Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane, keď počas smaženia vhodíte do rozpálenej panvice kúsok korku?

Ako smažiť na tuku bez popálenín
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako smažiť na tuku bez popálenín Foto: depositphotos.com
reklama:

Občas sa naozaj oplatí dopriať si chrumkavú smaženú lahôdku, hoci len ako malú odmenu po náročnom dni. Ak vám pri tom však neustále strieka horúci olej z panvice a hrozia vám nepríjemné popáleniny či nekonečné čistenie kuchyne od mastnoty, máme pre vás tip, ktorý ste možno ešte nepočuli: využiť môžete zvyšný kúsok korku z fľaše vína. Nevyhadzujte ho hneď, pretože vás dokáže ochrániť pred nečakanými olejovými „výstrelmi“ a ušetrí vás aj od prskania, ktoré pri smažení môže vzniknúť.

Prečo vlastne pri smažení olej strieka?

Hlavným vinníkom je voda, ktorá sa vplyvom tepla mení na paru a snaží sa čo najrýchlejšie uniknúť z oleja. Ak sa vo vašej panvici nachádza hoci len jedna kvapôčka vlhkosti, pri vysokej teplote sa rýchlo vypaľuje a unáša so sebou kvapky horúceho oleja do okolia. Výsledkom sú drobné, no nepríjemné „vystreľujúce“ kvapky, ktoré môžu dopadnúť na vašu kožu a zanechať pálivé stopy.

Aby ste sa tomu vyhli, je dôležité pracovať so suchou panvicou. Ak ste ju práve umyli alebo len opláchli, nechajte ju dokonale vysušiť. Pokojne ju ešte utrite papierovou utierkou, aby ste si boli úplne istí, že v nej nie sú žiadne stopy po vode.

Kúzlo s korkovou zátkou

Keď už máte rozpálený olej a chystáte sa napríklad na smaženie rezňov, môže sa stať, že olej zatiaľ nestrieka, ale nepríjemne pení. Vtedy prichádza na rad trik s korkom. Ak ste si práve otvorili fľašu vína, nevhadzujte zátku do koša – položte ju priamo do rozohriateho oleja medzi kúsky mäsa. Korkový materiál dokáže zastaviť prebytočné penenie a výrazne zníži riziko prskania.

Soľ ako spoľahlivá ochrana pred vlhkosťou

Ak nemáte po ruke žiadny zvyšný korkový štupeľ, siahnite po obyčajnej kuchynskej soli. Ešte predtým, než nalejete do panvice olej, rovnomerne posypte dno malým množstvom soli. Táto vrstva vstrebe zvyšky vlhkosti a zníži tak pravdepodobnosť, že vám horúci tuk bude o chvíľu prskať po celej kuchyni. Soľ zároveň napomáha tomu, aby sa tekutina uzavrela a neunikla vo forme pár.

Ocot vám tiež môže pomôcť

Ďalšou šikovnou metódou, ako bojovať proti prskajúcemu oleju, je použiť ocot. Stačí ho naniesť na vatový tampón alebo handričku a vytrieť ním vnútorný povrch panvice. Rovnako ako soľ pomáha viazať zvyšky vlhkosti, ktoré by inak v horúcom oleji narobili paseku.

Voľba vhodného tuku na smaženie

Mnohí ľudia sa pri smažení zameriavajú len na to, aby olej bol dostatočne rozpálený, ale zabúdajú, že aj samotný výber správneho tuku hrá obrovskú úlohu. Ak použijete tuk, ktorý sa ľahko prepaľuje, nielenže hrozí vznik zdraviu škodlivých látok, ale môže sa zmeniť aj chuť pripravovaného jedla.

Za bezpečnú a osvedčenú voľbu sa považuje prepustené maslo (ghí), ktoré sa hneď tak neprepaľuje a dodá mäsu príjemnú orechovú arómu. Ďalšou klasikou je bravčová masť – má vysoký bod prepálenia a používala sa už za čias našich starých mám. Ak však preferujete rastlinné oleje, siahnite po takých, ktoré sú určené na vysoké teploty (napr. rafinovaný repkový alebo slnečnicový olej).

Čo ak sa vám olej začne pripaľovať?

Ak si všimnete, že sa pri smažení olej začína prepaľovať a tmavnúť, vyhoďte doňho niekoľko tenkých plátkov mrkvy (asi 3 až 4). Tie pomáhajú stmavnutému oleju aspoň čiastočne prečistiť chuť a obmedziť pach spáleniny. Samozrejme, pri väčšom prepálení je lepšie olej úplne vymeniť, aby ste nepoškodili výsledné jedlo.

Ako eliminovať prenikavý pach oleja?

Po vyprážaní môže na rezeň alebo iný smažený pokrm preniknúť nežiaduci zápach z oleja. Aby ste tomu zabránili, pridajte do trojobalu k vajíčku pár lyžíc mlieka alebo piva. Môžete tiež skúsiť pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, ktorá mastnú arómu zjemní. Všetky tieto prísady dôkladne zmiešajte s vajíčkom pred tým, ako do zmesi namočíte mäso.

Vďaka týmto jednoduchým trikom sa môžete vyhnúť zbytočným popáleninám, prskajúcemu oleju a zdĺhavému upratovaniu v kuchyni. Či už vám bude asistovať korková zátka, soľ alebo ocot, veríme, že si vychutnáte vaše chrumkavé, voňavé a najmä bezpečne pripravené smažené dobroty.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.