Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane s organizmom, ak budete jesť ryby každý deň?

Čo sa stane s organizmom, ak budete jesť ryby každý deň?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo sa stane s organizmom, ak budete jesť ryby každý deň? Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Zaraďte rybí pokrm do svojho každodenného jedálnička a vaše zdravie aj nálada budú oveľa lepšie. Podrobnejšie v našom článku.

Ryby sú zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínov A, B, D, jódu, vápnika, zinku, fosforu a ďalších hodnotných živín. Sú skvelou prevenciou kardio-vaskulárnych ochorení, pomáhajú znížiť hmotnosť, zlepšujú stav kože, vlasov a nechtov. Na dosiahnutie maximálneho úžitku je potrebné konzumovať kvalitné čerstvé ryby.

Pravidelná konzumácia rýb:

Znižuje riziko kardio-vaskulárnych ochorení.

Chráni bunky srdcového svalu pred vznikom komorovej tachykardie.

Chráni pred vytváraním plátov na vnútorných stenách ciev.

Normalizuje krvný tlak.

Zlepšuje celkovú zdravotnú pohodu.

Aktívne látky obsiahnuté v rybom tele majú protizápalové účinky. Aby prospievali srdcu, treba vyberať tučné ryby – makrelu, lososa, sleďa a tresku.

Priaznivé účinky na bunky mozgu

Mastné kyseliny Omega 3 priaznivo pôsobia na vývoj a funkciu mozgových buniek po celý ľudský život. Rybí tuk napomáha uchovaniu bunkových membrán a uľahčuje medzineurónovú komunikáciu.

Výskumy dokazujú, že ryby majú veľký význam pri prevencii a liečbe Alzheimrovej choroby. Sú odporúčané pacientom s miernymi kognitívnymi poruchami a zhoršenou mozgovou činnosťou. Rybí tuk mozgovú činnosť aktivuje, zlepšuje reakcie aj rýchlosť rozhodovania.

Znižovanie hmotnosti

Bielkoviny rybieho mäsa ľudský organizmus ľahko a rýchlo trávia. Zatiaľ čo mäso je trávené 3-4 aj viac hodín, rybie mäso je strávené počas dvoch hodín. Bielkoviny pritom zaisťujú pocit sýtosti na dlhú dobu.

Veľké množstvo jódu nielen zlepšuje činnosť štítnej žľazy, ale urýchľuje aj metabolizmus a spaľovanie nadbytočných kalórií. To však platí u rýb pripravovaných varením, na pare alebo zapekaním, nie u rýb vyprážaných, kde efekt je skôr opačný.

Boj proti starnutiu

Starí ľudia často čelia ubúdaniu svalovej hmotnosti a poklesu fyzického výkonu. Látky obsiahnuté v rybom mäse tomuto procesu bránia.

Kyseliny Omega 3 majú výrazný protizápalový účinok. Zlepšujú celkový stav pokožky, nechtov aj vlasov. Početné výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia tučných druhov rýb bráni predčasnému vzniku vrások.

Zlepšenie nálady

Omega 3 obsiahnuté v rybom tuku bráni aj rozvoju depresie. Stimulujú tvorbu dopamínu a serotonínu.

Podľa experimentov uskutočnených v USA, Veľkej Británii a Izraeli 88 percent pacientov, ktorí denne jedia ryby, zakúša v oveľa nižšej miere panické ataky a depresívne krízy. Zvlášť účinné sú losos, tuniak a sardinky.

Rybie mäso je obzvlášť vhodné pre tehotné ženy, pretože má veľmi silný priaznivý vplyv na vývoj plodu, najmä nervovú sústavu a celkový telesný rast.

Alena Svobodová

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.