Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čo sa stane s organizmom, ak budete jesť ryby každý deň?

Čo sa stane s organizmom, ak budete jesť ryby každý deň?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo sa stane s organizmom, ak budete jesť ryby každý deň? Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Zaraďte rybí pokrm do svojho každodenného jedálnička a vaše zdravie aj nálada budú oveľa lepšie. Podrobnejšie v našom článku.

Ryby sú zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínov A, B, D, jódu, vápnika, zinku, fosforu a ďalších hodnotných živín. Sú skvelou prevenciou kardio-vaskulárnych ochorení, pomáhajú znížiť hmotnosť, zlepšujú stav kože, vlasov a nechtov. Na dosiahnutie maximálneho úžitku je potrebné konzumovať kvalitné čerstvé ryby.

Pravidelná konzumácia rýb:

Znižuje riziko kardio-vaskulárnych ochorení.

Chráni bunky srdcového svalu pred vznikom komorovej tachykardie.

Chráni pred vytváraním plátov na vnútorných stenách ciev.

Normalizuje krvný tlak.

Zlepšuje celkovú zdravotnú pohodu.

Aktívne látky obsiahnuté v rybom tele majú protizápalové účinky. Aby prospievali srdcu, treba vyberať tučné ryby – makrelu, lososa, sleďa a tresku.

Priaznivé účinky na bunky mozgu

Mastné kyseliny Omega 3 priaznivo pôsobia na vývoj a funkciu mozgových buniek po celý ľudský život. Rybí tuk napomáha uchovaniu bunkových membrán a uľahčuje medzineurónovú komunikáciu.

Výskumy dokazujú, že ryby majú veľký význam pri prevencii a liečbe Alzheimrovej choroby. Sú odporúčané pacientom s miernymi kognitívnymi poruchami a zhoršenou mozgovou činnosťou. Rybí tuk mozgovú činnosť aktivuje, zlepšuje reakcie aj rýchlosť rozhodovania.

Znižovanie hmotnosti

Bielkoviny rybieho mäsa ľudský organizmus ľahko a rýchlo trávia. Zatiaľ čo mäso je trávené 3-4 aj viac hodín, rybie mäso je strávené počas dvoch hodín. Bielkoviny pritom zaisťujú pocit sýtosti na dlhú dobu.

Veľké množstvo jódu nielen zlepšuje činnosť štítnej žľazy, ale urýchľuje aj metabolizmus a spaľovanie nadbytočných kalórií. To však platí u rýb pripravovaných varením, na pare alebo zapekaním, nie u rýb vyprážaných, kde efekt je skôr opačný.

Boj proti starnutiu

Starí ľudia často čelia ubúdaniu svalovej hmotnosti a poklesu fyzického výkonu. Látky obsiahnuté v rybom mäse tomuto procesu bránia.

Kyseliny Omega 3 majú výrazný protizápalový účinok. Zlepšujú celkový stav pokožky, nechtov aj vlasov. Početné výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia tučných druhov rýb bráni predčasnému vzniku vrások.

Zlepšenie nálady

Omega 3 obsiahnuté v rybom tuku bráni aj rozvoju depresie. Stimulujú tvorbu dopamínu a serotonínu.

Podľa experimentov uskutočnených v USA, Veľkej Británii a Izraeli 88 percent pacientov, ktorí denne jedia ryby, zakúša v oveľa nižšej miere panické ataky a depresívne krízy. Zvlášť účinné sú losos, tuniak a sardinky.

Rybie mäso je obzvlášť vhodné pre tehotné ženy, pretože má veľmi silný priaznivý vplyv na vývoj plodu, najmä nervovú sústavu a celkový telesný rast.

Alena Svobodová

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.