Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cuketové halušky: Rýchle, originálne a chutnejšie než zemiakové

Vymeňte zemiakové halušky za cuketové a vaša rodina si ich zamiluje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vymeňte zemiakové halušky za cuketové a vaša rodina si ich zamiluje Foto: depositphotos.com
reklama:

Aj keď sa leto pomaly lúči a september sa preklápa do jesene, cukety vo vašej záhrade ešte stále prinášajú bohatú úrodu? Ak už neviete, čo s nimi, pretože ich máte plný chladničku aj fantáziu, máme pre vás skvelý tip. Pripravte si netradičné, no výnimočne chutné cuketové halušky, ktoré zvládnete za pár minút. A pozor – sú také dobré, že im zaručene prídu na chuť aj tí, ktorí cuketu v jedlách inak ignorujú.

Prekvapte rodinu novou verziou obľúbeného jedla

Klasické slovenské halušky všetci poznáme – najčastejšie ich pripravujeme z nastrúhaných zemiakov a podávame s bryndzou alebo kapustou. No čo tak ich trošku inovovať a pripraviť ich v ľahšej verzii – z cukety? Tento recept je skvelý najmä v období, keď cukety dozrievajú vo veľkom množstve. Výsledok je nielen zdravší, ale aj ľahší na trávenie, pričom chuťovo rozhodne nesklame.

Výhodou je, že cuketa po tepelnej úprave takmer zanikne – nepôsobí dominantne, takže sa nemusíte báť, že ju niekto odhalí alebo odmietne.

BOSORKA príchuť do jedálriánska verzia s kapustou: Halušky trochu inak

Ak máte chuť na niečo bezmäsité, ale zároveň sýte a chutné, cuketové halušky s kyslou kapustou sú výbornou voľbou. Na prípravu budete potrebovať:

  • približne 800 g cukety

  • 500 g kyslej kapusty

  • asi 240 g hladkej múky (množstvo sa môže meniť podľa potreby)

  • 1 stredne veľkú cibuľu

  • 1 vajce

  • 1 lyžicu bravčovej masti

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Cuketu dobre umyte, odrežte oba konce a nastrúhajte ju najemno. Potom ju ľahko osoľte a dajte do sitka, aby z nej odtiekla prebytočná voda – stačí pár minút a poriadne ju na záver vyžmýkajte.

Medzitým si na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridajte kyslú kapustu, okoreňte, mierne osoľte a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 15 minút.

Do vyžmýkanej cukety primiešajte vajíčko, trochu soli a postupne aj múku – vzniknúť by malo hustejšie, ale nie príliš tuhé cesto. Ak máte pochybnosti, konzistencia by mala byť podobná ako pri zemiakových haluškách.

V hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Pomocou haluškovača (alebo lyžice a sitka) vytvárajte malé kúsky cesta, ktoré hádžete do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch, čo trvá asi 1–2 minúty. Potom ich vyberte, opláchnite v studenej vode a zmiešajte s pripravenou kapustou.

TIP: Ak pripravujete obed pre „mäsožravcov“, pokojne na začiatku spolu s cibuľou pridajte aj trochu údenej slaniny alebo krkovičky. Približne 250 g úplne postačí a jedlo získa výraznejšiu, tradičnejšiu chuť.

Halušky ako príloha k omáčkam či mäsu? Bez problémov!

Cuketové halušky sa dajú pripraviť aj ako univerzálna príloha – skvele sa hodia napríklad k perkeltu, sviečkovej či hubovej omáčke. Ich chuť je neutrálna, takže sa dobre kombinujú s rôznymi druhmi mäsa aj zeleninových omáčok.

Na tento jednoduchý variant budete potrebovať len:

  • veľkú cuketu

  • 1 vajce

  • hladkú alebo polohrubú múku podľa potreby

  • štipku soli

Väčšie cukety majú hrubšiu šupku a tvrdšie jadierka, preto je vhodné ich najskôr ošúpať a vydlabať vnútro so semienkami. Nastrúhanú cuketu opäť posoľte, nechajte odkvapkať a vyžmýkajte. Pridajte vajíčko, trochu soli a postupne prisypávajte múku, kým nezískate husté cesto.

Halušky varte rovnakým spôsobom ako pri kapustovej verzii – cez haluškovač ich pretláčajte do vriacej vody a po ich uvarení ich môžete buď ihneď podávať, alebo ich schladiť a zakvapnúť trochou oleja, aby sa nezlepili.

Cuketové halušky si zamilujete – a vaša rodina tiež

Či už ich pripravíte ako hlavné jedlo so zeleninou, prílohu k mäsu alebo ako BOSORKA príchuť do jedálriánsku pochúťku so sladkokyslou kapustou, cuketové halušky sú dôkazom toho, že aj tradičné recepty sa dajú obmeniť a zároveň si zachovať svoju podstatu. Sú rýchle, nenáročné, zdravšie než klasické zemiakové, a čo je najlepšie – sú chutné a zasýtia.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.