
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Cuketová pizza – ľahká, hravá a bez výčitiek
Cuketová pizza – ľahká, hravá a bez výčitiek

Pizza je jedlo, ktoré si získalo srdcia ľudí po celom svete. Chrumkavé cesto, voňavá omáčka, roztopený syr… ťažko jej odolať. No niekedy sa žiada niečo ľahšie, zdravšie alebo vhodné aj pre tých, ktorí sa snažia vyhnúť lepku. A práve vtedy prichádza na scénu pizza z cukety – originálna alternatíva, ktorá dokáže prekvapiť chuťou aj vzhľadom.
Zeleninový základ, ktorý drží tvar
Namiesto klasického cesta sa tu využíva cuketa. Nastrúhaná zelenina sa zbaví prebytočnej vody, spojí s vajíčkom, syrom a bylinkami a šup do rúry. Výsledok? Podklad, ktorý je pevný, zlatistý a pritom ľahký.
Možno si poviete, že nahradiť múčne cesto zeleninou je zvláštny nápad, no cuketa má neutrálnu chuť a výborne sa prispôsobí iným surovinám. Funguje ako skvelá plocha pre paradajkovú omáčku, šunku, zeleninu či tofu. Bonusom je nízky počet kalórií a dobrá dávka vlákniny aj vitamínov.
Jedlo, ktoré si prispôsobíte podľa seba
Na cuketovej pizzi je najlepšie to, že sa dá pripraviť na desiatky spôsobov:
-
BOSORKA príchuť do jedálriánska: namiesto mäsa dajte na vrch grilovanú zeleninu alebo šampiňóny.
-
Pre športovcov: pridajte viac bielkovín cez tvaroh, syr light alebo ďalšie vajíčko.
-
Bezlepková verzia: namiesto klasickej múky môžete použiť ovsené vločky či mandľovú múku.
Chuťovo nemusíte robiť kompromisy – ak zvolíte kvalitný syr a voňavé bylinky, výsledok bude lahodný a sýty.
Recept na cuketovú pizzu
Potrebujete:
-
1 väčšiu cuketu (asi 300–400 g)
-
1 vajce
-
50 g syra (napr. mozzarella alebo eidam)
-
1 strúčik cesnaku
-
soľ, korenie, oregano či bazalku
-
voliteľne 2 lyžice ovsených vločiek alebo mandľovej múky
Obloha podľa chuti:
-
paradajková omáčka alebo passata
-
zelenina (rajčiny, paprika, šampiňóny…)
-
šunka alebo tofu
-
syr na posypanie
Postup:
-
Nastrúhanú cuketu nechajte pustiť vodu a poriadne ju vyžmýkajte.
-
Zmiešajte so syrom, vajíčkom, cesnakom a koreninami. Ak chcete, pridajte vločky či múku.
-
Rozprestrite na plech s papierom na pečenie, hrubé asi 1 cm.
-
Pečte 15–20 minút pri 200 °C, kým nezačne hnednúť.
-
Potrite omáčkou, ozdobte podľa chuti a posypte syrom.
-
Zapečte ešte 10–15 minút, kým syr krásne nezmäkne.
Malé cuketové pizze na jeden hlt
Ak chcete pripraviť rýchle pohostenie alebo zdravú večeru pre deti, skúste mini verziu. Stačí nakrájať menšie cukety na kolieska, potrieť ich omáčkou, posypať syrom a krátko zapiecť. Vzniknú malé farebné jednohubky, ktoré vyzerajú skvelo a chutia ešte lepšie.
Takéto minipizze sa hodia na oslavu, piknik alebo ako snack do školy či práce. Deti ich milujú, lebo si môžu sami vybrať, čo si na kolieska pridajú.
Skúsenosť z rodinného večera
Jedna mama spomínala, ako jej tieto mini pizze uľahčili večeru po náročnom dni. „Cuketu som nastrúhala, zamiešala s vajíčkom a syrom a nechala dievčatá, nech si spravia svoje malé pizze. Jedna si dala kukuricu, druhá olivy, navrch syr. Zabavili sa, jedlo im chutilo a ja som mala večeru hotovú za pol hodiny.“
Prečo dať šancu práve cukete?
Cuketová pizza je dôkazom, že zdravšie jedlo nemusí byť nudné. Je ľahká, chutná, variabilná a pripravíte ju z pár surovín. V sezóne je navyše skvelý spôsob, ako spotrebovať úrodu zo záhrady.
Ak ju vyskúšate, možno zistíte, že klasická múčna pizza sa u vás doma bude pripravovať o niečo menej často.