Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cuketové halušky: ľahká pochúťka, ktorou prekvapíte aj milovníkov tradičnej bryndze

Cuketové halušky: ľahká pochúťka, ktorou prekvapíte aj milovníkov tradičnej bryndze
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketové halušky: ľahká pochúťka, ktorou prekvapíte aj milovníkov tradičnej bryndze Foto: depositphotos.com
reklama:

Halušky sú jedným z najznámejších symbolov slovenskej kuchyne. Sýte, hrejivé a pritom prekvapivo variabilné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Niekto na ne nedá dopustiť v tradičnej podobe s bryndzou a slaninou, iní hľadajú ľahšie, modernejšie alternatívy. A práve tam prichádzajú na scénu halušky z cukety – zeleninová verzia, pri ktorej by ste ani nepovedali, že nejde o klasické zemiaky.

Ako sa zrodili halušky

Pôvodný recept stojí na jednoduchom ceste zo strúhaných zemiakov, hladkej múky a vajec. Cesto sa pretlačí cez sitko s väčšími otvormi priamo do vriacej vody a vzniknú malé jemné nočky. Tie sa potom tradične premiešajú s bryndzou a posypú opečenou slaninkou.

V minulosti to bolo jedlo bežného ľudu – lacné, sýte a rýchle na prípravu. Časom sa však z halušiek stala národná špecialita, ktorá sa servíruje na salašoch aj v reštauráciách a obľubu si získala aj za hranicami Slovenska.

Halušky v rôznych kútoch Európy

Každý región si našiel vlastný spôsob, ako ich pripraviť. Na Slovensku sa najčastejšie spájajú s bryndzou, v Čechách ich dopĺňa kapusta a údené mäso, v Poľsku sa kombinujú s tvarohom a v Maďarsku s kyslou kapustou. Táto rozmanitosť ukazuje, že základ je jednoduchý, ale možnosti úprav sú prakticky neobmedzené.

Kým klasické zemiakové cesto je ideálne k výrazným a mastnejším prílohám, moderné variácie siahajú po odľahčených kombináciách – so smotanou, zeleninou, hubami alebo sviežimi bylinkami. Aj BOSORKA príchuť do jedálriáni si v nich ľahko nájdu svoje.

Netypické druhy cesta

Dnes už halušky nie sú iba o zemiakoch. Stále častejšie sa používajú celozrnné, pohánkové či špaldové múky, ktoré im dodajú výraznejšiu chuť a viac vlákniny. Pre celiatikov existujú verzie z kukuričnej alebo ryžovej múky.

Zaujímavým spestrením sú halušky s tekvicou alebo cviklou – nielenže pôsobia sviežo a ľahko, ale na tanieri aj krásne vyzerajú.

No a potom je tu cuketa – surovina, ktorá dokáže haluškám pridať vláčnosť a jemnosť, pričom im zároveň zníži kalorickú hodnotu. Výsledok je nadýchaný, ľahký a veľmi chutný.

Cuketové halušky – recept

Čo budete potrebovať (4 porcie):

  • 1 stredne veľkú cuketu (asi 420 g; po nastrúhaní a vytlačení vody približne 220 g)

  • 2 vajcia

  • 1 lyžičku soli

  • 120 g krupice

  • 120 g hladkej múky

  • 250 g bryndze

Na posypanie: opečenú slaninu, kúsky klobásy, jarnú cibuľku a čerstvú petržlenovú vňať.

Postup prípravy:

  1. Cuketu prekrojte, vydlabte semienka a nastrúhajte najemno. Ak je šupka tvrdšia, pokojne ju ošúpte.

  2. Zo strúhanej cukety vytlačte prebytočnú šťavu, pridajte vajcia a soľ a premiešajte.

  3. Prisypte múku s krupicou a nechajte cesto chvíľku odpočívať. Potom ho pretlačte cez haluškár do vriacej osolenej vody. Ak si nie ste istí konzistenciou, spravte malú skúšku s kúskom cesta – ak sa nerozpadne, môžete pokračovať.

  4. Halušky varte, kým nevyplávajú na povrch, potom ich sceďte a premiešajte s bryndzou.

  5. Navrch pridajte slaninku, klobásu a posypte čerstvými bylinkami podľa chuti.

Výsledok? Jedlo, ktoré si zachováva charakter tradičných halušiek, no pôsobí sviežejšie a ľahšie. A čo je najlepšie – cuketu v nich skoro nikto nespozná.

Takéto halušky sú ideálne pre tých, ktorí majú radi slovenskú klasiku, ale občas radi siahnu po odľahčenej verzii.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.