- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Čokoládová babka: Tradičný židovský dezert, ktorý si získal celý svet svojou škoricovou vôňou a jedinečným vzhľadom
Čokoládová babka: Tradičný židovský dezert, ktorý si získal celý svet svojou škoricovou vôňou a jedinečným vzhľadom
Ak chcete svojich blízkych prekvapiť originálnym a chutným dezertom k poobedňajšej káve alebo čaju, určite vyskúšajte čokoládovú babku. Toto tradičné pečivo, ktoré má svoj pôvod v židovskej kuchyni, kombinuje bohatú chuť s jedinečným vzhľadom, čo z neho robí obľúbený dezert po celom svete.
História a pôvod čokoládovej babky
Babka je sladký kysnutý múčnik, ktorý sa po stáročia pečie v židovských komunitách najmä pri slávnostných príležitostiach, ako sú sviatky a rodinné oslavy. Pôvod tohto dezertu siaha do kuchýň v Poľsku a na Ukrajine, kde si ho ľudia vychutnávali v rôznych verziách. Zatiaľ čo základ je vždy rovnaký – nadýchané kysnuté cesto – náplne sa môžu líšiť. Najčastejšie sa však používa čokoláda, škorica či mak.
Jedinečný vzhľad a chuť
To, čo robí babku takou výnimočnou, je nielen jej bohatá chuť, ale aj fascinujúci vzhľad. Po upečení totiž vytvára na reze nádherné, mramorované vzory. Tento efekt dosiahnete tým, že cesto po naplnení čokoládovou zmesou zrolujete a následne stočíte do copu. Výsledný dezert tak nielenže lahodí chuťovým pohárikom, ale aj očiam.
Ingrediencie na čokoládovú babku
Na prípravu tejto sladkej pochúťky budete potrebovať:
- 20 g droždia,
- 1 lyžicu kryštálového cukru,
- 100 ml mlieka,
- 80 g masla,
- 1 vajce,
- 250 g hladkej múky.
Na náplň:
- maslo,
- cukor,
- kakao,
- škoricu,
- nasekané lieskové orechy.
Ako pripraviť kvások
Najprv si pripravte kvások. Droždie zmiešajte s cukrom a vlažným mliekom a nechajte ho niekoľko minút na teplom mieste aktivovať. Kvások je hotový, keď začne peniť.
Postup prípravy cesta
V mise vymiešajte zmäknuté maslo s vajíčkom a postupne pridávajte múku spolu s pripraveným kváskom. Miešajte, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Cesto potom prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
Príprava náplne
Kým cesto kysne, pripravte si čokoládovú náplň. V menšom hrnci roztopte maslo, pridajte cukor, kakao a škoricu, a nakoniec pridajte nasekané orechy. Zmes nechajte trochu vychladnúť, aby sa ľahšie nanášala na cesto.
Tvarovanie babky
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske do obdĺžnika. Potrite ho pripravenou čokoládovou zmesou a pevne zrolujte. Rolku potom rozrežte na dve dlhé polovice a tie stočte do copu, pričom čokoládová náplň by mala byť viditeľná na povrchu. Tento spletený cop vložte do formy na pečenie vystlanej papierom a nechajte ešte krátko dokysnúť.
Pečenie babky
Babku pečte v predhriatej rúre na 190 °C približne 30 minút, kým nebude povrch krásne zlatohnedý. Po upečení ju vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť.
Tento jemný a voňavý múčnik je ideálny na príležitostné pohostenie alebo ako sladká bodka k poobedňajšej káve. Čokoládová babka si určite získa vašu rodinu aj priateľov svojou výnimočnou chuťou a pôsobivým vzhľadom.