Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cuketová roláda si podmanila kuchyne: Neodolateľne jemná, nadýchaná a s chuťovo božskou plnkou

Cuketová roláda
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketová roláda Foto: depositphotos.com
reklama:

V sezóne, keď sa záhrady prehýbajú pod úrodou cukiet, prichádza ideálny čas na to, aby sme túto všestrannú zeleninu využili naplno. Cuketa totiž nie je len nenáročná na pestovanie, ale zároveň patrí medzi najzdravšie plody, ktoré môžeme zaradiť do nášho jedálnička. Jedným z originálnych a zároveň veľmi chutných spôsobov, ako ju pripraviť, je cuketová roláda so syrovou plnkou. Tento nápaditý pokrm si vás získa svojou jemnosťou, výbornou chuťou a jednoduchosťou prípravy.

Cuketa – kráľovná medzi zdravými surovinami

Táto zelenina je hotovým elixírom zdravia. Cuketa obsahuje množstvo vitamínov, najmä A, B a C, ktoré podporujú imunitu, zrak a nervový systém. Z minerálnych látok sa v nej nachádza draslík, horčík, fosfor aj meď, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie svalov a metabolizmu. Vďaka vysokému obsahu vody a nízkej kalorickej hodnote je cuketa ideálnou súčasťou redukčných diét. Zároveň zasýti, pretože obsahuje vlákninu, ktorá priaznivo ovplyvňuje trávenie a prispieva k očiste organizmu. Nie je preto náhoda, že si cuketu obľúbili aj ľudia, ktorí si strážia líniu alebo sa snažia schudnúť.

Viac než len placky – objavte čaro cuketovej rolády

Kým najčastejším spôsobom spracovania cukety sú klasické placky, alebo obľúbené cuketové „špagety“, výnimočne chutnou a často prehliadanou možnosťou je práve príprava rolády. Výsledok vás prekvapí – nielen vizuálne, ale predovšetkým chuťovo. Hodí sa ako ľahká večera, ale aj ako štýlové občerstvenie pre návštevu. Navyše je vhodná aj pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú múke alebo sa stravujú zdravo.

Recept: Cuketová roláda s krémovou syrovou náplňou

Čo budete potrebovať na cesto:

  • 500 g cukety

  • 4 vajcia

  • hrsť strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)

  • štipku muškátového orieška

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na plnku si pripravte:

  • 200 g čerstvého syra (napr. typu Lučina alebo žervé)

  • 100 g kyslej smotany

  • 2 lyžice nakrájaných sušených paradajok

  • 100 g strúhaného eidamu

  • 100 g šunky alebo slaniny

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Cuketu najemno nastrúhajte (aj so šupkou), posoľte ju väčšou štipkou soli a nechajte odpočívať približne 15 minút, aby pustila vodu.

  2. Po uplynutí času ju dôkladne vyžmýkajte cez čistú kuchynskú utierku alebo gázu. Čím menej vody zostane, tým bude cesto pevnejšie.

  3. V mise zmiešajte vyžmýkanú cuketu so štyrmi vajíčkami, pridajte strúhaný syr, štipku muškátového orieška a podľa chuti osoľte a okoreňte.

  4. Zmes rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 25 minút – kým povrch jemne nezhnedne.

  5. Medzitým si pripravte plnku: v miske zmiešajte čerstvý syr s kyslou smotanou a sušenými paradajkami. Dochutíte soľou a korením podľa vlastnej preferencie.

  6. Po upečení nechajte cuketový plát mierne vychladnúť, aby sa pri rolovaní netrhal. Potom naň rozložte plátky šunky a posypte strúhaným eidamom.

  7. Na polovicu cesta natrite pripravenú plnku a pomocou papiera cesto opatrne stočte do rolády.

  8. Hotovú roládu môžete pred podávaním nechať chvíľu chladiť v chladničke – lepšie sa krája a bude mať pevnejšiu konzistenciu.

Tip na záver: Vyskúšajte rôzne obmeny plnky

Jednou z výhod tohto receptu je jeho variabilita. Do náplne môžete podľa chuti pridať napríklad nasekané čierne olivy, jarnú cibuľku, čerstvý špenát alebo pre výraznejšiu chuť strúčik cesnaku. Skvelo funguje aj kombinácia so sušenými paradajkami a lístkami bazalky, ktoré dodajú plnke stredomorský šmrnc. Ak obľubujete BOSORKA príchuť do jedálriánske alternatívy, pokojne vynechajte šunku a namiesto nej pridajte plátky avokáda či restovanú cuketu.

Cuketová roláda je dôkazom, že zdravé jedlo môže byť zároveň chutné a nápadité. Vďaka jednoduchosti prípravy sa stane vaším obľúbeným receptom nielen počas sezóny cukiet. Vyskúšajte ju raz a s veľkou pravdepodobnosťou si ju zamilujete – rovnako ako vaši hostia či rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.