- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Crinkles – popraskané vianočné sušienky sú zvonku chrumkavé, vo vnútri krásne vláčne
Crinkles – popraskané vianočné sušienky sú zvonku chrumkavé, vo vnútri krásne vláčne
Tieto efektné sušienky s charakteristickým popraskaním nie sú vôbec zložité! Sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri krásne vláčne.
Ingrediencie pre:
30 sušienok
60 g masla
170 g cukru krupica
50 g kakaa
2 ks vajcia
130 g hladkej múky
1 lyžica tuzemského rumu
1 lyžička jedlej sódy
3 lyžice práškového cukru na obalenie
Väčšinou, keď nám múčnik alebo pečivo pri pečení popraská, nemáme z toho veľmi veľkú radosť. U crinkles je to však naopak žiaduce. Prasklinky vzniknú pri pečení, keď sa začne cesto teplom nafukovať.
Postup
01.
Najprv vyšľahajte povolené maslo s cukrom krupicou. Keď sa spoja, pridajte dve vajcia a znova zmes dôkladne vyšľahajte do peny. Potom do cesta pridajte kakao a rum a znova zašľahajte.
02.
V inej mise zmiešajte hladkú múku a jedlú sódu. Túto sypkú zmes postupne vmiešajte do cesta, vznikne hutná lepkavá hmota, ktorú zabaľte do potravinovej fólie a nechajte minimálne päť hodín v chladničke.
03.
Po tejto dobe z cesta tvorte guličky veľkosti menšieho vlašského orecha (cca 30 ks), znova ich dajte do chladničky asi na 20 minút schladiť. Medzitým si predhrejte rúru na 175 stupňov a pripravte si plech s papierom na pečenie.
04.
Vychladnuté guličky rýchlo obaľte s práškovým cukrom a vyskladajte ich na plech, dajte ich piecť na cca 10-12 minút. Upečené sušienky nechajte vychladnúť na drôtenej mriežke.
Zdroj: www.prozeny.cz