
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Čo sa stane, keď necháte mäso na rezne cez noc v jogurte alebo smotane? Zázrak!
Čo sa stane, keď necháte mäso na rezne cez noc v jogurte alebo smotane? Zázrak!

Rezne patria medzi tie typy jedál, ktoré si väčšina z nás dopraje kedykoľvek, pretože sú jednoducho neodolateľné. Ak ich však chcete pripraviť tak, aby boli šťavnaté, jemné a nabité výnimočnou chuťou, skúste použiť jogurt alebo kyslú smotanu. Tradičná slovenská klasika sa týmto malým trikom posunie na úplne novú úroveň.
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť inú prípravu rezňov, než je klasické obaľovanie v trojobale z múky, vajíčka a strúhanky. No stačí mäso nechať odležať v jogurte (alebo v kyslej smotane) a výsledkom vás príjemne prekvapí – rezne sú potom krehkejšie, šťavnatejšie a zároveň získajú jemne krémovú príchuť. Tento spôsob je ideálny aj v prípade, ak používate kuracie prsia, ktoré vedia byť bez vhodnej úpravy dosť suché.
Nižšie nájdete podrobný postup, vďaka ktorému si môžete vyskúšať geniálne kuracie rezne marinované v jogurte. Ak ich raz ochutnáte, určite sa k tomuto receptu budete radi vracať.
Inšpirácia z videa
Podrobnejšie tipy na marinovanie mäsa alebo rôzne dochucovacie triky nájdete aj v mnohých online videoreceptoch. V nich si môžete pozrieť, ako presne mäso pripraviť, ako dlho ho nechať odležať a na čo si dať pozor pri smažení. Takto zistíte, že skutočne stačí niekoľko hodín (ideálne cez noc) a z obyčajných rezňov sa stane kulinársky zázrak.
Začnite marinádou
Základom úspechu je jednoduchá marináda, ktorá pôsobí na mäso ako malý zázrak. V miske zmiešajte:
- Biely jogurt (alebo kyslú smotanu)
- Surové vajce
Potom pridajte korenie podľa vlastnej chuti: čierne korenie, sladkú alebo údenú papriku, majorán či pretlačený strúčik cesnaku. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať trochu drvenej čili papričky. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.
Do tejto jogurtovej zmesi vložte naklepané kúsky mäsa a nechajte ich odpočívať aspoň 2 hodiny. Ideálne je však dať misku do chladničky cez noc. Dlhšie marinovanie zabezpečí, že všetka chuť a jemnosť jogurtu alebo smotany sa dokonale prenesie do mäsa.
Ako pripraviť mäso na marinovanie
Ak pracujete s kuracími prsiami, najskôr ich očistite od blán alebo prebytočného tuku. Každé prso naplocho rozkrojte na polovicu – ľahko to urobíte tak, že si ho pridržíte dlaňou a nožom vediete rez zhruba v strede. Následne kúsky mäsa prekryte potravinovou fóliou a jemne ich naklepte. Týmto spôsobom docielite rovnomernú hrúbku a zabezpečíte, že sa rezne rýchlejšie a rovnomernejšie prepečú.
Na záver mäso z oboch strán osoľte a okoreňte. Soľ a korenie síce môžete dať už priamo do jogurtovej marinády, no niektorí kuchári radšej solia až nakoniec, aby jogurtová zmes nebola príliš riedka. Obe metódy však fungujú dobre, záleží len na tom, ako ste zvyknutí.
Vylepšite obaľovanie rezňov
Hoci to mnohí nerobia, do bežnej strúhanky môžete pre ešte lepšiu chuť primiešať rôzne semienka – napríklad sezamové. Jemne oriešková príchuť sezamu sa s jogurtovou marinádou skvelo dopĺňa. Kto má rád experimenty, môže vyskúšať aj drvené kukuričné lupienky (cornflakes) alebo panko strúhanku, ktorá je nadýchanejšia.
Namarinované kúsky mäsa najprv nechajte trochu odkvapkať (aby ste z nich odstránili prebytočnú marinádu) a potom ich obaľte v pripravenej strúhanke. Vďaka jogurtu či smotane sa obaľovanie bude na mäso dobre lepiť a vytvorí pevnú kôrku.
Prichádza čas na smaženie
Rozohrejte si v panvici dostatočnú vrstvu oleja, aby v ňom rezne mohli voľne plávať aspoň do polovice ich výšky. Vhodné je použiť olej s vysokým bodom prepálenia, napríklad repkový. Rezne vkladajte do rozpáleného oleja a smažte z oboch strán, až kým sa nevytvorí zlato-hnedá kôrka.
Pri smažení si dajte pozor, aby ste mäso neprepekali príliš dlho, inak by mohlo vyschnúť. Kuracie prsia potrebujú kratší čas než bravčové karé, takže vždy sledujte farbu a šťavnatosť mäsa. Po dosmažení nechajte rezne krátko odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný olej.
Geniálny trik americkej herečky
Možno ste počuli o triku, ktorý uvádza niekoľko zahraničných herečiek či kuchárok: ak potrebujete rýchlo zmäkčiť stuhnuté maslo na varenie alebo pečenie, stačí ho nakrájať na menšie kúsky a na krátku chvíľu vložiť do teplej (nie horúcej) vody vo vrecúšku, alebo ho prikryť nahriatou miskou. Maslo tak zmäkne takmer okamžite a vy s ním môžete pohodlne pracovať.
Aj keď to nesúvisí priamo s prípravou rezňov, v kuchyni sa vždy hodí mať poruke malé vychytávky
Božské prílohy k rezňom
Rezne milujeme aj preto, že ich môžeme kombinovať s množstvom rôznych príloh. Ak ich vezmete na cestu, stačí vám k tomu čerstvý chlieb a kyslá uhorka – a plnohodnotná desiata je na svete. Doma sa však ponúka širšie spektrum možností.
- Zemiaky na rôzne spôsoby: Klasikou sú varené zemiaky, no milovníci chrumkavých jedál ocenia hranolky alebo zemiakové pyré.
- Zemiakový šalát: Nič neprekoná vianočný hit – rezne so zemiakovým šalátom. Kto povedal, že to patrí len na sviatočný stôl?
- Zeleninové pyré: Skúste napríklad tekvicové, mrkvové či zelerové pyré. Rezeň skvele doplnia aj čerstvé zeleninové šaláty, ktoré jedlo odľahčia.
- Pečivo a omáčky: Niekedy postačí dobrý chlieb, horčica, tatárska omáčka, prípadne kečup a jednoduchý rýchly obed alebo večera sú hotové.
Ak hľadáte tip na niečo exkluzívnejšie, inšpirujte sa v rebríčku „5 najdrahších jedál na svete“ – síce sa tam rezne nenachádzajú, no uvidíte, aké luxusné potraviny si doprajú najväčší boháči planéty.
Zhrnutie a zdroje
Ak sa chystáte pripravovať rezne trochu inak, neváhajte skúsiť práve jogurtovú alebo smotanovú marinádu. Mäso vďaka nej skrehne, vnútri zostane šťavnaté a obal bude príjemne chrumkavý. Kuracie prsia sa tak premenia z obyčajného jedla na kulinársky zážitok, ktorý vám zaberie len pár minút prípravy navyše – a odmena v podobe fantastickej chuti stojí za to.
Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek prílohu alebo typ mäsa, verte, že tento postup nikdy nesklame. Samotná marináda je hotová za pár sekúnd, a ak rezne necháte odležať cez noc, výsledok bude ešte pôsobivejší. Dobrú chuť!