- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Čokoláda a kokos: Vianočná klasika, ktorá nesmie chýbať na stole
Čokoláda a kokos: Vianočná klasika, ktorá nesmie chýbať na stole
Ak patríte medzi milovníkov čokolády a kokosových chutí, tieto vianočné hviezdičky vás určite očaria.
Ide o sladké pečivo s kakaovým cestom, voňavou kokosovou náplňou a lákavou čokoládovou polevou – kombinácia, ktorá nikdy nesklame.
Kakao a čokoláda sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sladkostí. Vedeli ste, že hoci sa čokoláda v Európe objavila až po objavení Ameriky, prvé pestovanie kakaovníkov siaha až do obdobia mayskej civilizácie okolo roku 600 n. l.? Pre Aztékov boli kakaové bôby vzácne a hodnotou porovnateľné so zlatom. Plody sa často obetovali bohom, kráľom alebo slúžili ako platidlo. Z kakaových bôbov pripravovali nápoj „xocolātl“, ktorý bol považovaný za mocný liek a posilňujúci elixír.
Do Európy sa kakao dostalo vďaka Hernandovi Cortezovi. V roku 1519 získal od aztéckeho kráľa Moctezumu okrem zlata a drahých kameňov aj košík kakaových bôbov. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1528, ich dovezol spolu s vybavením na prípravu nápoja „Choclatl“ do Španielska, kde si čokoládový nápoj rýchlo získal obľubu medzi šľachtou. Španieli si čokoládu dlho nechávali pre seba, kým sa nerozšírila do ďalších európskych krajín.
V 17. storočí sa čokoláda dostala do Talianska, kde sa často používala podobne ako vzácne korenie. Giacomo Casanova ju chválil pre jej afrodiziakálne účinky a tvrdil, že pôsobí lepšie než ústrice či šampanské. V roku 1666 lekár veľkovojvodu Cosima III. Medicejského opisoval čokoládový nápoj ochutený korením, citrusmi a jasmínom. Čoskoro sa čokoláda dostala aj do Anglicka, kde vznikal bohatý nápoj z čokolády, mlieka, vajec a smotany – tzv. „indický nektar“.
Vo Francúzsku bol medzi prvými konzumentmi Alphonse de Richelieu, brat slávneho kardinála, ktorý veril, že mu čokoláda uľavuje od bolesti sleziny. Medzi vášnivých fanúšikov patrili aj markíz de Sade a londýnsky obchod The Coffee Mill, ktorý v roku 1674 uviedol prvé čokoládové tyčinky a pevné cukrovinky.
Dnes si môžeme tieto historické chute vychutnať v moderných receptoch, napríklad v kakaových hviezdičkách s kokosovou náplňou.
Čokoládové hviezdičky s kokosovou náplňou
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 2 lyžice kakaa
- 1 balíček vanilkového cukru
Náplň:
- 80 g strúhaného kokosu
- 80 g práškového cukru
- 150 ml mlieka
- 100 g masla
- 70 g mletých piškót
- 2 lyžice rumu
Na dokončenie:
- čokoládová poleva
Postup:
- V mise premiešame múku s kakaom, práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a vajce a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny odpočívať v chladničke.
- Medzitým pripravíme kokosovú náplň: kokos, cukor a mlieko dáme do hrnca a varíme, kým nevznikne hustá kaša. Po vychladnutí vmiešame drvené piškóty a rum.
- Maslo vyšľaháme do peny, pridáme kokosovú hmotu a dobre premiešame.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vykrajujeme hviezdičky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 30 minút schladiť.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 10 minút.
- Po vychladnutí naplníme hviezdičky kokosovou náplňou, polievame čokoládou a podľa fantázie zdobíme.
