Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cuketová omáčka na špagety: letná pochúťka, ktorú si môžete odložiť aj na zimu

Cuketová omáčka na špagety: letná pochúťka, ktorú si môžete odložiť aj na zimu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketová omáčka na špagety: letná pochúťka, ktorú si môžete odložiť aj na zimu Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa leto rozbehne naplno, záhradkári často nestíhajú spracovať všetky cukety, ktoré im rastú rýchlosťou blesku. Ak už máte plné police zaváranín a napriek tomu sa vám v kuchyni kopia ďalšie kúsky, je čas skúsiť tento jednoduchý recept. Cuketová omáčka k cestovinám je ľahká, svieža a navyše sa dá uskladniť, aby ste si ju mohli vychutnať aj v chladnejších mesiacoch.

Cuketa patrí medzi univerzálnu zeleninu – jemná chuť sa krásne spojí s inými surovinami, takže vynikne v slaných aj sladkých jedlách. V tomto recepte hrá hlavnú úlohu spolu s paradajkovým pretlakom a voňavým korením.

Čo budete potrebovať

  • 1,5 kg cukety

  • 6 stredne veľkých cibúľ

  • 3 PL bravčovej masti

  • 3–4 PL sójovej omáčky

  • 1 celú hlávku cesnaku

  • 1 ČL pálivej mletej papriky

  • 2 ČL soli

  • 1 ČL sušeného zázvoru

  • 2 malé konzervy paradajkového pretlaku (po 80 g)

Postup prípravy

  1. Zelenina: Cibuľu očistite a nasekajte nadrobno. Cuketu zbavte jadier a nakrájajte na malé kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo jemne posekajte.

  2. Základ: Na rozpálenej masti najprv opražte cibuľu, aby zmäkla a zosladla. Potom pridajte cuketu a cesnak, premiešajte.

  3. Dochutenie: Prisypte soľ, pálivú papriku, zázvor a prilejte sójovú omáčku. Pod pokrievkou duste asi pol hodiny, kým cuketa zmäkne a pustí šťavu.

  4. Záver: Vmiešajte paradajkový pretlak a nechajte prevrieť ešte 10 minút.

  5. Uskladnenie: Horúcu omáčku naberte do čistých a nahriatych pohárov, utrite okraje, pevne zaviečkujte a obráťte hore dnom. Po vychladnutí môžete nechať tak, alebo pre dlhšiu trvanlivosť sterilizovať 20 minút pri 85 °C.

Táto omáčka je skvelá nielen so špagetami – hodí sa aj k penne, fusillám či dokonca ako základ na zapekané jedlá. Môžete ju podávať ako ľahký BOSORKA príchuť do jedálriánsky pokrm alebo doplniť kúskami opečeného mäsa či mäsovými guľkami. A najlepšie na tom je, že jej príprava nezaberie veľa času a výsledok máte pripravený na použitie kedykoľvek.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.