Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cuketové lievance s jogurtom: Nadýchané ako obláčik a hotové raz-dva

Cuketové lievance
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketové lievance Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte radi cuketu a radi skúšate nové recepty, v ktorých zohráva hlavnú rolu? V tom prípade si určite zamilujete tieto ľahučké a jemné cuketové lievance, ktoré sú ideálne na víkendové raňajky alebo aj rýchlu sladkú večeru. Pridaním bieleho jogurtu do cesta dosiahnete ešte vláčnejšiu konzistenciu a zároveň príjemne zjemníte chuť.

Lievance majú dlhú históriu

Možno vás prekvapí, že predchodcovia dnešných lievancov sa objavili už v dobe neolitu – teda pred viac než 7 000 rokmi. Vtedy ľudia pripravovali jednoduché placky zo zŕn, vody, vajec a mlieka, ktoré piekli priamo na horúcom kameni. Odvtedy prešli lievance dlhým vývojom, až sme sa dostali k dnešným nadýchaným a chutným verziám, ktoré môžeme variť nasladko, naslano, s ovocím, zeleninou či rôznymi koreninami.

Ako správne pripraviť cuketu na lievance?

Cuketa je síce šťavnatá zelenina, ale práve preto obsahuje veľa vody, ktorá môže zmeniť konzistenciu cesta. Aby ste tomu predišli, je potrebné z nej prebytočnú tekutinu najprv odstrániť. Cuketu umyte, nastrúhajte nahrubo a nechajte aspoň 15 minút odpočívať. Potom ju dôkladne vyžmýkajte – ideálne rukami alebo cez čistú utierku. Takto pripravená cuketa je pripravená na použitie do cesta.

Sladké cuketové lievance s jogurtom

Predstavte si pokojnú sobotu ráno. Vôňa kávy sa šíri kuchyňou a na panvici sa pomaly pečú zlatisté lievance. Ak máte chuť vytvoriť si takúto atmosféru doma, ponúkame vám jednoduchý a overený recept.

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček hrubo nastrúhanej cukety

  • 100 g hladkej múky

  • 2 lyžičky prášku do pečiva

  • 2 vajcia

  • 250 g bieleho jogurtu

  • 2–3 lyžice trstinového cukru

  • Štipku soli

  • Mletú škoricu (podľa chuti)

  • Vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor

Postup:

  1. V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.

  2. V druhej miske rozmiešajte žĺtky s cukrom, jogurtom a vanilkou.

  3. Spojte suché a mokré suroviny a premiešajte.

  4. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho primiešajte k cestu.

  5. Na záver pridajte pripravenú nastrúhanú cuketu a všetko dôkladne spojte.

Na rozohriatej panvici pečte lievance na troške masla alebo oleja dozlatista z oboch strán. Po upečení môžete lievance potrieť domácim lekvárom, tvarohom, džemom alebo ich ozdobiť čerstvým ovocím. Ak obľubujete bohatšie chute, pokojne siahnite aj po čokoládovej poleve či orieškovej nátierke.

Náš tip:

Výborne chutia aj s javorovým sirupom, kopčekom šľahačky a pár lístkami mäty. Takáto kombinácia poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oko.

Slaná verzia cuketových lievancov

Cuketové lievance však nemusia byť len sladké. V slanej podobe sú výbornou prílohou k polievkam, zeleninovým šalátom, ale môžu sa podávať aj ako hlavný chod – napríklad na letnú večeru alebo ľahký obed.

Potrebné suroviny:

  • 3 hrnčeky nastrúhanej cukety

  • ¼ hrnčeka hladkej múky

  • ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu

  • 80 g bieleho jogurtu

  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)

  • 1 vajce

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Zmiešajte všetky suroviny v jednej miske. Ak je cesto príliš riedke, môžete pridať trochu múky. Na panvici rozohrejte olej a lyžicou tvarujte menšie placky. Opekajte z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Servírujte ich napríklad s čerstvými bylinkami – pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo rukolou. Skvelo chutia aj so syrom, tvarohovým dipom alebo rajčinovým šalátom.

Starý babský trik: Ako sa vyhnúť pripekaniu

Naše staré mamy vedeli, že najlepším spôsobom, ako zabrániť pripekaniu lievancov či palaciniek, je dobre rozohriata panvica a tuk nanesený len v tenkej vrstve. Ideálny je kúsok masla alebo slnečnicového oleja roztretý štetcom alebo papierovou utierkou. A nezabudnite – prvý lievanec sa takmer vždy podarí najhoršie. Ostatné už budú dokonalé!

Záver:
Cuketové lievance – či už na sladko s jogurtom a ovocím, alebo na slano s cesnakom a parmezánom – sú dôkazom toho, že aj jednoduché suroviny môžu priniesť veľa radosti na tanieri. Vyskúšajte ich pripraviť už tento víkend – vaša kuchyňa sa premení na malú lievancovú rozprávku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.