Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo spraví s vaším telom každodenná štipka kurkumy: Ajurvédsky majster to nazýva malým zázrakom

Kurkuma: malé množstvo denne, veľký účinok na zdravie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kurkuma: malé množstvo denne, veľký účinok na zdravie Foto: depositphotos.com
reklama:

Kurkuma je v našich končinách známa predovšetkým ako výrazné orientálne korenie. V Indii a v systéme ajurvédskeho liečenia však nejde len o obyčajnú prísadu do jedla – kurkuma je jedným z pilierov tradičnej medicíny a už stáročia je považovaná za rastlinu so skutočne pozoruhodnou liečivou silou. Prečo sa používa od nepamäti, aké látky stoja za jej účinkami a čo môže urobiť s vaším zdravím, ak ju začnete konzumovať pravidelne?

Kurkuma, nazývaná aj indický šafran

Kurkuma, ktorá je v Indii bežnou súčasťou každodenného varenia, vzniká zo sušeného oddenku kurkumovníka dlhého. Korene sa najskôr niekoľko hodín varia, potom sušia a následne melú na prášok rôznej jemnosti. Najčastejšie sa predáva veľmi jemne pomletá a využíva sa do jedál, liečivých zmesí aj nápojov.

Rastlina je blízkou príbuznou zázvoru a prirodzene rastie v oblasti južnej Ázie. Najväčším producentom kurkumy je India, ktorá zásobuje prakticky celý svet. Za ňou nasleduje Čína, Srí Lanka, Peru či Jamajka.

Tajomstvo ukryté v kurkumíne

Typickú žiarivo žltú farbu dodáva kurkume látka kurkumín. Ide o silné rastlinné farbivo, ktoré zároveň predstavuje hlavný zdroj zdravotných účinkov tejto rastliny. Práve kurkumín z nej robí korenie, ktoré je nielen výborným dochucovadlom a prírodným konzervantom, ale aj potenciálne liečivom.

Ajurvédsky masér a prevádzkovateľ ajurvédskych kúpeľov Vladimír Mazal vo svojich videách opisuje, že pravidelná konzumácia kurkumy môže pôsobiť na telo prekvapivo rýchlo a dlhodobo. Tvrdí, že ide o rastlinu, ktorej účinky moderná veda postupne potvrdzuje a ktorá môže poslúžiť ako doplnok prevencie aj liečby.

Malý žltý zázrak podľa vedeckých štúdií

Kurkuma je mimoriadne bohatá na polyfenoly – antioxidanty známe ako kurkuminoidy. Ide o látky, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a znižujú aktivitu voľných radikálov. Práve tie sa môžu podieľať na vzniku chronických ochorení a poškodzovať tkanivá. Pravidelný príjem antioxidantov je preto dôležitý pre spomalenie starnutia aj podporu imunity.

Nedá sa povedať, že by kurkuma bola len obyčajným korením. Z pohľadu tradičnej medicíny patrí medzi skutočne významné liečivé prostriedky a moderné výskumy toto tvrdenie stále častejšie potvrdzujú.

Silný bojovník proti zápalom

Jednou z najznámejších vlastností kurkumy je jej výrazný protizápalový účinok. Zápal je prirodzenou reakciou organizmu, no ak je chronický, môže viesť k množstvu ochorení – od autoimunitných problémov až po degeneratívne choroby pohybového aparátu či srdcovocievne ochorenia.

Kurkumín pomáha znižovať hladinu škodlivých zápalových procesov a zároveň podporuje imunitu. Stimuluje tvorbu katelicidínu – peptidu, ktorý je súčasťou prirodzenej obrany tela. Vďaka tomu môže prispievať k ochrane pred vírusovými, bakteriálnymi aj plesňovými infekciami.

Podporuje mozog a nervový systém

Ďalším zaujímavým benefitom kurkumy je jej vplyv na mozog. Kurkumín podporuje obnovu nervových buniek a môže zlepšovať ich schopnosť regenerácie. Tým môže ovplyvňovať výkonnosť mozgu, pamäť aj koncentráciu.

Vedci dokonca skúmajú, či by mohol byť v budúcnosti súčasťou terapie pri Alzheimerovej chorobe alebo po mozgovej príhode. Zatiaľ síce nejde o oficiálnu liečbu, no výsledky štúdií naznačujú, že má potenciál spomaliť niektoré degeneratívne procesy.

Ochrana srdca a ciev

Kurkumín môže zohrávať významnú úlohu aj v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, ktoré patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Pomáha chrániť vnútorný povrch ciev, takzvaný endotel, ktorý je kľúčový pre správny prietok krvi a zdravie srdca.

Okrem toho pôsobí proti zápalom, znižuje aktivitu voľných radikálov a môže prispievať k lepšiemu fungovaniu krvného obehu.

Kurkuma a jej protirakovinové účinky

Vďaka kombinácii protizápalových a antioxidačných vlastností je kurkuma predmetom mnohých výskumov v oblasti prevencie rakoviny. Látky získané z rastliny sa používajú pri výskume liečby rôznych typov nádorov – kože, pľúc, ústnej dutiny, pankreasu, žalúdka, pečene, pažeráka, tenkého a hrubého čreva, močového mechúra, prostaty, krčka maternice, prsníka či lymfatického systému.

Kurkumín dokáže spomaľovať tvorbu nových ciev, ktoré zásobujú nádor, a obmedzovať tvorbu metastáz. Aj keď nejde o zázračný liek, ktorý nahradí klasickú onkologickú liečbu, je považovaný za látku s významným potenciálom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.