Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo to je pravý marcipán

Čo to je pravý marcipán
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo to je pravý marcipán Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Čo je pravý marcipán? Ako sa vyrába a odkiaľ k nám prišiel? Čomu sa verilo v stredoveku? Koľko je druhov marcipánu a ako ho môžeme použiť?

Pravý marcipán

Základom pravého marcipánu sú mleté mandle a cukor v rôznom pomere. Každý výrobca má svoj recept a svoje know-how nepečené cukrovinky pochopiteľne nezverejňuje. Aby sa dalo povedať, že sa jedná o pravý marcipán, musí obsahovať určité minimálne množstvo tzv. mandľovej hmoty (mandľa + cukor). Podrobnejšie sa rozpisujeme v tomto článku. Ideálne minimálny obsah mandlí sa udáva okolo 30%. Vysokoakostný marcipán obsahuje 50% mandlí. Niektorí výrobcovia pridávajú sušené mlieko, iný ružový olej.

Podľa účelu použitia potrebujeme marcipán s konkrétnymi vlastnosťami. Výroba pravého marcipánu je zložitý proces. Mandle sa musia rozdrviť tak, aby sme z nich získali mandľový olej. Preto je prakticky nemožné vyrobiť marcipán doma.

Pravý marcipán je možné použiť ako tvarovaciu hmotu na výrobu jednoduchých pochúťok v tvare guličiek, valčekov alebo tyčiniek. Je možné z neho vypracovať aj zložitejšie ozdoby na torty. Marcipán je výborný ako náplň (nielen) do praliniek. Pridáva sa do pečených dezertov a slúži ako poťahová hmota.

Voňavý marcipán v histórii

Korene marcipánu siahajú až do krajín starého Orientu. Zo stredovekej Perzie sa postupne dostal do Európy. Od 14. storočnej slúžil ako dezert pre najvyššiu vrstvu. Po objavení Ameriky, kedy sa cukrová trstina rozšírila do Európy, bol dostatok cukru na to, aby sa marcipán vyrábal vo vyššom meradle.

Marcipán bol do 18. storočia považovaný za liek proti zápche a nadúvaniu. Bol k dostaniu v lekárňach. Zmesi mandlí a cukru môžeme prinajmenšom pripísať dobrú náladu. Kto by sa necítil dobre po dezerte s obsahom zdravých tukov, vitamínov a minerálnych látok?

Pod názvom „marcipán“ sa označuje aj poťahová a modelovacia hmota z cukru, sušeného mlieka a mandľovej arómy.

Zdroj: www.svetcukraru.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.