Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cuketová bábovka so škoricou: Jemná, voňavá a zdravšia alternatíva klasického koláča

Pridajte do bábovky cuketu, bude vláčna a svieža
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pridajte do bábovky cuketu, bude vláčna a svieža www.shutterstock.com
reklama:

Cuketa ešte stále kraľuje letným záhradám a kuchyniam, a preto je najvyšší čas využiť ju aj na niečo netradičné a sladké. Ak ste ešte neskúsili upiecť cuketovú bábovku so škoricou, prichádzate o výnimočný chuťový zážitok!

Letné mesiace pomaly končia, no záplava cukiet sa stále nevzdáva. Ak už máte za sebou cuketové placky, polievky či nátierky, je čas presedlať na niečo sladké – a zároveň výživné. Cuketová bábovka so škoricou nie je len nečakaným spojením chutí, ale aj príjemnou predzvesťou blížiacej sa jesene. Vôňa škorice navodí atmosféru Vianoc, aj keď sme ešte stále v letnom rytme. Pripravte sa na koláč, ktorý zaujme svojou jemnosťou, vlhkosťou a nezvyčajnou zložkou – nastrúhanou cuketou.

Prečo dať šancu cuketovej bábovke?

Cuketa je zelenina, ktorá sa často spája so slanými jedlami, no výborne sa hodí aj do koláčov. Vďaka svojmu vysokému obsahu vody a neutrálnej chuti dodá cestu jemnosť a vláčnosť. Navyše, obsahuje množstvo vitamínov (napr. vitamín C a K), antioxidantov a dôležitých minerálov ako draslík a horčík. Cuketová bábovka tak nie je len chutná, ale aj o čosi zdravšia než tradičné múčniky.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu tohto vláčneho koláča si pripravte:

  • 400 g nastrúhanej cukety

  • 150 g kryštálového cukru

  • 300 g polohrubej múky

  • 3 vajcia

  • 200 ml rastlinného oleja (ideálne slnečnicového)

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • Mletú škoricu podľa chuti

  • Voliteľne: hrsť nasekaných vlašských orechov

Ako na to krok za krokom

  1. Predpríprava cukety
    Mladé cukety môžete použiť aj so šupkou, pri väčších kusoch je lepšie šupku odstrániť. Semienka môžete nechať alebo ich vydlabať – závisí to od vášho vkusu. Odkrojené konce vyhoďte, dužinu nastrúhajte najemno a nechajte pár minút odležať. Následne z cukety jemne vytlačte prebytočnú tekutinu.

  2. Príprava cesta
    V miske si vyšľahajte vajcia s kryštálovým aj vanilkovým cukrom do peny. Prilievajte olej a premiešajte, až kým zmes nie je hladká. V druhej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva. Sypké suroviny potom postupne vmiešajte do vajíčkovej zmesi. Nakoniec pridajte nastrúhanú cuketu a dochuťte mletou škoricou. Koľko jej pridáte, záleží len na vašej chuti – niekto má rád jemný náznak, iný zas silnejšiu arómu.

  3. Vylepšenie orechmi
    Ak máte radi oriešky, pridajte do cesta aj hrsť nasekaných vlašských orechov. Dodajú bábovke príjemnú štruktúru a zaujímavú chuť.

  4. Pečenie
    Rúru si predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu dôkladne vymažte maslom alebo olejom (prípadne použite olej v spreji) a vysypte múkou alebo strúhankou. Cesto vlejte do formy a rovnomerne rozotrite. Pečte približne 40 minút, no po 30 minútach koláč radšej skontrolujte pomocou špajle – každá rúra pečie inak. Ak špajľa zostane po zapichnutí suchá, bábovka je hotová.

  5. Záverečné úpravy
    Po upečení nechajte bábovku krátko vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na tanier alebo mriežku. Pred podávaním ju môžete posypať práškovým cukrom, no výborne chutí aj bez neho. Fantázii sa však medze nekladú – skúsiť môžete napríklad jogurtovú polevu alebo medovo-orechovú glazúru.

Sladká bodka na koniec

Cuketová bábovka so škoricou je skvelým spôsobom, ako oživiť tradičný recept a zároveň využiť úrodu zo záhrady. Jej vláčna konzistencia, lahodná chuť a príjemná vôňa z nej robia dezert, ktorý si obľúbia deti aj dospelí. A bonus? Nikto si ani nevšimne, že je v nej zelenina.

Prajem vám dobrú chuť a nech sa vám bábovka vydarí na jednotku!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.