Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čokoládové šuhajdy s orechovou náplňou pre začiatočníkov

Čokoládové košíčky s orechovou náplňou pre začiatočníkov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čokoládové košíčky s orechovou náplňou pre začiatočníkov Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Na Slovensku, odkiaľ toto pečivo pochádza, sa mu hovorí šuhajdy. Nepečené čokoládové košíčky s vynikajúcou orechovou náplňou chutia rovnako dobre, nech už im hovoríte akokoľvek.

Ingrediencie pre:
15 kusov
Na orechovú náplň

70 ml mlieka
20 g masla
30 g cukru
90 g orechov
50 ml rumu
2 lyžice hrozienok

Na dokončenie

180 g čokolády na varenie
30 g masla
30 g kakaového masla

Na zdobenie

1 hrsť orechov

Náplň môžete ozvláštniť chuťou kávy. Pokiaľ zvolíte rozpustnú kávu, pridajte ju rovno do mlieka. Keď siahnete po espresse, 2 lyžice zamiešajte až do hotovej náplne.

Postup
01.

Na náplň namočte hrozienka do rumu a nechajte ich aspoň 20 minút napučať. Do rajnice vlejte mlieko, pridajte cukor a maslo a pomaly priveďte do varu. Miešajte, aby sa cukor rozpustil a mlieko nepripálilo. Keď bude mlieko takmer vriace, prisypte mleté orechy, stiahnite plameň a veľmi krátko ich povarte do zhustnutia. Odstavte, pridajte hrozienka nasekané na menšie kúsky a podľa chuti lyžicu alebo dve rumu, v ktorom boli naložené. Náplň nechajte bokom vychladnúť.

Tip: Ak si chcete urýchliť prácu, hrozienka v rume krátko zahrejte v mikrovlnnej rúre alebo na platni.

02.

Pripravte si menšie biele cukrárske košíčky a rozložte ich na plochu po dvoch zasunutých v sebe. Rozpustená čokoláda, ktorú ich budete plniť, je pomerne ťažká, a pokiaľ ju nalejete len do jedného košíčka, môže ľahko vytiecť. Alebo použite pevnejšie hliníkové košíčky určené priamo na čokoládu.

03.

Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom a kakaovým maslom a vymiešajte dohladka. Asi polovicu rozdeľte do pripravených košíčkov a oparne s nimi zatočte, aby čokoláda pokryla aj ich boky. Nechajte chvíľu v chlade stuhnúť.

Tip: Vďaka pridanému tuku je čokoláda hladká a lesklá, v ústach sa rýchlo rozpúšťa a chutí ako „ľadová“. Voľba tuku je na vás, šuhajdy budú skvelé, aj keď k čokoláde pridáte bežný rastlinný tuk. Drahšie kakaové maslo chutí ale výrazne lepšie.

04.

Až čokoláda stuhne, rozdeľte do košíčkov vychladnutú orechovú náplň a lyžičkou ju pekne zarovnajte. Zalejte zvyškom čokolády, ozdobte orechom (alebo tradične lentilkou) a nechajte stuhnúť. Skladujte v chlade.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.