Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čučoriedkový preliv – jednoduchý spôsob, ako dodať dezertom lesnú iskru

Čučoriedkový preliv – jednoduchý spôsob, ako dodať dezertom lesnú iskru
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čučoriedkový preliv – jednoduchý spôsob, ako dodať dezertom lesnú iskru Foto: depositphotos.com
reklama:

Malé ovocie, veľká sila chuti

Čučoriedky patria medzi tie druhy ovocia, ktoré nikdy nesklamú – sú drobné, tmavé a prekvapivo intenzívne. V lese sa dajú zbierať počas horúcich letných dní, no dnes už nie je problém kúpiť ich celoročne – v obchode nájdete čerstvé, mrazené aj sušené varianty. A práve ony sa stali základom sladkého doplnku, ktorý si ľahko pripravíte doma – čučoriedkového rozvaru, teda hustej ovocnej omáčky vhodnej do množstva sladkých receptov.

Prečo sa oplatí mať ho v kuchyni

Najväčšou výhodou tohto prelivu je jeho univerzálnosť. Stačí pár minút varenia s cukrom, trochou citrónovej šťavy a podľa chuti aj so škrobom, a na stole máte ingredienciu, ktorá sa hodí na desiatky spôsobov.

  • Raňajky ako z rozprávky – čerstvé lievance poliate teplým čučoriedkovým prelivom sú klasika, ktorá chutí dospelým aj deťom. Pri varení bobuľky praskajú a šťava sa mieša s cukrom do lahodnej sirupovej konzistencie. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžete pridať trocha škorice.

  • Tradičné jedlá v novej podobe – k tvarohovým alebo pareným buchtám sa hodí redší rozvar, ktorý sa vsiakne do cesta a v spojení s maslom a tvarohom vytvorí chuťový kontrast, aký poznáme z detstva.

  • Moderné zákusky a torty – na cheesecake funguje nielen ako ochutenie, ale aj ako dekorácia. Na hladkom povrchu plnky sa dá ľahko vytvoriť efekt mramorovania. Rovnako dobre poslúži medzi korpusmi torty alebo ako vrchný lesklý preliv, ktorý odľahčí krém a pridá sviežosť.

Ako si ho pripraviť doma

Na recept vám postačia bežné suroviny: čučoriedky, cukor, citrónová šťava a trochu vody. Pre hustejší výsledok sa pridáva škrob rozmiešaný v malom množstve vody. Celý proces trvá približne desať minút a zvládne ho aj úplný začiatočník.

Výhodou je aj skladovanie – rozvar môžete pár dní držať v chladničke, alebo si pripraviť zásoby do pohárov a zasterilizovať ich. Zamraziť ho možno takisto bez problémov.

Spomienky ukryté v pohári

Mnohým sa pri čučoriedkovom rozvare vybaví leto u starých rodičov – prechádzky po lese, modré prsty a popoludnia strávené pri sporáku. Takéto jednoduché recepty sa v rodinách často odovzdávajú z generácie na generáciu.

Niektorí si z neho dokonca urobili rituál – napríklad pripraviť si každú nedeľu na raňajky domáci preliv, ktorý sa dá použiť nielen na lievance, ale aj do jogurtu, croissantov či len tak na krajec chleba s maslom.

Čo všetko ukrývajú čučoriedky

Okrem príjemnej chuti sú čučoriedky známe aj vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Najviac sa spomínajú antokyány – pigmenty, ktoré im dávajú charakteristickú farbu a zároveň pomáhajú telu v boji s voľnými radikálmi. Obsahujú tiež vitamín C, vlákninu a ďalšie minerály.

Ak vám záleží na zdravšom variante, cukor môžete nahradiť javorovým alebo agávovým sirupom, prípadne datľovou pastou. Chuť sa síce jemne zmení, no výsledok zostane výborný.

Kreatívne využitie

Rozvar nemusí skončiť iba na tradičných dezertoch. Dá sa pridať do smoothie bowl, chia pudingu, vegánskych koláčikov alebo použiť ako základ domácej zmrzliny či nanukov. V kefíre či jogurte vytvorí osviežujúcu kombináciu.

Ak ho chcete pozdvihnúť na vyššiu úroveň, skúste k nemu pridať štipku vanilky alebo kardamómu. V spojení s citrusmi alebo čokoládou vytvorí kontrast, ktorý ocení každý milovník sladkého.

Recept na základný čučoriedkový rozvar

Budete potrebovať:

  • 250 g čučoriedok (môžu byť aj mrazené)

  • 2–3 PL cukru alebo javorového sirupu

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • 1 ČL škrobu (voliteľné)

  • 2 PL vody

Postup:

  1. Čučoriedky nasypte do menšieho hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu.

  2. Nechajte zohrievať na strednom plameni, kým nezačnú púšťať šťavu.

  3. Ak chcete hustejší výsledok, pridajte vodu so škrobom a nechajte prevariť ešte 2–3 minúty.

  4. Odstavte, nechajte mierne vychladnúť a použite podľa chuti.

Či už ako poleva na lievance, dekorácia na cheesecake alebo osviežujúca vrstva v torte – čučoriedkový rozvar je malý trik, vďaka ktorému budú vaše sladké jedlá pôsobiť výnimočne. A to všetko s minimálnou námahou a maximálnym efektom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.