesto zo zeleninovej vňate

Základný postup je jednoduchý:

  1. Umytú vňať vložte do mixéra.
  2. Pridajte olivový olej, cesnak a orechy alebo semienka.
  3. Rozmixujte do hladka a dochuťte podľa seba.

Tip 1:

Nebojte sa experimentovať – namiesto tradičných píniových orieškov môžete použiť vlašské orechy, kešu, mandle, slnečnicové či sezamové semienka. Okrem výživy dodajú pestu jemnú textúru a krémovú chuť.

Tip 2:

Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte trochu nastrúhaného parmezánu. Pesto tak získa hĺbku a plnšiu arómu.

Nakoniec ho môžete doladiť soľou, čiernym korením, lahôdkovým droždím alebo pár kvapkami citrónovej šťavy, ktoré rozjasnia chuť.

Ako pesto uchovať čo najdlhšie

Čerstvé pesto vydrží v chladničke niekoľko dní. Ak ho však zalejete tenkou vrstvou oleja, uzavriete ho pred vzduchom a tým predĺžite trvanlivosť aj na 2–3 týždne.

Ak syr do pesta nepridáte, vydrží zvyčajne ešte o niečo dlhšie.
A ak si chcete urobiť zásoby na zimu, rozdeľte pesto do formičiek na ľad a vložte do mrazničky. Vydrží tam minimálne dva mesiace a porcie si môžete vyberať podľa potreby.

Ako pesto využiť v kuchyni

Možnosti využitia sú prakticky neobmedzené:

  • pridajte ho k cestovinám alebo šalátom,
  • vmiešajte lyžičku do polievky ako dochucovadlo,
  • natrite ho na čerstvý chlieb či toast,
  • alebo skúste pridať pár lyžíc priamo do cesta pri pečení chleba – získa originálnu vôňu a jemne zelený odtieň.

Malý kuchynský trik na záver

Ak si raz pripravíte pesto z vlastnej úrody, zrejme už nikdy nebudete vňať vyhadzovať. Je to rýchly, jednoduchý a ekologický spôsob, ako využiť všetko, čo záhrada ponúka – a navyše obohatiť jedálniček o nové chute.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.