- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Crinkles – jemné popraskané sušienky, ktoré si vás získajú: ako ich pripraviť krok za krokom
Crinkles – jemné popraskané sušienky, ktoré si vás získajú: ako ich pripraviť krok za krokom
Ak ste už niekedy videli malé guľaté sušienky s charakteristickými prasklinami na povrchu, pravdepodobne to boli práve crinkles.
Tento sladký dezert pochádza z americkej Minnesoty, no za krátky čas si našiel cestu do kuchýň po celom svete. Najväčšiu slávu si vyslúžila čokoládová verzia – a keď ju raz ochutnáte, pochopíte prečo.
Dnes patria crinkles medzi sušienky, ktoré na sviatočnom stole jednoducho nesmú chýbať. Pripravujú sa rýchlo, sú nápadité a ich popraskaný vzhľad im dodáva šmrnc. Ich úspech však spočíva v dodržaní správneho postupu – práve ten zabezpečí, že budú zvonka pekne popraskané a zvnútra mäkké.
Čo potrebujeme na cesto
Aby sa suroviny krásne spojili, mali by mať rovnakú teplotu.
- 140 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 180 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- 70 g horkej čokolády (nie varnej)
- 50 g holandského kakaa
- štipku soli
- polovicu balíčka kypriaceho prášku
- približne 100 g kryštálového a práškového cukru na obaľovanie
Postup prípravy crinkles, aby sa krásne popraskali
1. Základ z čokolády
Najskôr si rozpustíme horkú čokoládu – buď klasicky nad parou, alebo rýchlo v mikrovlnke. V miske vyšľaháme maslo s cukrom, pridáme vajcia a vytvoríme hustú, krémovú hmotu. Do nej zašľaháme vychladnutú rozpustenú čokoládu.
2. Cesto, ktoré potrebuje oddýchnuť
Múku, kakao, soľ a kypriaci prášok dobre premiešame v samostatnej mise. Suchú zmes prisypeme k čokoládovej a stierkou zapracujeme tak, aby vzniklo hladké, ale pomerne redšie cesto. To vložíme do mikroténového sáčku alebo nádoby a necháme v chladničke odpočívať, kým výrazne nestuhne.
3. Tvarovanie a pečenie
Zo studeného cesta odoberáme malé kúsky a tvarujeme guľky. Každú najskôr obalíme v kryštálovom cukre a hneď nato v práškovom. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.
Pečieme asi 10 minút pri 180 °C. Guličky sa pri pečení mierne rozprestrú a na povrchu popraskajú, pričom vnútro ostane mäkké a vláčne. Po vychladnutí sa ich povrch spevní a získa jemnú chrumkavosť.
