
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Cuketová omáčka na špagety: letná pochúťka, ktorú si môžete odložiť aj na zimu
Cuketová omáčka na špagety: letná pochúťka, ktorú si môžete odložiť aj na zimu

Keď sa leto rozbehne naplno, záhradkári často nestíhajú spracovať všetky cukety, ktoré im rastú rýchlosťou blesku. Ak už máte plné police zaváranín a napriek tomu sa vám v kuchyni kopia ďalšie kúsky, je čas skúsiť tento jednoduchý recept. Cuketová omáčka k cestovinám je ľahká, svieža a navyše sa dá uskladniť, aby ste si ju mohli vychutnať aj v chladnejších mesiacoch.
Cuketa patrí medzi univerzálnu zeleninu – jemná chuť sa krásne spojí s inými surovinami, takže vynikne v slaných aj sladkých jedlách. V tomto recepte hrá hlavnú úlohu spolu s paradajkovým pretlakom a voňavým korením.
Čo budete potrebovať
-
1,5 kg cukety
-
6 stredne veľkých cibúľ
-
3 PL bravčovej masti
-
3–4 PL sójovej omáčky
-
1 celú hlávku cesnaku
-
1 ČL pálivej mletej papriky
-
2 ČL soli
-
1 ČL sušeného zázvoru
-
2 malé konzervy paradajkového pretlaku (po 80 g)
Postup prípravy
-
Zelenina: Cibuľu očistite a nasekajte nadrobno. Cuketu zbavte jadier a nakrájajte na malé kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo jemne posekajte.
-
Základ: Na rozpálenej masti najprv opražte cibuľu, aby zmäkla a zosladla. Potom pridajte cuketu a cesnak, premiešajte.
-
Dochutenie: Prisypte soľ, pálivú papriku, zázvor a prilejte sójovú omáčku. Pod pokrievkou duste asi pol hodiny, kým cuketa zmäkne a pustí šťavu.
-
Záver: Vmiešajte paradajkový pretlak a nechajte prevrieť ešte 10 minút.
-
Uskladnenie: Horúcu omáčku naberte do čistých a nahriatych pohárov, utrite okraje, pevne zaviečkujte a obráťte hore dnom. Po vychladnutí môžete nechať tak, alebo pre dlhšiu trvanlivosť sterilizovať 20 minút pri 85 °C.
Táto omáčka je skvelá nielen so špagetami – hodí sa aj k penne, fusillám či dokonca ako základ na zapekané jedlá. Môžete ju podávať ako ľahký BOSORKA príchuť do jedálriánsky pokrm alebo doplniť kúskami opečeného mäsa či mäsovými guľkami. A najlepšie na tom je, že jej príprava nezaberie veľa času a výsledok máte pripravený na použitie kedykoľvek.