
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Cuketa na kyslo – chutná alternatíva k tradičným uhorkám
Cuketa na kyslo – chutná alternatíva k tradičným uhorkám

Cuketa patrí k zelenine, ktorá si nájde miesto v takmer každom jedle – či už v cestovinách, zapekaných pokrmoch, polievkach alebo dokonca v koláčoch. Ak sa vám však v záhrade rozrastie úroda rýchlejšie, než ju stíhate spotrebovať, je čas siahnuť po zaváraní. Sladkokyslý nálev jej dodá chuť veľmi blízku nakladaným uhorkám, takže rozdiel spozná len málokto.
Zaváranie cukiet má aj praktickú výhodu – ak sa vám nepodarí dopestovať dostatok uhoriek, cuketa ich dokáže v recepte plnohodnotne nahradiť. Takto si môžete pripraviť zásoby, ktoré sa v zime určite zídu.
Čo budete potrebovať na 1 pohár s objemom 750 ml:
-
mladé, menšie cukety
-
1 plátok cibule
-
5 guľôčok nového korenia
-
5 guľôčok čierneho korenia
-
1 mrkvu
-
2 klinčeky
-
1 bobkový list
-
štipku feniklu
-
štipku kôpru
-
trocha zelerovej vňate
-
horčičné semienka
-
voliteľne list viniča
Na nálev pre približne 6 pohárov:
-
1 liter vody
-
250 ml octu
-
60 g soli
-
200 g cukru
Postup prípravy:
-
V hrnci zohrejte vodu, pridajte cukor, soľ, ocot a nechajte spolu prevrieť, aby sa všetko dobre rozpustilo.
-
Poháre dôkladne umyte a vydezinfikujte horúcou vodou alebo v rúre.
-
Na dno každého pohára dajte kolieska z polovice mrkvy, plátok cibule, nové korenie a čierne korenie.
-
Pridajte cuketu nakrájanú na kúsky a medzi vrstvy vložte zvyšok mrkvy, kôpor, fenikel, bobkový list a zelerovú vňať.
-
Obsah pohárov zalejte horúcim nálevom, pevne uzatvorte a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 °C.
-
Po sterilizácii poháre otočte hore dnom, nechajte vychladnúť a uložte na tmavé miesto.
Takto pripravená cuketa si zachová chrumkavú štruktúru a sladkokyslú chuť, vďaka ktorej si ju obľúbite ako prílohu k mäsu, súčasť studených mís alebo rýchlu pochúťku k pečivu.