Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čučoriedky aj počas zimy? Tu je 5 spôsobov, ako ich uchovať a neprísť o chuť leta

Čučoriedky aj počas zimy? Tu je 5 spôsobov, ako ich uchovať a neprísť o chuť leta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čučoriedky aj počas zimy? Tu je 5 spôsobov, ako ich uchovať a neprísť o chuť leta Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto je obdobím, keď príroda ponúka to najlepšie – čerstvé, voňavé a sladké plody. Medzi tie najobľúbenejšie nepochybne patria čučoriedky. No čo ak si ich chcete vychutnať aj o niekoľko mesiacov neskôr? Riešením je správne uchovanie. Či už ich zamrazíte, usušíte alebo spracujete do džemu, kompotu či sirupu, každá metóda má svoje výhody.

Pozrime sa na ne bližšie:

1. Mrazené čučoriedky – jednoducho a rýchlo

Ak hľadáte nenáročný spôsob, ako čučoriedky konzervovať, mraznička je jasná voľba. Pred uložením ich jemne opláchnite, nechajte poriadne vyschnúť a potom rozložte na plech v jednej vrstve. Po zamrazení ich môžete presypať do uzatvárateľných vreciek alebo nádob. Tento spôsob uchovania zaručí, že plody ostanú oddelené a zachovajú si chuť, farbu aj živiny. A bonus? Vždy si môžete odobrať len toľko, koľko práve potrebujete.

2. Zavárané čučoriedky – sladká zásoba na celý rok

Zaváraním sa z čučoriedok stáva hotový poklad do špajze. Či už ich zavaríte samotné, s iným ovocím alebo pripravíte hustý džem, vydržia dlho a sú pripravené na použitie bez ďalšej úpravy. Ak chcete zachovať prirodzenú chuť plodov, siahnite po receptoch s nižším obsahom cukru alebo bez konzervantov.

3. Džem z čučoriedok – letná chuť na lyžičke

Domáci džem z čučoriedok je klasika, ktorá nikdy nesklame. Na jeho prípravu potrebujete len ovocie, cukor a citrónovú šťavu. Výslednú chuť môžete obohatiť o vanilku, škoricu či iné koreniny, no aj bez nich džem vynikne výraznou farbou a plnou chuťou. Hodí sa na hrianky, lievance aj do pečenia. Sterilizovaný v pohároch vydrží aj celú zimu.

4. Sušené čučoriedky – praktické a skladné

Nemáte miesto v mrazničke? Vyskúšajte sušenie. Čučoriedky najprv dôkladne očistite a usušte. Potom ich môžete vložiť do sušičky na ovocie alebo sušiť pri nízkej teplote v rúre. Sušené plody sú ideálne do kaší, müsli, pečiva alebo len tak na zobkanie. Ak ich pred použitím namočíte do vody alebo alkoholu (napr. rumu), znovu získajú šťavnatosť a dajú sa použiť podobne ako hrozienka – napríklad do bábovky či perníkov.

5. Čučoriedkový sirup – chutný darček aj zimné potešenie

Máte chuť na niečo originálne? Vyskúšajte čučoriedkový sirup. Pripravuje sa podobne ako sirup z ríbezlí, no výsledná chuť je jemnejšia a o niečo luxusnejšia. Sirup môžete využiť do nápojov, na zmrzlinu alebo aj ako základ na miešané drinky. A keď ho pekne zabalíte, je z neho aj skvelý darček.

Dôležité je začať kvalitnými plodmi

Bez ohľadu na to, ktorú metódu si zvolíte, vždy sa uistite, že pracujete s nepoškodenými, zdravými a čerstvými čučoriedkami. Zbierané vlastnoručne v prírode bývajú najchutnejšie, no aj tie z trhu vám poslúžia dobre – pokiaľ nie sú prezreté či pomliaždené. Starostlivo uchované čučoriedky vám tak spríjemnia nielen chladné mesiace, ale aj navodia spomienku na letné chvíle v prírode.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.