Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Crinkles – jemné popraskané sušienky, ktoré si vás získajú: ako ich pripraviť krok za krokom

Crinkles – jemné popraskané sušienky, ktoré si vás získajú: ako ich pripraviť krok za krokom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Crinkles – jemné popraskané sušienky, ktoré si vás získajú: ako ich pripraviť krok za krokom Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak ste už niekedy videli malé guľaté sušienky s charakteristickými prasklinami na povrchu, pravdepodobne to boli práve crinkles.

Tento sladký dezert pochádza z americkej Minnesoty, no za krátky čas si našiel cestu do kuchýň po celom svete. Najväčšiu slávu si vyslúžila čokoládová verzia – a keď ju raz ochutnáte, pochopíte prečo.

Dnes patria crinkles medzi sušienky, ktoré na sviatočnom stole jednoducho nesmú chýbať. Pripravujú sa rýchlo, sú nápadité a ich popraskaný vzhľad im dodáva šmrnc. Ich úspech však spočíva v dodržaní správneho postupu – práve ten zabezpečí, že budú zvonka pekne popraskané a zvnútra mäkké.

Čo potrebujeme na cesto

Aby sa suroviny krásne spojili, mali by mať rovnakú teplotu.

  • 140 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 180 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 70 g horkej čokolády (nie varnej)
  • 50 g holandského kakaa
  • štipku soli
  • polovicu balíčka kypriaceho prášku
  • približne 100 g kryštálového a práškového cukru na obaľovanie

Postup prípravy crinkles, aby sa krásne popraskali

1. Základ z čokolády

Najskôr si rozpustíme horkú čokoládu – buď klasicky nad parou, alebo rýchlo v mikrovlnke. V miske vyšľaháme maslo s cukrom, pridáme vajcia a vytvoríme hustú, krémovú hmotu. Do nej zašľaháme vychladnutú rozpustenú čokoládu.

2. Cesto, ktoré potrebuje oddýchnuť

Múku, kakao, soľ a kypriaci prášok dobre premiešame v samostatnej mise. Suchú zmes prisypeme k čokoládovej a stierkou zapracujeme tak, aby vzniklo hladké, ale pomerne redšie cesto. To vložíme do mikroténového sáčku alebo nádoby a necháme v chladničke odpočívať, kým výrazne nestuhne.

3. Tvarovanie a pečenie

Zo studeného cesta odoberáme malé kúsky a tvarujeme guľky. Každú najskôr obalíme v kryštálovom cukre a hneď nato v práškovom. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.

Pečieme asi 10 minút pri 180 °C. Guličky sa pri pečení mierne rozprestrú a na povrchu popraskajú, pričom vnútro ostane mäkké a vláčne. Po vychladnutí sa ich povrch spevní a získa jemnú chrumkavosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.