- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Čokoláda – kráľovná sladkostí a nenahraditeľná prísada do dezertov
Čokoláda – kráľovná sladkostí a nenahraditeľná prísada do dezertov
Čokoláda patrí medzi najväčšie potešenia pre milovníkov sladkého. Vyrába sa z kakaových bôbov, kakaového masla a cukru – jednoduchá kombinácia, ktorá však dokáže zázraky.
Ak siahneme po kvalitnej čokoláde s vysokým podielom kakaa, môžeme ju bez výčitiek zaradiť aj do zdravšieho jedálnička. Naopak, lacné druhy plné palmového tuku a prebytočného cukru nášmu telu veľa dobrého neurobia.
Neodmysliteľná súčasť sladkého pečenia
Máloktorý dezert sa zaobíde bez čokolády. Dodáva cestu, krémom aj polevám hĺbku a výraznú arómu, ktorá premení aj obyčajný koláč na niečo výnimočné.
Pri práci s čokoládou platí niekoľko zlatých pravidiel:
- Na ochutenie a zafarbenie krémov čokoládu najskôr rozpustíme, potom ju necháme trochu vychladnúť, aby zostala tekutá, no nebola horúca.
- Cesto môžeme dochutiť nielen roztopenou čokoládou, ale aj jemne nastrúhanou, ktorá vytvorí v štruktúre krásne tmavé bodky.
- Ganache, nadýchaný čokoládový krém, vzniká zmiešaním roztopenej čokolády s horúcou smotanou a následným vyšľahaním.
Dekorácie, ktoré potešia oko aj chuťové poháriky
Z čokolády sa dajú tvoriť ozdoby, ktoré spravia z každého koláča malé umelecké dielo.
- Hoblinky si pripravíme pomocou škrabky na zemiaky alebo jemného strúhadla. Uchovávame ich v chlade, aby sa nerozpustili.
- Jemné čokoládové ornamenty vytvoríme, keď tekutou čokoládou nakreslíme na papier na pečenie rôzne tvary a necháme ich stuhnúť. Dôležité je, aby boli všetky línie spojené.
- Skúsenejšie ruky zvládnu aj zložitejšie ozdoby – lístky, kvety, trubičky či vejáre, ktoré robia dezert vizuálne dokonalým.
Poleva ako záverečný dotyk
Žiadny poriadny koláč, rez či torta sa nezaobíde bez polevy – je to bodka, ktorá všetko zjednotí.
- Čokoládová poleva vznikne, keď čokoládu rozpustíme s kúskom masla, kvapkou oleja a smotanou (môže byť sladká aj kyslá).
- Do roztopenej čokolády môžeme namáčať nanuky, vianočné pečivo, truffles alebo likérové špičky – výsledok je vždy dokonalý.
- Čokoládové fondue je skvelá spoločenská pochúťka – do misky s roztopenou čokoládou sa namáča čerstvé ovocie, sušienky či marshmallows.
Ako na dokonalú čokoládu – temperovanie
Ak chceme, aby bola čokoláda po stuhnutí lesklá, pevná a príjemne chrumkavá, musíme ju správne temperovať – teda roztopiť, schladiť a opäť jemne zohriať.
- Pralinky a bonbóny z temperovanej čokolády si zachovávajú krásny lesk a neroztekajú sa ani pri vyššej teplote.
- Košíčky z čokolády sa dajú pripraviť dopredu a naplniť krémom, šľahačkou alebo ovocím – výsledkom je malý, elegantný dezert.
- Kreatívnym spôsobom, ako využiť čokoládu, sú čokoládové misky: balónik ponoríme do roztopenej čokolády, necháme stuhnúť a po prasknutí ho naplníme zmrzlinou či krémom.
Nielen na zjedenie, ale aj na vypitie
Čokoláda nie je len o pečení. Skvele sa uplatní aj v nápojoch – hustá horúca čokoláda, čokoládový likér či omáčka k churros patria medzi neodolateľné klasiky. Ak je čokoláda príliš horká, jej chuť zjemní smotana, šľahačka, ovocné pyré, marmeláda alebo sirup.
Čokoláda jednoducho spája to, čo milujeme – chuť, vôňu a potešenie. Je surovinou, darčekom aj zážitkom, ktorý nikdy neomrzí.
