- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Čokoládové krehké cesto na koláč
Čokoládové krehké cesto na koláč
Ponúkame jednoduchý, ale overený recept na čokoládové krehké cesto na koláč.
Cesto sa dobre skladuje v chladničke. Koláčiky z neho sú jemné a chrmkavé..
Namiesto vanilkového struku môžete použiť ½ lyžičky vanilkovej arómy ..Tiež, ak chcete, môžete pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru.
Budete potrebovať:
- Hladkú múku – 3 šálky
- Práškový cukor – 1 šálku
- kakaový prášok – 2-3 lyžice
- maslo – 300 g
- vajcia – 2 ks.
- žĺtok – 1 ks.
- vanilka – ¼ struku (alebo ½ lyžičky vanilkovej arómy)
- soľ – štipka
Dajte múku do misy spolu so štipkou soli a s cukrom a premiešajte. Teraz pridajte studené maslo nakrájané na plátky. Premieste rukami ale rýchlo aby sa maslo príliš neroztopilo..Cesto by sa vám potom veľmi lepilo na ruky.
Teraz pridajte žĺtka jedno po druhom a opäť rýchlo premiešame..Vyškriabeme vanilku, pridáme kakao.Vymiesime cesto ktoré zmiesime do gule a zabalíme do fólie.Dme do chladničky zatuhnúť aby sa nám s cestom potom dobre pracovalo.
Cesto používame ako korpus pri príprave krehkých koláčov.Môžete ho aj strúhať na plech, alebo ním plniť košíčky či vykrajovať formičkami.
Vaľkáme ho podľa potreby a ak sa rozhodnete vaľkať ho na tenko, mali by ste použiť na to 2 listy papiera na pečenie.